– Vi har jobbet med dette en god stund med hjelp av politikerne og idag har vi de første pasientene inne til undersøkelse. Ting har tatt litt tid, men nå er vi igang.
Nå starter vi idag med pasienter henvist fra lokale leger, og det er satt av dager til operasjon for disse.
Da er konsesjonen ikke i fare, fordi vi er igang, og departementet er godt fornøyd med det, sa Leif Næss.
– En stor dag for Rjukan og for oss Arbeiderpartiet og Steinar Bergsland, som har jobbet hardt i to år for å legge til rette for privatklinikken til Leif Næss, Ibsensykehuset Rjukan. Vi er sjeleglad for at rjukanpasienter tar imot tilbudet, sier leder av Tinn Ap Odd Martin Landstad, og overrakte blomsterbuketten til Næss.
Også Steinar Bergsland hadde med seg en bukett.
– Vi er avhengige av at allmennpraktiserende leger støtter opp om oss. 800 leger over hele landet får brev om tilbudet i disse dager, og vi har sett at det er mange som bor i Telemark som har helseforsikring, og det kan utgjør et større volum enn vi har tenkt på tidligere.
Da kan vi få flere oppdrag, og ha flere i jobb, og det er et annet bein å stå på, der forsikring kanskje gir litt bedre betalt for tjenesten, men vi er avhengig av allmennpraktikerne, og at pasientene ønsker seg hit, sa Næss.
– Vi skal nå markedsføre tilbudet. det faller på oss, og det viktigste er at legene får god tilbakemelding. Og de sendes bare hit ved rask og god behandling, mener Næss.
– Andre bil komme utenom helsekøene av ren tillit, og det er gode tradisjoner for god behandling på Rjukan. Det skal vi følge opp. Alle som velger å bruke en privat tjeneste er en ny person ut av den offentlige helsekøen. Jeg er overbevist om at vi vil få en god utnyttelse av samarbeidet mellom privat og offentlig helsevesen, og har stor tro på dette tilbudet framover, sa Næss.
– Nå kan Rjukan behandle hånd- og fot-lidelser, skulder, åreknuter, arr og en hel del annet. Konsesjonen vi har fått er så bred at det ikke er praktiske begrensninger, sier Næss.
– Alle har vært positive. Helse SørØst, kommunen og Sykehuset Telemark og departementet.
Vi opplever ordholdenhet, og vi har fått lov å overføre pasienter og departementet har stilt med konsesjoner.
Jeg har ikke noe å utsette, sier Næss.
Lederflukten i ST betyr ikke noe.
– Vi har kontinuitet i de vi snakker med, og jeg ser heller at det er muligheter i det, dersom Sykehuset Telemark er overfullt. Vi kan utføre operasjonene billigere. Vi er som helsevesenets Norwegian, sier Næss med et smil.
– Folk er ikke redd for å dra hit for å få fikset noe, og dersom overnatting finnes, og vi har ortopedi med høy kvalitet, noe jo Rjukan fra før er kjent for, og har ligget på topp med i Norge, så er grunnlaget lagt, og da vet allmennpraktikere som henviser pasientene også om oss, mener Næss.
At sykehuset fortsatt ligger ute til salgs bekymrer heller ikke.
– Vi har en ålreit leiekontrakt som går ut ved årsskiftet, og vi har en generøs leieavtale, som jeg tror vi får greit fornyet. Og jeg tror veldig på en samhandlingsmodell med andre aktører, sier Næss.
– Dette har vi venta på lenge sier Steinar Bergsland.
– Det har tatt tid, men jeg er glad for at de er igang.
– Vi vet det er stor mangel på plasser for rehabilitering av slagpasienter. Det er mange hundre nye hvert år som krever 28 dagers innleggelse i den type rehabilitering, og da vil vi skaffe aktivitet i dette bygget.
– Det er ikke kapasitet og plass på sykehusene, men dette er en stor mulighet for oss her i bygget. Det er godt egnet, og da vil det være heldøgnsdrift her får vi veit ordet av det, sier Birger Hovden (Ap).
Ap-politikeren er vanligvis ikke glad i privatisering av helsevesenet, men nå har pipen en annen lyd.
– Vi svelger denne kamelen mothårs, dette med private sykehus i samarbeid med de store offetlige, og det viktigste med det er arbeidsplassene og at det er drift her, sier Hovden.
– Det vil være en enorm styrke for å ha legevakta her, og veldig styrke for legevakta at det skjer mer her, så den bør beholde her, mener Hovden, som innser at dette er en tung kamp i Tinns kommunestyre med dagens økonomi.
– Man bør være uenige i politiske virkemidler, men jeg tror alle ser at vi trenger et samarbeid for å få gode synergier og inntjening, sier Næss.