fbpx

Norske politikere: – IT-arbeideres tilgang til norske pasientopplysninger en skandale

Radio Rjukan3. mai 20176min
toppe-sp_d2bb

Det ble hasteinnkalt til ekstraordinært styremøte i Helse Sør-Øst onsdag, etter NRKs avsløringer om at utenlandske IT-arbeidere har tilgang til sensitiv personinfo i Helse Sør-Øst, og der administrerende direktør Cathrine Lofthus hevdet hun ikke hadde visst noen ting.
Nå vil Helse Sør-Øst vil sette i gang ekstern gransking av prosessen med outsourcing av IT til utlandet.

Administrerende direktør Cathrine Lofthus hevder at hun ikke visste at utenlandske IT-arbeidere hadde tilgang til sensitiv informasjon før i forrige uke. Det ble også innkalt til ekstraordinært styremøte i Sykehuspartner.
Hele outsourcingen er også utsatt på ubestemt tid.

I en pressemelding skriver administrerende direktør Cathrine Lofthus:
– Jeg har så langt ingen indikasjoner på at sensitiv informasjon er på avveie, men jeg ser svært alvorlig på at det nå reises tvil om vi har kontroll på pasientsensitiv informasjon. I samråd med mitt styre vil jeg umiddelbart igangsette en ekstern gjennomgang.
Granskningen som eksterne konsulenter skal gjennomføre skal blant annet ettergå organiseringen og styringen av programmet for modernisering og utflagging.

NRK avslørte at 110 IT-teknikere fra Asia og Øst-Europa den siste tiden hatt tilgang til persondata til 2,8 millioner pasienter i Helse Sør- Øst, noe som er stikk i strid med hva Helse Sør- Øst har sagt om saken tidligere, og stikk i strid med informasjon som foretaket har gitt helseminister Bent Høie (H), og som han har spredd videre.

Helseministeren måtte svare på kritiske spørsmål fra opposisjonen i Stoertinget spørretime igår.

Stortingspolitikere mener NRKs avsløringer om utenlandske IT-arbeideres tilgang til norske pasientopplysninger er svært alvorlig og rokker ved tilliten til helsevesenet.

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe er svært kritisk til NRKs avsløringer om utenlandske IT-arbeideres tilgang til norske pasientopplysninger, og mener det er en skandale.
– Denne saken er mye mer alvorlig enn det som hittil har kommet frem i denne debatten. Utenlandske IT-arbeidere har fått tilgang til pasientopplysninger i Norge. Saken er intet annet enn en stor skandale og det rokker ved tilliten til hele det norske helsevesenet, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe i Senterpartiet.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes i SV karakteriserer det som utilgivelig at personopplysninger for svært mange nordmenn kan ha kommet på avveie.
– Det er helt utilgivelig. Personopplysningene til mer enn en tredel av befolkningen kan ha kommet på avveie i utlandet. Vi aner ikke hvor langt ut det har nådd, og hvor mange som har fått tilgang, og om informasjon har blitt lekket, sier han til NRK.

– Hva slags grunnlag ligger det for etiske retningslinjer oppe i dette? Vi er ulike som nasjoner og behandler IT-opplysninger helt ulikt, sier Olaug Bollestad i KrF.
– Det er en utfordring for meg å skjønne det som i dag er kommet frem. At utenlandske IT-arbeidere har fått større tilganger enn de fleste IT-arbeiderne som jobber i Helse Sør-Øst. De IT-konsulentene som har etiske retningslinjer å forholde seg til får altså mindre tilganger, sier Bollestad.

Nå varsler helseminister Bent Høie at han vil ha mer informasjon fra Helse Sør-Øst. Helseforetaket mener at omfanget er mindre enn det NRKs mange kilder hevder.
– Jeg må få komme tilbake til spørsmålet etter at jeg har fått redegjørelsen fra Helse Sør-Øst, om det er det Helse Sør-Øst sine uttalelser i dag som er korrekt, eller om det er opplysningene som NRK hevder de kan dokumentere, sier Høie.

Han sier at når det gjelder den permanente situasjonen har han fått forsikringer fra Helse Sør-Øst om at de som jobber i dette selskapet ikke skal ha samme tilgang som de som jobber i Sykehuspartner i dag har.
Statsråden sier også at det skal gjennomføres sårbarhets- og sikkerhetsvurderinger i forkant av overføring, og at det også skal bygges en rekke sikkerhetsbarrierer.

Se mer hos NRK:
– Setter igang en stor granskning
– En stor skandale
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia