fbpx

Norske filmer våren 2024

Radio Rjukan25. januar 202416min
erikhivju2
Foto: Screenshot "Nr. 4" NRK Dagsrevyen.

Den norske filmvåren er over oss.

–Norsk film er viktig for Rjukan kino. Er det gode norske filmer, kommer folk. jeg digger å sette opp norsk film på kino, og iår ser det ut til å bli et glimrende norsk filmår. Ikke bare Kjakan- og quisling-filmene men ellers også, og jeg gleder meg, sier kinosjef Robert Jenbergsen.

Norsk filminstitutts arrangement «Filmvåren 2024» fant sted på Cinemateket i Oslo 9. januar. Da presenterte de sesongens norske kinopremierer og viste klipp fra filmene og hadde en kort samtale med representanter fra hver film. Arrangementet ble strømmet (ligger på NFIs nettsider) og nå er de fleste premieredatoene klare.

Hvordan er egentlig utsiktene for denne filmvåren? Her har du de 12 spillefilmene som kan komme på kino, med en prosentvis vurdering eller sannsynliggjøring om de dukker opp på Rjukan kino. Husk at kinosjefen er påvirkelig, særlig når det gjelder norsk film!

Filmene som har tilgjengelig trailer har fått linket den.

Dark Windows – regi: Alex Herron – premiere 19. januar (20% sannsynlighet på Rjukan kino)

Norskamerikaneren som debuterte med grøsseren «Leave» ifjor (nå på Netflix) er klar med ny grøsser.
«Tenåringene Tilly, Monica, Peter og Allison er involvert i en bilulykke. Allison dør av skadene hennes, og ved minnesmerket hennes konfronterer Allisons onkel gruppen og klandrer dem for hennes død. Monica foreslår at de drar ut av byen og blir i besteforeldrenes sommerhus på landsbygda for å jobbe gjennom sorgen.»

De gjenvendte – regi: Espen Larsson – premiere 26. januar (40% sannsynlighet på Rjukan kino.)

Crazykomedie laget i fotsporene til Tommy Wirkola i Finnmark.
«Hva skjer etter at kuren er funnet og zombie-apokalypsen er over? I en vanvittig komedie tar de gjenvendte deg med til en verden hvor zombier jakter på mer enn hjerner! Fire kurerte zombier kastes sammen i et statlig program for ”tidligere zombier”, kan du forvente deg mye latter, kaos og blod-martinier. Den sprøeste og morsomste zombie filmen du har sett på evigheter!»

Sau (Dokumentar) – regi: Rebekka Nystabakk – premiere 26. januar (20% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Gården Nystabakkan ligger i bygda Engan i Nordland. Småbruket skal nå skifte til neste generasjon. Etter sin far, Terje, er Rakel fjerde generasjonen som driver gården. Vi følger Rakel, og hennes kone Ida i tida etter overtakelsen. Rakel er full av iver når hun tar over, men også klar over at det er mye hun ikke kan.»

Dream Scenario – Regi: Kristoffer Borgli – premiere 2. februar (100% sikkert på Rjukan kino – trailer er vist.)

Ikke en norsk film, men norsk regissør, derfor er den tatt med, og Nicolas Cage kaller det kanskje hans beste film noensinne.
Dream Scenario er en svart komedie om en svært ordinær mann som oppnår kjendisstatus når han merkelig nok begynner å dukke opp i folks drømmer. Nicolas Cage spiller universitetslæreren Paul, hvis liv endrer seg dramatisk fra den ene dagen til den andre. Plutselig er han i alles drømmer, på alles lepper og i alles feed. Men når de nattlige opptredenene hans tar en marerittaktig vending er det vanskelig å navigere den nyvunne stjernestatusen.

Eallogierdu – Tundraens voktere – regi: Sara Margrethe Oskal – premiere 9. februar (30% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Etter flere år i Oslo flytter kunstneren Lena tilbake til Kautokeino sammen med sin sønn for å forske på kvinners posisjon i reindriften. Mens hun jobber i det snødekte viddelandskapet, forelsker hun seg i reindriftsutøveren Mahtte. Gáren, moren til Máhtte som er familiens overhode, motsetter seg forholdet.»

Håndtering av udøde – regi: Thea Hvistendahl – premiere 9. februar (100% sikkert på Rjukan kino – trailer vist.)

«På en varm sommerdag i Oslo våkner de døde. Tre familier befinner seg i et uforståelig kaos da deres kjære kommer tilbake til livet. Men hvem er de, og hva er det de vil? Håndtering av udøde er et sårt og spennende drama om tre familier i sorg som får sitt største ønske oppfylt, nemlig å få sine kjære tilbake. En vakker fortelling om tap og lengsel, men også om håp og aksept og kjærlighet sterkere enn døden.»

Å øve – regi: Laurens Pérol – premiere 2 mars (20% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Trine nekter å fly. Når den 18 år gamle miljøengasjerte trompetisten blir invitert til en avgjørende audition på operaen i Oslo, har hun bare fem dager til å reise 150 mil fra Lofoten til hovedstaden. Trine er tro mot prinsippene sine, og bestemmer seg for å haike. På en biltur gjennom det røffe og vakre landskapet i Norge settes hennes lidenskap for musikk og miljøidealisme på prøve.»

Victoria må dø – regi: Gunnbjörg Gunnarsdottir – premiere 16. februar (40% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Moren til Hedvig og Henrik er død og nå har faren deres fått seg en ny kjæreste – Victoria. Victoria tar alt for mye plass, hun innfører stadig nye regler og legger fullstendig beslag på faren. Det beste ville være om hun bare forsvant. Inspirert av tegneseriebladet Hitmen bestemmer Hedvig og Henrik seg for å finne en leiemorder og valget faller på Carl.»

Sex (Sex Drømmer Kjærlghet) – regi: Dag Johan Haugerud – premiere 1. mars (60% sannsynlighet på Rjukan kino.)

Den første filmen i trilogien Sex Drømmer kjærlighet.
«To feiere, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før?»

Ingen trailer foreligger foreløpig.

Ibelin (Dokumentar) – regi: Benjamin Ree – Premiere 8. mars (20% sannsynlighet på Rjukan kino.)

Benjamin Ree er mannen bak suksessen «Kunstneren og tyven». Ibelin er nå også kjøpt inn av Netflix.
«Gameren Mats Steen døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats fra hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats ́ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft.»

Søstre elsker evig – regi: Sigve Endresen – Premiere 8. mars (30% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Wilde (31) og Marin (28) er søstre og bestevenner. Marin har en bipolar lidelse og har prøvd å ta sitt eget liv flere ganger. Wilde har prøvd å redde Marin og hjelpe henne med å leve. Etter mange måneder med tvangs- innlegging forstår Wilde at Marin har bestemt seg for å avslutte livet på fødselsdagen sin. Dette stiller Wilde overfor et stort dilemma. Klarer hun å akseptere avgjørelsen til søsteren, eller er det noe mer hun kan gjøre for å få Marin til å leve?»

Ingen trailer foreligger foreløpig.

Min fantastiske fremmede – regi: Johanna Pyykköö – premiere 15. mars (30% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Den ensomme 18-åringen Ebba finner en vakker, bevisstløs mann ved Oslo Havnelager. Når Ebba finner ut at han lider av hukommelsestap, lyver hun og forteller han at de er kjærester. Etterhvert som han blir bedre, finner Ebba ut mer om bakgrunnen hans, og at han kanskje ikke er så uskyldig som hun først trodde.»

Ingen trailer foreligger foreløpig.

Døde menn går på ski – regi: Daniel Anda & Ruben Anda – premierie 15. mars (100% sikkert på Rjukan kino.)

Basert på Knut Nærums bestselger, som engang ble kåret til årets påskekrim.
«En narsissistisk milliardær samler en løgnaktig gjeng bestående av en mislykket forfatter, en mannssjåvinistisk psykiater, en psykotisk sladderjournalist og en kokain-sniffende Barne-TV profil til en hjemsøkt hytte i påska. Men det som begynner som en spennende detektivlek blir brått en farlig realitet når en av dem blir funnet halshugget på umulig vis. Fanget av en snøstorm blir de tvunget til å konfrontere hverandres mørke hemmeligheter og forsøke å avsløre morderen blant dem.»

Ingen trailer foreligger foreløpig.

Oculi – Det eneste vitne – regi: Joakim Askjer – premiere 22. mars (40% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Martin, en blind mann i tredveårene, ser ut til endelig å ha funnet kjærligheten. Men så blir daten hans plutselig kidnappet på høylys dag! Martin er det eneste vitnet til ugjerningen, og politiet har lite å gå på. Hvem er egentlig Cecilie, og hvorfor ble hun bortført? Sammen med sin pessimistiske kamerat Terje, bestemmer Martin seg for å ta saken i egne hender.»

Ingen trailer foreligger foreløpig.

The Recovery Channel – regi: Ellen Ugelstad – premiere: 5. april (30% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Randi er nyhetsanker i The Recovery Channel – en annerledes tv-kanal dedikert til nyheter og reportasjer om psykisk helse. Vi følger redaksjonens arbeid foran og bak kamera, men også Randis personlige kamp. Hun er i ferd med å miste kontakten med søsteren Ylva, som ikke vil ta i mot hjelp fra helsevesenet. The Recovery Channel blander dokumentar og fiksjon for å inspirere til en mer human psykiatri.»

Livet er vakkert (Dokumentar) – regi: Mohamd Jabaly – premiere: april (30% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly er på filmfestival-besøk i Tromsø i 2014 da grensa til hjembyen Gaza stenges på ubestemt tid. Det skal ta sju år før han får se familien sin igjen. Mohamed trosser kulda og mørket, får internasjonal suksess med filmen Ambulance, og tar opp kampen for arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Men da krigen igjen rammer Gaza, opplever Mohamed smerten ved å være skilt fra sine kjære i mens livene dere er i fare. Han blir stilt overfor et umulig valg: Skal han reise hjem, og risikere å aldri mer slippe ut fra Gaza?»

Ingen trailer foreligger foreløpig.

Fuckings bygda – regi: Frøydis Fossli – premiere: mai (60% sannsynlighet på Rjukan kino.)

«Mariam har for lengst lagt bygda bak seg og lever et festglad liv i Oslo. En dag ringer storesøsteren med en sjokkerende beskjed: De må begrave faren for andre gang. Mariam konfronteres med pinlige minner fra farens første begravelse, som gjorde at hun flyttet fra bygda i skam. Mariams søster, Katrine, har bodd alene med farens gullfisk i barndomshjemmet og kjenner nå på et presserende behov for å skape en verdig avskjed nummer to. Søstrene, etter flere års avstand, står nå overfor ut- fordringen med å finne tilbake til hverandre. Men er det for sent?»

Andre norske filmer høsten 2024:

Quislings siste dager – premiere 13. september (100% sikkert på Rjukan kino.)

Armand – premiere 27. september

Nr. 24 – premiere 30. oktober (100% sikkert på Rjukan kino – mulig førpremiere.)

Kvitebjørn – Østenfor sol og vestenfor måne (Tegnefilm) – premiere 25. desember (100% sikkert på Rjukan kino.)

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia