De siste par årene etter det famøse vedtaket om å legge ned de fleste avdelingene ved Rjukan sykehus, har Rjukan Sykehus Venner (RSV) vært i en uavklart situasjon og vært i tvil om hva som skal være foreningens rolle. Men nytt styre er valgt, og man har nå satt en agenda for å støtte utvikling av det som er igjen av sykehuset og sykehusbygget.
Foreningen henvendte seg til advokat straks det ble snakk om å fjerne CT-maskina (Computer Tumograf) fra Rjukan, da Notoddens gikk i stykker.
– Det var en stor seier at Sykehuset Telemark valgte ny maskin på Notodden, og at vi får beholde den vi har her. Maskina på rjukan er ikke så mye nyere, men den er i atskillig bedre stand og bedre vedlikeholdt. Nå får Notodden en ny maskin med bedre bildeoppløsning, og det er en fordel for både oss og dem, sier Asle Ruud Syversen, før sommeren nyvalgt medlem av styret i RSV.
– Vi har klare vedtak i foreningen som viser at vi har andel i CT-maskina, og at det ikke bare var å flytte den til Notodden. Og nå er heldigvis det tatt til følge. de ter en seier for oss og tilbudet på Rjukan, sier Syversen.
Pengene som er samlet inn til en MR-maskin (Magnet Resonans) står på konto, og kommunens bidrag er fortsatt på plass.
– Vi har fortsatt idéen om å sette inn en MR-maskin på Rjukan, og det vil være aktuelt å bytte CT med MR om noen år. Maskinene kan erstatte hverandre, og det som må på plass er kvalifisert personell, sier Syversen, som tror dette blir høyaktuelt dersom det kommer ny drift på sykehuset.
– Da vil det ikke bli gitt i gave til Sykehuset Telemark, selv om Bess Frøyshov har sagt at de gjerne tar imot en sdlik gave, og det selvfølgelig med glimt i øyet, sier Anderson.
– Førshov er ikke slik man får inntrykk av i meduia, og vi har god dialog med henne, og vi blir tatt med på råd og blir tatt på alvor, sier Anderson, som tror de er på vei inn i ny og bedre dialog med Sykehuset Telemark.
– Jeg tror de klarere ser behov for tjhenester på Rjukan, sier Anderson, som sammen med Elin Haatvedt har vært bisitter på styremøtene til Sykehuset Telemark, og har god forståelse av hva som foregår.
– Sykehuset Telemark HF styres av Helse Sørøst HF, og det er de som avgjør om det blir nyutbygging i Skien. Foreløpig er det igenting som tyder på at det settes av penger til det, og da er STFH ahengig av godt samarbeid både med Rjukan og Kragerø, sier Anderson.
– Ting tyder på at det er en ny holdning fra STHF nå. CT-saken og en større imøtekommendehet og forhandlingsvilje tyder på det, sier Syversen, som understreker at de føler de har hatt god dialog med ST lenge.
– Vi er enige om det vi er uenige om, ellers bidrar vi også til å opplyse hverandre om hva som foregår.
Nå er venneforeningen opptatt av å komme videre i sykehussaken.
– Vi har hele tiden vært opptatt av å ha et godt og seriøst forhold til Sykehuset Telemark, og tror vi har høstet respekt for det. Vi blir tatt på alvor, og med på råd. I tillegg blir vi lyttet til, sier leder Tåve Køhn Andersson.
– Men nå må vi tenke framtid, og bygge opp nye tjenester som er viktige for lokalsamfunnet, og ikke minst tenke arbneidsplasser og god helsekompetanse, mener Anderson.
RSV er opptatt av at vi nå slutter surmulinga om at vi mistet akuttfunksjonen.
– Vi må innse at den forsvant, og kommer ikke umiddelbart tilbake. Nå er det viktig at vi får et best mulig tilbud i sykehusbygget. Nå er det på tida at vi i Tinn står samla om å skape nye tilbud på Rjukan sykehus, sier Anderson, som tror på en ny framtid for sykehuset.
– Men da må vi stå samla, også politisk.
Sykehusvennene ønsker ikke å gå inn i noen politisk diskusjon om prioriteringer, men er for sykehuset.
Derfor støtter det nye som er på gang på sykehuset med planene for Ibsen Sykehuset, og mener at det beste og mest fremtidsretta må være at kommunen holder legevakta på Rjukan sykehus.
– Men nå må folk innse at vi er i en annen fase i sykehuskampen. Det er fortsatt bruk for Rjukan sykehus.