fbpx

Her kan det komme verdensarvsenter

Radio Rjukan12. mai 20243min
Hans Olav Stegarud

I sin orientering i det siste formannskapsmøtet ville ikke Tinns verdensarvkoordinator røpe hvor han så for seg et sentralt anlagt verdensarvsenter – et krav i verdensarven. Politikerne fikk da vite at kravene var et sentrumsnært lokale med stor takhøyde og han ønsket seg en arkitektkonkurranse for senteret for å gjøre det ordentlig.

Da var tida kommet for å fortelle hva som var førstevalget. For Stegarud mener at bygg 282 i Næringsparken, Tønnefabrikken, er et bygg som ifølge han oppfyller flest kriterier.

Og leder av verdensarvrådet fylkesvaraordfører Terje Riis-Johansen er enig.

– En veldig god lokasjon, og det er et ønske fra vår side å klare finansiere dette her på en fullverdig måte i 2025. Det er cirka 5 millioner, sier Riis-Johansen.

– Så det er dette du vil ha som verdensarvssenter, altså?

– Ja, det her er vel det beste av fire lokasjoner som jeg tenker at kan være aktuelle. Den her er vel den bygningen som per nå kan huke av flest bokser. Da mener jeg i forhold til logistikk og alt mulig rart. Men det er jo selvfølgelig utfordringer her, som alle andre plasser, sier Stegarud som har vært rundt i byen for å se på mulige lokasjoner.

– De tre andre alternativene som vi har sett på nå, det er Torget, Rjukanhuset og Ørting-lokalene i gamle Domusbygget.

– Det er jo en fordel å ha det i Sam Eydegsate, som en del av sentrum, men så har du utfordringer med logistikk, ikke sant? Parkeringsplasser, trafikkorganisering osv.

– Så slik er det er veldig mye som på en måte passer her, med skyttelbussstrafikken til Vemork rett i nærheten, Rjukan stasjon og Rjukanbanen, og så er det jo NIA som skal drifte det, og de er jo her fra før i nabohuset. Så det er åpenbare fordeler her.

– Og så er det jo et flott bygg da, sånn utseendemessig. Rett og slett det fineste bygget som er i parken her, så dette er nok min favoritt, sier Stegarud, som ikke har lukket boken helt ennå.

Men uansett er det nå man har satt målet om å få penger til verdensarvsenteret i 2025, og håper at regjeringen åpner pengesekken.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia