fbpx

Krever satsing på fylkesveiene

Radio Rjukan31. august 20233min
Terje Riis Johansen_Hanna K Hekkelstrand
Foto: Hanna K. Hekkelstrand

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen, sammen med samtlige fylkesordførere i landet krever at regjeringen gjør noe med tilstanden på fylkesveinettet.

– Etter den ulykkessommeren vi har hatt, og når vi vet at ni av ti ulykker skjer på fylkesvei, og samtidig ser at fylkesveinettet ikke bare er dårlig, men stadig blir dårligere – ja, da er simpelthen staten nødt til å ta grep, sier fylkesordføreren.

I et brev underskrevet av ham og den øverste politiske ledelsen i alle landets fylkeskommuner bes regjeringen prioritere fylkesveinettet i statsbudsjettet for 2024.

Doblet vedlikeholdsetterslep

Nye beregninger fra Statens vegvesen viser at manglende vedlikehold på fylkesveinettet – det såkalte vedlikeholdsetterslepet –har doblet seg på de siste ti årene.

For Vestfold og Telemark betyr dette at fylkesveinettet nå trenger å få tilført over 8 milliarder kroner (i 2023 kroner) for å få en tilfredsstillende standard.

– Da er det verdt å ta med seg, at vi da snakker om å komme tilbake til den standard veiene en gang var bygget for – ikke nødvendigvis dagens standard, sier fylkesordfører Riis-Johansen. Dagens standard vil kreve enda mer, sier han.

Dårlig veistandard = høyere ulykkesrisiko

– Dette handler om folks trygghet på veiene der de ferdes daglig, sier fylkesordføreren.

Manglende vedlikehold på fylkesveiene er medvirkende årsak til at risikoen for å bli drept eller hardt skadet er nesten 90% høyere enn på riksvei.

Samtidig har staten prioritert riksvei over fylkesvei. For hver krone som går til fylkesvei går 1,6 kroner til riksvei. Denne differansen fører til en økende forskjell i etterslep på riks- og fylkesveinettet.

– Denne prioriteringen kan ikke fortsette, sier Riis-Johansen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia