fbpx

AP ber posisjonen snu i sykehussaken

Radio Rjukan16. august 201610min
sykehuset-ap-h-naess_fe67

Ibsen Sykehuset er klare til å sette igang på Rjukan sykehus. Leieavtalen er på plass, men de ønsker nå at Tinn kommune beholder sine tjenester på sykehuset, for å skape synergieffekter.

Tinn Ap's leder Odd Martin Landstad appellerte til Sp, SV og MDG i tinn om å ombestemme seg på vedtaket fra 22. juni 2016 om å trekke kommunal aktivitet ut av Rjukan sykehus, etter at de i møte med toppledelsen i Sykehuset Telemark HF, som gir garantert leie i 10 år, og muligheter for en avklaring for framtidig drift. Driften kan klomme igang om kort tid, dersom posisjonen omgjør vedtaket om å trekke seg ut. 

""Leder av sykehusprosjektet, Steinar Bergsland, som også sitter i lokalpolitikken for Tinn Høyre har deltatt i prosessen, der det nå foreligger forslag til en kontrakt til signering. Han lot det skinne igjennom at Høyre støtter initiativet, og Bergsland nikket til det som ble sagt.
Ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland var bisitter til pressekonferansen, og var ukjent med innholdet før det ble presentert. Han uttalte seg etter at pressekonferansen var over.

Ap la fram at de ønsker en positiv dialog til det beste for Tinn og arbeidsplasser.
– Vi har vært i konstruktiv dialog med STHF om muligheten for at Tinn overtar Rjukan sykehus, og der STHF forplikter seg til å leie lokaler i sykehusbygget i en periode på minst 10 år til en avtalt pris på 1 million pluss per år.
Dette vil skape et grunnlag for kjøp og forutsigbar og sikker leieinntekt for kommunen, sammen med Ibsen Sykehuset og andre leieaktører.
Vedtaket om oppsigelse av leieavtalen mellom Tinn kommune og STHF om å huse legevakten må reverseres, sa Ap-leder Landstad, og understrekte at her var det ikke politisk prestisje det dreier seg om, men om samarbeid for tinnsamfunnet.
– Nå er alle muligheter for å lykkes i utvidelse og utvikling av sykehuset på plass uten de store kostnadene.

Posisjonen får støtte fra Rjukan Sykehus Venner, som mener at man nå må jobbe sammen for gode framtidige løsninger for sykehuset.
""– Akuttfunksjonen er borte, og vi må jobbe fremtidsrettet, sa Tåve Køhn Andersson i RSV, som mener at vi nå må jobbe sammen for å få opp nye tilbud etter at STHF trakk seg ut for to år siden.
– Vi synes vi ser klare tendenser til at STHF har snudd til en positiv dialog den siste tiden, sa Asle Ruud Syversen, og påpekte at tida nå er kommet for å tenke på hva sykehuset skal være i framtida.

Den private aktøren Ibsen Sykehuset har inngått en leieavtale med Sykehuset Telemark, der Ibsen Sykehuset skal leie operasjonsarealene på Rjukan og skal etter planen starte opp funksjoner om kort tid.
– Med den type kirurgi vi snakker om her da, og når vi har anstesi her, og kvalifisert personell er det vanskelig å skjønne, og helt paradiksalt for meg at vi dra skal frakte pasientene mellom byggene. Det er helt avgjørende å få til et samspill her. Hvis kommunen trekker seg ut, vil derforvanske mulighetene, sier daglige leder i Ibsen Sykehuset Leif Næss.

– Målet vårt er å få flere arbeidsplasser her, og at ledelsen i Tinn kommune kan stille opp og være med på laget i år få det til. Vi ser at det øyeblikket vi går i dialog får vi til detta, og vi ønsker at dette skal fortsette, sa Landstad, som mener det er viktig å reversere vedtaket fra Tinn kommunestyre i juni.
– Vi er ikke avhengige av at det kommer inn ny eier, men det er et spørsmål hvor lenge syskehuset telemark vil sitte på bygget, sa Landstad, som har snakket med Høyre og vet at de er enige.
Nå ønsker han dialog med posisjonen om saken.
– Vi må ikke skyte på hverandre, men her tenker vi på lokalsamfunnets beste, og ikke partipolitikk, sa Landstad.

""Plasstillitsvalg på sykehuset, Kjellfrid Neset, uttrykte støtte til at man prøvde å få til noe på sykehuset.
– Vi håper jo at det blir økt aktivitet, og vi er klare til å få samarbeidet til å fungere mellom de ulike instanser.

Ordføreren er positiv til ny dialog.
– Jeg visste ikke om dette før jeg fikk en mail klokka 9 idag, og registrerer at det ikke er så mye nye tanker egentlig, men jeg vil ta saken opp med mine i posisjonen, sa Bjørn Sverre Birkeland, som ikke var avvisende til å ta diskusjoner både med opposisjonen og egne i posisjon for å finne bærekraftige løsninger for sykehuset.
– Jeg synes jo det er rart at vi ikke er tatt med i samtaler før pressekonferansen, og at det er underlig at de sier det ikke har vært dialog, men det har jo ikke.
Vi synes jo dialogen med STHF har vært der, selv om det nå er positivt hvis det er tøvær i forholdet mellom STHF og Tinn, sa Birkeland etter pressekonferansen.
– Vi må diskutere om det er noe avgjørende nytt. Det er jo en kostnad, og det må vi finne litt mer ut av. ellers er det jo et positivt initiativ,da, sier Birkeland, som er innstilt på å se på saken igjen.
– Det kan være et skifte til en mer positiv dialog, men de har ikke tatt direkte kontakt med oss i ledelsen i Tinn kommune, sier Birkeland, som understreker at man ikke er kommet til enighet om noen pris.
– Vi er innstilt på å se på saken på nytt, og se om det er noe nytt i det, sier Birkeland, som innser at akuttkampen nå må gis opp, og at det også betyr noe hva Rjukan sykehus venner mener.
– Vi lytter til det. Vi lytter til alle innbyggere i Tinn, vi, sier Birkeland, som forteller at det blir møte mellom politisk ledelse og Ap.  

– Samfunnsregnskapet er et klart viktig aspekt her, og da er spørsmålet om Tinn kommune skal bære det vesentlig i det, sier Birkeland, som synes dert er rart at man ikke har hatt dialog med posisjonen i forkant av pressekonferansen.
– Det er selvfølgelig rart, men det hindrer ikke at vi ser på saken og går i dialog, sier Birkeland.

Modellen som foreslås er en modell som er tilnærmert lik sykehuset i Kragerø, som nå er fylt opp av ulike funksjoner etter at Kragerø kommune kjøpte bygget, og leier ut til STHF og andre private aktører.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia