fbpx

Foreslår å samle helse- og omsorgstjenester på Bjørkhaug

Radio Rjukan4. mai 20179min
eldreomrsorg-sv-3_7ff3

Det er fire fra SV, som alle er nybakte pensjonister, som har laget en rapport om det fremtidige helse- og omsorgstilbudet i Tinn for å møter eldrebølgen som kommer når etterkrigsbarna nærmer seg 80 år.
Planen er ikke politisk behandlet internt i Tinn SV ennå, men det lokale ekspertpanelet har jobbet med rapporten i ett år, og gir den inn som et høringsinnspill til den kommende helse- og omsorgsplanen for Tinn kommune.

Her kan du lese hele rapporten. (Word-dokument)

""Tre av de fire var med på pressekonferansen i Bibliotekkjelleren onsdag. De fire er:
* Trygve Lampe er utdannet sosionom, og som jobbet i helsevesenet i hele sin yrkesaktive karriere,
* Steinar A. Miland, som er tidligere trygdesjef og helse- og sosialsjef, samt har vært sekretær og leder for Kommunenes Interesseforening for lokalsykehus (KIL), i tillegg til å ha vært 18 år som sekretær for eldrerådet i Tinn.
* Jane Leidal er utdannet sykepleier og har jobbet på Rjukan sykehus, og i hjemmesykepleien i Bærum og i Tinn.
* I tillegg har Palma Sebu vært med. Hun er utdannet sykepleier og spesialutdanna i geriatri, og har jobbet mange år med utdanning for eldreomsorgen.
 
– Det er ikke første gangen SV i Tinn lager rapport om eldreomsorgen. Det skjedde også i 1985, og det som er litt artig, ""er at det vi satte som mål da, å styrke den åpne omsorgen, noe som bar er blitt mer og mer aktuelt, og ikke minst etter Agenda Kaupang-rapporten som ble lagt fram i høst, og som ikke er politisk behandla ennå.

Utvalget ser for seg en utbygging der eldres hus er utgangspunktet for en samling av helsetilbudet på Rjukan.
– Det er mest realistisk, og vi har fått laget en skisse, som Gunnar Undersrud har laget, som viser hvordan det er tenkt, sier Miland.
– Vi ser for seg at man river de to nærmeste pensjonistboligene, murblokkene som står tomme idag, og får samla legevakt og legesenter ned dit for å få et større fagmiljø, noe som er viktig for rekrutteringen og fagmiljøet selv.
Og vi mener det er viktig å få utnyttet de statlige incentivmidler for bygging av et slikt type tilbud, som kan innebære en 45-505 av finansieringen. men da er det viktig å ikke vente for lenge, for det er rykter om at de kan forsvinne disse midlene, sier Miland.

Innspillet går rett inn i den hete debatten om sykehuset.
– Det er ikke den debatten vi går inn i, sier Trygve Lampe:
– Men omsorgsplanen som vi skal igang med. Dette er et høringsinnspill, men jeg forstår at det av mange kan oppfattes som et innspill i denne debatten også.

Utvalget er enige om at det er denne retningen vi vil ha det, og samle helsetjenestene i Tinn på to steder.
Rjukan sykehus skal være en sak her, men en sak for seg om sykehustjenester.
""– Vi er forøvrig grunnleggende uenige i å flytte eldreomsorgen opp på sykehuset pga tilgjengelighet og nærhet. I tillegg er bygget bygget som sykehus, og ikke eldresenter, understreker Miland.

– Vi ønsker et sosialt og attraktivt tilbud der de eldre er tett på nærmiljøet, butikk og der det er lett å besøke dem for pårørende, og vi har tilogmed foreslått bowling og slike aktiviteter, sier Miland, og peker på tegningen som er laget for Bjørkhaug-utvidelsen, der eldres hus er lokalisert idag.  

– Det vil bli behov for mye mer folk i den åpne omsorgen, og tilbudet må være veldig fleksibelt. Vi er opptatt av at Tinn er klare til å ta imot eldrebølgen når etterkrigsgenerasjonen nærmer seg 80, sier Leidal. 

– Det innebærer nesten en dobling i antallet i Tinn, fra 380 til 630 personer i 2025, forteller Leidal.

De tre innrømmer at de alle er i denne målgruppa når vi kommer 10 -15 år fram i tid, og håper de alle er spreke nok til å bo hjemme. 

Nå er rapporten levert til kommunen.
– Den er levert rådmannen, og han sender den videre til kommunalsjef Bjerkehagen, forklarer Miland.
– Vi er tidlig ute med vår høringsuttalelse, for det er uklart når planen skal legges fram, men det har vært snakk om juni, sier Lampe.

– Men viktig at det behandles på en skikkelig måte. De fleste ønsker å bli lengst mulig hjemme, og alle jeg har snakket med, mener de har et godt tilbud i inn idag, men det gjelder å¨være klare til fremtiden utfordringer, sier Leidal.
– Min opplevelse er også at de som idag er eldre er kjempefornøyde men det er likevel viktig å tenke på forbedringer, sier Miland 

Det er for tidlig å si om planene har støtte i Senterpartiet, som SV og De Grønne sitter sammen med i posisjon i kommunestyret. Det er sågar slik at denne saken ikke er ferdig debattert i SV lokalt. 

– Vi håper rapporten kan bli til god nytte i prosessen, sier Miland.

Her kan du lese hele rapporten. (Word-dokument)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia