Lørdag 18. juni åpnes Museet over Tungtvannskjelleren med brask og bram, og da skal så mye som mulig være ferdig til å gi en spektakulær opplevelse rundt tungtvannssabotasjene.
Danske Kvorning Design med sine partnere i Gagarin og Creative Technology har vunnet oppdraget fra Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) om å formidle historien til Tungtvannskjelleren, stedet for den verdensberømte sabotasjeaksjonen «Operation Gunnerside».
– Valget falt på Kvorning Design, Gagarin og Creative Technology og deres konsept fordi de hadde et særlig gjennomarbeidet og innovativt opplevelseskonsept som i tillegg til å gi oss en rekke spektakulære, engasjerende og ulike formidlingsmuligheter gjør oss til en attraktiv arena for konferanser og andre arrangementer, sier hun.
– Som åsted for kanskje den viktigste hendelsen i norsk krigshistorie blir Tungtvannskjelleren en sentral destinasjon for historieundervisning og et varig minne etter krigen. Et sted for læring og refleksjon hvor innovativ design skal sikre engasjerende formidlingsmuligheter, forklarer Hereid.
Sammen med sine partnere over mange år norske Creative Technology og islandske Gagarin, skal Kvorning Design utvikle opplevelseskonseptet i den historiske Tungtvannskjelleren på Vemork, Rjukan.
Studioet Kvorning Design har utviklet, produsert og levert mer enn 5000 designprosjekter i over 50 land, fra design i Sao Paolo til Shanghai. Kvorning Design består av et tverrfaglig team som kombinerer historiefortelling, dramaturgi, scenografi og prisvinnende design- og arktitektur for å realisere prosjekter.
– Det var bestemt et drømmoppdrag. Vi har kjent historien i mange år, og den er også meget kjent i Danmark, og jeg har kjent til denne historien i store deler av mitt liv, og har vært på Norsk industriarbeidermuseum tre ganger tidligere. Jeg har faktisk også fått lov å komme ned i Tungtvannskjelleren og få sett en første titt på det, sier direktør Arne Kvorning.
– Vi var veldig begeistret da det var klart at vi fikk oppdraget. Vi har arbeidet mye i Norge, og det meste av verden. I nordisk sammenheng er vi en av de største på museumsutstillinger. Vi har også vært i Tinn tidligere, og jobbet med Hardangervidda Nasjonalparksenter og vi har arbeidet med presentasjonen av den norske verdensarven, og vi skal utføre verdensarvutstillinger på de mange norske verdensarvsteder.
– I store trekk kan jeg si at de besøkende vil bli meget personlig engasjert i utstillingen. Det er en ganske ny måte å gjøre det på. Man skal bli en del av opplevelsen, og være med å skape sin egen opplevelse. Men det handler jo om den store kjente hendelsen som er sentral i det hele, men det er en historie også om tungtvannskjelleren både som arbeidsplass og krigsskueplass, og mere til.
– Det er en stor utstilling, og den skal bli til på relativt kort tid. Så vi skal ikke bli helt ferdige til da. Men når publikum kommer 18. juni vil det være masser å se på. Vi har gode forhåpninger om at det blir veldig bra allerede da, selv om det er mer som skal skje i ettertid. Det blir mange turer til Rjukan de nærmeste ukene, sier Kvorning.
– Vi skal ha workshop rett etter påske, og 20.-21. april skal vi være der på Vemork. Vi er jo blitt vant til å jobbe via Teams under korona, men det slår ikke det fysiske møtet og være på stedet. Vi håper på å bidra til at det blir noe helt spesielt.