Styreleder Tom Jørgensen i Sykehuset Telemark helseforetak avviser forslaget om å starte opp en avdeling ved Rjukan sykehus igjen etter at Fylkesmannen har kommet med alvorlig kritikk av kapasiteten og rutinene ved sykehusdriften, noe som har ført til minst tre dødsfall.
– Jeg tror de vedtak som er fattet i den saken er endelig, og er stadfestet i flere ledd og stadfestet også av statsråden.
Alt er mulig, men ingenting tilsier at de kapasitetsutfordringene vi har, har sin bakgrunn i endringene i sykehusene på Rjukan og i Kragerø. Dette er ikke nytt. Det er også en situasjon vi har hatt tidligere, sier styreleder i STHF Tom Jørgensen til NRK.
Endringene er fra akuttsykehus i full drift til en poliklinikk med det som nå er 7-8 ansatte, og inegn tilstedeværende lege eller ledelse ved Rjukan, og full nedleggelse bed Kragerø.
Samtidig skal antallet senger ved Notodden sykjehus være økt noe, men åtte av dissesengene bleigjen fjernet i etterkant av det som var planen i "Utviklingsplanen for STHF". Dette fordi man skal ha overberegnet sengebehovet etter nedleggelsen på Rjukan, ifølge klinikksjef Per Urdahl.
– Konsekvensen av utviklingsplanen til sykehuset er jo at de har lagt ned på Rjukan og i Kragerø, uten å utvide sengekapasiteten i Skien og på Notodden. Det går på liv og helse løs, sier ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland.
I en fersk rapport konkluderer Fylkesmannen i Telemark at Sykehuset Telemark bryter loven på flere punkter. I løpet av 2015 ble det meldt om tre dødsfall ved Sykehuset Telemark i Skien. I tillegg ble det meldt om en alvorlig hendelse, som nesten endte med dødsfall. I alle de fire sakene ble det konstatert uforsvarlig pasientbehandling som følge av underkapasitet på sengeplasser. Det har vært sprengt kapasitet ved en rekke tilfeller ved Sykehuset Telemark.
Ifølge fylkesmannens rapport er det indikasjoner på at alle sakene hadde sammenheng med høyt pasientbelegg og stor arbeidsmengde for personalet. Sykehusets egne rapporter viser at enkelte avdelinger i perioder har behandlet 60–70 prosent fler pasienter enn det avdelingen er beregnet for.
– Da går man motsatt retning av det som utviklingsplanen var ment for, sier ordføreren.
– Men hvis erfaringene viser at dere har for liten kapasitet, så må det vel være mulig å endre på dette vedtaket?
– Ja, alt er mulig, men det er ingenting som tilsier at de kapasitetsutfordringene som vi har på sykehuset i Skien har bakgrunn i endret struktur, og endringene på Rjukan og i Kragerø. Denne situasjonen har ikke skjedd samtidig som disse avdelingene ble nedlagt, denne situasjonen har vi også hatt tidligere, sier Jørgensen.
Ordfører i Tinn kaller uttalelsene fra styrelederen i Sykehuset Telemark for det reneste vrøvl.
– Man må ikke være rakettforsker for å skjønne at det Jørgensen sier er det reneste vrøvl. Når sengekapasiteten går ned, vil kvaliteten også lide. Jeg er kjent med at det ligger pasienter i timesvis, uten å få møte lege og uten å få stilt riktig diagnose. Det fører til feilbehandling og livstruende situasjoner. Så å prøve seg på den forklaringen som Jørgensen gjør, er forferdelig lite troverdig. Vi har faktisk en motsatt probelmdstilling av det vi hadde før nedleggelsen.
Jørgensen forteller at styret ved sykehuset skal ta tak i disse tingene på sitt styremøte 19. mai.
– Det på pekes forhold her som vi skal gå inn i. Det er det jo ikke tvil om. På den annen side har vi ikke en situasjon som plutselig oppstår. Denne type hendelser og problemstillinger har vi, så vidt meg bekjent, hatt lenge før endringene på Rjukan og i Kragrø fant sted.
En av de oppgavene vi har er jo å tilse at Sykehuset Telemark er godt ledet, og det medfører jo at vi løpende gjør en vurdering av administrasjonen, sier Jørgensen.
– Og det gjør vi, og gjorde det sist gang veldig formelt, og da kom vi fram til at Bess Frøyshov har styrets tillit, så dette er ikke noe tema i STHF. Det er en del av deres jobb å bli kontinuerilg vurdert, og jeg har ikke grunnlag for å si at denne rapporten er uproblematisk, men det er heller ingenting som tilsier at den rapporten har den alvorlighet som medfører en mistillit. Så jeg tror ikke vi skal så tvil om ledelsen på sykehuset, sier Jørgensen til NRK.