fbpx

Råd for å unngå vannskader på hytta

Radio Rjukan9. oktober 20185min
hytte-istock_8297

For å redusere sjansen for vannskader er det viktig å klargjøre hytta for vinteren før man forlater den for året. 
Tall fra Finans Norge viser at det i fjor ble utbetalt 3,8 milliarder kroner i vannskadeerstatning. 1,3 milliarder kroner ble utbetalt til værrelaterte skader, som over de siste ti årene har stått for nesten 40 prosent av alle vannskader.

– For hytter som står tomme vinterstid kan frost føre til store vannskader. For å redusere sjansen for vannskader er det viktig å klargjøre hytta for vinteren før man forlater den for året. Hvor tidlig dette bør gjøres kommer an på klimaet der hytta ligger. En sommerhytte som ligger på fjellet kan det være lurt å stenge ned nå i oktober, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Ifølge Vannskadekontoret tilknyttet SINTEF er frostsprengning av vannrør den vanligste formen for vannskade i hytter. For å prøve å unngå dette råder de hytteeiere til å stenge hovedvanntilførselen før de forlater hytta, og å sørge for at temperaturen i hytta ikke blir lavere enn cirka 10 grader, særlig i rom med vannrør.

Det er viktig å også huske på at hvis temperaturen synker betydelig, må varmen i hytta økes for at den skal ligge rundt 10 grader, og at hvis strømmen går vil oppvarmingen stanse. Det kan derfor være lurt å tømme kraner og vannledninger, og fylle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske. Hvis hytta ikke har innlagt strøm, er dette ekstra viktig å gjøre.

Når en vannskade meldes inn til forsikringsselskapet kan man risikere å ikke få dekket hele beløpet man må ut med for å få utbedret skaden.

– Det kan skje hvis man har vært uaktsom, for eksempel i form av å ikke ha hatt på tilstrekkelig varme, eller stengt av vannet. Da kan erstatningen bli avkortet. Vi ønsker derfor å minne hytteeiere om hva det er viktig å huske på når de forlater hytta før vinteren, sier Richvoldsen. 

Syv råd når du stenger hytta for vinteren:
* Rengjør takrenner, slik at de ikke tetter seg til i løpet av vinteren.
* Steng alltid hovedstoppekranen når du reiser fra hytta.
* Hvis hytta har strøm; ha på nok varme til at temperaturen innendørs holder rundt 10 grader også på kalde dager.
* I hytter med strøm er det mulig å installere utstyr som gjør at man kan sjekke og justere temperaturen på hytta.
* Hvis hytta ikke har strøm; tøm kraner og vannledninger for vann. Hell frostvæske i avløp, kummer og toalett.
* Unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde rom, yttervegger, gulv og tak.
* Selv om hytta har strøm er det lurt å ha en plan for hva man skal gjøre ved eventuelle strømbrudd. Her finnes det enkelt utstyr som kan varsle på SMS ved feil. Eller avtal med grunneier eller en nabo som kan følge med og si ifra.
Kilde: Vannskadekontoret/Codan Forsikring

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia