Norges Astma- og Allergiforbund Region Østafjells gir Kr 4000,- i 1. premie og kr 2000,- i 2. premie, og 3 premier á kr 1000,-
til de fotballagene, idrettslagene, skolene, klassene, barnehagene i Vestfold, Telemark og Buskerud som trekkes ut.
– For å bli med i trekningen må de luke burot sammen i juni og juli og sende en e-post til til oss (region.ostafjells@naaf.no) innen 31. august og fortell kort hva de har gjort. Send med bilde, og så blir det premiering ved loddtrekning i september. Vår erfaring er at det er ikke så mange som gir beskjed, så vinnersjansene er svært store, sier Siv Engen i foreningens telemarksavdeling.
– Burot er et problemugras som vokser over alt i lavlandet i Sør- og Midt-Norge. Pollenet fra burot plager like mye som bjørkepollen og skaper store problemer for allergikere. De får kløende, rennende øyne og nese, nysing, kan bli tunge i hodet og få influensaliknende symptomer. Noen får astma, noen blir sykemeldte og borte fra jobb og skole. Det er mange som ikke kan delta i idrett, sparke fotball, delta på cuper eller sykle til jobb og skole i pollensprednings-perioden 15. juli til 1. september. Fordelen med burot er at pollenet bare spres ca. 100 – 200 m med vinden. Det betyr at det nytter å luke/slå. Bjørkepollen spres mange mil og lar seg ikke utrydde.
De ber derfor om:
1. Kan dere på skolen luke og slå rundt skolen i uke 23 eller 24 før skolen slutter?
2. Kan dere på fotballaget og idrettslaget luke og slå rundt idrettsbanen og / eller lekeplassen før 10. juli slik at burota ikke blomstrer?
3. Gjenta luking / slåingen etter 3 – 4 uker når gjenveksten er kommet opp?
4. Kan dere oppfordre grunneierne rundt anlegget om å slå sine områder? Husk at det er snakk om 100 – 200 m utenfor.
– Kommunene og Statens Vegvesen blir bedt om å slå langs veier, gang- og sykkelstier. Men noen påminnelser trengs helt sikkert. Når man luker før blomstring kan plantene med røtter legges på bakken eller asfalten slik at de tørker og dør. Eller man samler i sekker, sier Engen.
– Blomstrende planter bør man kun slå og ikke luke, for å unngå nærkontakt med pollenet. Dette betyr: Luk før blomstring.
Det er lurt å bruke hansker, for saften i plantene kan virke irriterende på huden.
Utrydding av burot virker også forebyggende ved at man ikke blir eksponert for burotpollen og derved ikke utvikler allergien.
Friske voksne kan få burotallergi.
I tillegg har man laget en plakat for oppslag.
Plakaten viser hvordan Burota ser ut på lukestadiet i juni/ begynnelsen av juli og hvordan den ser ut som blomstrende plante fra 15. juli til 1. september. I det siste tidsrommet avgir den pollen og frø.
– Luker og slår dere, gjør dere banen tilgjengelig for alle. Det er et godt folkehelsetiltak. Det gjør at flere kan være fysisk aktive uten medisiner fordi utemiljøet er så godt som mulig fritt for allergener.
Vi oppfordrer alle til å kontakte pressen når dere luker eller slår, sier Engen.
Fakta om burot
Heter "Artemisia Vulgaris" på latin.
En plante kan bli 1,7 m høy og har 50 000 – 700 000 frø. Bladene er sølvgrå under. Stilken er rødlig.
Målet er å utrydde burota i de områdene mange personer ferdes og oppholder seg. Dette gjelder særlig for idrettsbaner der burot-pollenspredningen er på det sterkeste 15. juli – 15. august.
Nedenfor ser du ulike bilder av hvordan Burot kan se ut.