fbpx

Kamp mot staten frontes med støtteaksjon

Radio Rjukan20. mars 201710min
toneolesruid_6fe0

NRK har igjen satt fokus på saken, og at staten setter inn stadig større krefter for å motbevise feilbehandling i helsevesenet, og nekte de som søker erstatning å få det.
Tallenes tale er klar. Staten med helseminister  Bent Høie i spissen tvinger de feilbehandlede, som ofte er uføretrygda til å gi opp.

Tone Brown Olesrud fra Rjukan vant fram og fikk medhold i lagretten, men staten har anket, og pengene mangler til å føre saken videre. Nå har hun reist til Oslo for å snakke med advokaten sin. Hun må finne ut om hun skal fortsette, eller trekke seg. Det er Davids kamp mot Goliat.

""Hun har stått åpent fram med hele saken, fra hun startet kampen mot det hun mener er feilbehandling for schizofreni.

Til høyre en faksimile av NRK-oppslaget sist uke.

I tre år 2006 var hun innlagt på psykiatrisk avdeling med schizofreni-diagnosen, det meste av tiden ved Sykehuset Telemark i Skien. Hun ble tvangmedisinert med 13 ulike psykofarmaka. Og hun fikk sprøyter med det beroligende og søvndyssende middelet trilafon.

– Jeg bodde på lukket avdeling. Jeg bodde på et sterilt rom med gitter for vinduene. Om dagen tok de sengetøyet mitt. Til og med madrassen min ble låst inn i et skap. Schizofrene skulle ikke hvile. Det var det jeg fikk høre. Jeg satt på en stol i gangen. Jeg ble utrolig trist av å være der, sier hun til NRK.
Etter at NRK intervjuet har hun fått nei fra banker til startkapitalen hun trenger for å kunne kjøre saken mot staten i lagmannsretten. Siden hun med uføretrygd tjener akkurat litt for mye til å få fri sakførsel, sliter hun økonomisk.

Men nå kommer rjukansamfunnet henne til hjelp, og det sannsynligvis som et "takk for sist" til bent Høie.
Det er nå startet en åpen facebookgruppe av venner av Tone for å hjelpe med å ta opp kampen.
"Hjelp oss å hjelpe Tone" heter gruppa, som har som mål å samle inn 100.000 kroner til en ankebehandling i lagmannsretten, og Tine Olesrud har gitt klarsignal til at det skjer.

– Jeg er utrolig rørt, sier Olesrud, om at mange vil støtte henne med et beløp.
– Jeg får mange henvendelser på telefon nå om mange fra folk oppe i åra som ikke har vipps eller er på facebbok, sier Tone.
– På byen i dag etterspurte mange ett kontonummer. Og det er opprettet et kontonummer med en klientkonto som blir overført til min advokat Winther Christensen, Kontonr er 2620 40 55806. 
Som jeg har sagt før var meningen fra Janne Larsen å gå ut i NRK, for å ha et håp om at staten trekker anken vår. Vi har aldri tenkt på en kronerulling. Men tusen takk til dere alle, jeg er evig takknemlig, sier Olesrud.

NRK kjørte tungt på saken i slutten av forrige uke.
Mye står på spill – det viser også tall NRK har hentet inn. Staten vinner stadig flere rettssaker mot pasienter. Det betyr penger tilbake til statskassa. I fjor ble staten tilkjent 1,6 millioner kroner i saksomkostninger fra pasienter som har saksøkt helsevesenet og tapt. Det er en økning fra 2012, da summen var én million kroner.
– Disse pasientene som velger å gå i domstolene, de ligger nede økonomisk, de har ofte falt ut av arbeid, i tillegg ligger de nede både fysisk og psykisk. Og når staten da velger å pøse på med nye sakkyndige, ofte hvor rettsoppnevnt helt eller delvis støtter pasienten, så blir det på en måte David mot Goliat, sier advokat Thomas Roander, som har pasientskaderett som spesialfelt, til NRK.

Tone Olesuds kamp mot systemet startet da hennes schizofreni-diagnose ble strøket for flere år siden. Det startet med en søknad til Norsk Pasientskadeerstatning. Hun ba om økonomisk oppreisning for feilbehandling og feilmedisinering.
Søknaden ble avslått, og det fortsatte med en anke til Pasientskadenemnda. Anken ble avslått.

Så tok hun saken til Oslo tingrett. Der fikk hun langt på vei medhold.
I tingrettens dom heter det at hun ikke fikk riktig diagnose og behandling da hun var innlagt for schizofreni.
Og der og da kunne denne saken vært avsluttet med erstatning til Olesrud.
Men hun jublet for tidlig, for staten har god kondis. Nå var det deres tur til å anke.
– Taper jeg i lagmannsretten, må jeg ut med alle saksomkostningene til staten. I tillegg kommer utgifter til egen advokat og sakkyndige. Det kan fort bli 600.000 kroner, og det vil komme på toppen av boliglånet jeg har fra før. Men jeg har jo ikke noe valg. Trekker jeg meg, blir dommen fra tingretten opphevet. Da er jeg like langt, sa Olesrud til NRK fredag.

Pasientskadenemnda, som fører sakene for staten i retten, avviser at de går hardere ut mot pasienter nå enn før. Ifølge staten har skadesaker blitt mer kompliserte de siste årene, både juridisk og medisinsk, sier avdelingsdirektør Anita Bergh Ankarstrand.

– I en komplisert sak trenger man flere medisinere med for at dommeren skal ha et godt grunnlag for å vurdere saken, sier hun til NRK.
-Vi må følge de reglene som er, og da må vi kreve våre omkostninger dekket dersom vi frifinnes. Vi får ikke de pengene, vi følger bare systemet, og de tilkjente omkostningene går da tilbake inn i statskassen.

Staten brukte to år og ni måneder på å behandle hennes søknad om erstatning for feilbehandling. Plusser vi på tiden som har gått med i retten, er vi nå oppe i over fire år.
– Jeg trodde pasientskadeordningen jobbet for meg og ikke mot meg, sukker Olesrud.

Heller ikke sykehuset Telemark ønsker å kommentere Olesruds sak. Sykehuset opplyser at de har gitt sin versjon av behandlingen Olesrud fikk til Norsk Pasientskadeerstatning.
Fagsjef Arne Johannessen legger likevel til at de har hatt en god dialog med Tone Olesrud i forbindelse med hennes kamp for å få erstatning for behandlingen hun fikk da hun var pasient ved sykehuset.

Linker:
Facebookgruppa "Hjelp oss å hjelpe Tone" 
Hele saken hos NRK

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia