fbpx

Røde Kors holder påskeberedskapen i tinn

Radio Rjukan30. mars 20108min
rodekors2015_4f07

– Denne påsken legger frivillige fra Røde Kors i Telemark ned over 15.000 timers arbeid for at du skal kunne ferdes trygt i påskefjellet. Nesten 400 mannskaper klare til å rykke ut hvis noe alvorlig skjer, opplyser Røde Kors. Rundt 300 hjelpekorpsmedlemmer fra Telemark er med på å bemanne Røde Kors sine vaktsteder i fylket.

– Rjukan og Tinn Røde Kors holder hus på Skinnarbu. I Tuddal har Hjartdal Røde Kors kontrollen. Notodden Røde Kors har vakt på Nordstul og på Gaustablikk får Telemark bistand fra mannskaper fra Oslo. Horten Røde Kors er stasjonert på Kalhovd, opplyser organisasjonen. (Mer detaljer nedenfor!)

– For oss er det viktig å være på plass i nærheten av der folk ferdes i ferien. Derfor har vi hele tiden folk på plass i fjellet. Går noen seg bort eller blir overrasket av dårlig vær, har vi rask utrykningstid. I tillegg bidrar vi med vakthold og livreddende førstehjelp i flere skianlegg, sier Anja Kristiansen, leder i Telemark Røde Kors Hjelpekorps.

Hun minner om at et plutselig værskifte kan få alvorlige konsekvenser både i skiløypene og i alpinbakkene.

– I vinterferien opplevde vi for en eksplosjon i antall skader i bakkene. Væromslag førte til hardt føre. Plutselig måtte vi behandle opp mot 15 skader om dagen på enkelte skianlegg, inkludert flere alvorlige nakkeskader og brudd, sier Kristiansen.

Totalt deler rundt 300 hjelpekorpsmedlemmer på å bemanne Røde Kors sine vaktsteder i Telemark i påsken.
– For oss er det viktig å være på plass i nærheten av der folk ferdes i ferien. Derfor har vi hele tiden folk på plass i fjellet. Går noen seg bort eller blir overrasket av dårlig vær, har vi rask utrykningstid. I tillegg bidrar vi med vakthold og livreddende førstehjelp i flere skianlegg, sier Anja Kristiansen, leder i Telemark Røde Kors Hjelpekorps i en pressemelding.

– Ikke alle som bestemmer seg for å bruke påsken til å ta seg en tur på ski har den treningen eller erfaringen som er nødvendig for å klare seg dersom noe uforutsett skulle skje. Et plutselig værskifte kan få alvorlige konsekvenser både i skiløypene og i alpinbakkene, sier Kristiansen.

Hun håper folk til å ta hensyn til at været raskt kan endre seg.
– Det er lett å bli lurt når sola skinner fra skyfri himmel og skiene har god glid. Da hender det man drar lengre enn planlagt. I fjellet kan været forandre seg raskt. Når det blåser opp, sikten blir dårlig og sekken mangler kart og kompass, varm drikke, vindjakke og kanskje en ekstra genser kan hjemveien bli tøff for mange. Da hender det vi må rykke ut for å bistå, sier Kristiansen, som oppfordrer folk til å hygge seg i påsken.

– Påskefjellet er til for å nytes, og vi vil ikke ta fra noen den gleden. Vår anbefaling er å bruke fjellet, men samtidig kjenne egne begrensninger. Er man godt forberedt, følger fjellvettreglene og alltid melder fra hvor man drar, er det et godt utgangspunkt for en knall påske, sier hun.

Her er Røde Kors stasjonert i påsken:
På Gaustablikk får Telemark bistand fra mannskaper fra Oslo.
Horten Røde Kors er stasjonert på Kalhovd.
Rjukan og Tinn Røde Kors holder hus på Skinnarbu.
I Tuddal, er Hjartdal Røde Kors som har kontrollen.
Notodden Røde Kors har vakt på Nordstul.

Tokke Røde Kors er stasjonert på Hallbjønnsekken.

På Haukelifjell Skisenter er det Porsgrunn Røde Kors som rår.
Gvarv og Nome Røde Kors deler på vakt på Lifjell.

Også Norske Redningshunder vil være til stede i påskefjellet.
I Telemark vil de være på plass i Vrådal, på Rauland og i Bø. I tillegg til Hovden og Valle i nærheten av fylkesgrensa.

Fjellvettreglene:
Fjellvettreglene vil snart være under revisjon, men foreløpig gjelder disse fra 1972:

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
2. Meld fra hvor du går.
3. Vis respekt for været og værmeldingene.
4. Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Lytt til erfarne fjellfolk.
6. Bruk kart og kompass.
7. Gå ikke alene i fjellet.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.
 
Kilde: Den Norske Turistforening  

ABC i å lage nødplakat til påskefjellet (Computerworld)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia