fbpx

RA solgt til Sparebankstiftelsen DNB

Radio Rjukan22. februar 20166min
ra_5b1e

LO og Telenor selger sin eierpost i Amedia til Sparebankstiftelsen DNB. Den tredje eieren, Stiftelsen Fritt Ord og Amedia eier selv de minste andelene av selskapet. Rjukan Arbeiderblad (RA) og Telemarksavisa (TA) er begge blant avisene i portefølgen.

Amedia er et av Norges største mediekonsern og består av 70 aviser, nettaviser og andre publikasjoner, i tillegg til 8 deleide. Konsernet ble til i 2012 da A-pressen kjøpte Edda Media.

LO har inntil salget vært største eier med 44,6 prosent. Telenor Media Invest har vært nest størst med 44,2 prosent. De andre eierne er Institusjonen Fritt Ord (med 3,2 prosen og Amedia selv som de nadre eierne). 
29. august 2015 ble det kjent at ABG Sundal Collier var hyret inn for å lede prosessen med å finne kjøpere av LO og Telenors aksjeposter. Det var Medier 24 som først var ute med at Sparebankstiftelsen DNB er i ferd med å kjøpe LO- og Telenor-aksjene.

Det er ventet at denne beskjeden tas imot med glede og lettelse rundt om i norske lokalsamfunn og redaksjoner. Frykten har gått ut på at utenlanske investorer har vært på vei inn, med ønske om kortsiktig profitt. Den nyestiftelsen under Sparebankstiftelsen DNB vil kunne være en garantist for fri presse, og kanskje også være finansielt sterk nok til å fornye avisnes digitale hverdag. 

– Vi er glade for å kunne overlate eierskapet til den nye stiftelsen som opprettes av Sparebankstiftelsen DNB. Vi er trygge på at stiftelsen vil være en langsiktig og god eier for Amedia. Det har vært viktig for oss å søke etter en eier som har et bevisst forhold til medienes funksjon og samfunnsoppdrag. Dette er derfor en god dag for Amedia og for landets lokalmedier, sier Amedias styreleder, Knut Ivar Solnes fra Telenor, om salget i en pressemelding.
Salget verdsetter Amedia til 1,4 milliarder kroner, ifølge pressemeldingen.

– Vi gjør dette fordi lokalavisene er viktige aktørar i lokalsamfunnet. De er viktige for alt det andre vi driver med, seier administrerande direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen DNB til NRK.

Den nye eieren overtar i første omgang de 65 lokalavisene Amedia eier i Norge. I tillegg eier konsernet aviser i Russland. Stiftelsen overtar disse når russiske styresmakter har godkjent ei slik overtakelse, fortalte Støylen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Støylen understrekar at avisene må drive lønsamt, og at avisene må sjølv finne forretningsmodellar som gjer at ein kan få finansiert journalistikken.

Sparebankstiftelsen DNB ble opprettet i 2002. Stiftelsen formål er å være en stabil og langsiktig eier i DNB og videreføre sparebanktradisjoner, blant annet gjennom å gi gaver til allmenn nytte. Stftelsen eier ca 10% av aksjene i DNB.

Har en kunstsamling på 392 kunstverk, og bidrar til å utfylle norske museers samlinger av norsk og internasjonal kunst. 
Stiftelsen er også deleier i Store Norske Leksikon, blant annet sammen med Fritt Ord.

LO-sekretariatet har sittet i møter i sekretariatssalen siden klokken 11.30 mandag, og et salg av organisasjonens eierpost ble vedtatt på dette møtet.
Det er ventet, men ikke bekreftet at Telenor også selger sin aksjepost til stiftelsen.

Ifølge Dagens Næringsliv har det tidligere vært både norske og internasjonale interessenter inne i prosessen, deriblant det amerikanske oppkjøpsfondet Towerbrook. Også private equity-fondet EQT, som den svenske Wallenberg-familien står bak, har vært inne i prosessen. Norske Ferd, som eies av Andresen-familien, har vært avkreftet som aktuell som kjøper.
Konserntillitsvalgt Eva Stenbro i Amedia sa mandag til DN at de ansatte ikke har vært orientert.

Linker:
Mer hos NRK
Mer hos E24.no

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia