BIldet viser sist statuen ble flyttet fa sin plass midt på torget, til der den står i dag.
Det har gått hett for seg i debatten rundt Sam Eyde-statuens plassering på Rjukan torg. Protester og underskriftsaksjoner, samt facebookengasjement kulminerte med at lokalhistoriker Bjørn Iversen var i kommunestyrets spørretime for å spørre om hvis kommunen ikke ville la Sam Eyde bli flyttet midt på torget,. at han ihvertfall måtte bli stående der han står nå.
Som svar på henvendelsen sa rådmann Rune Lødøen har de nå ville se på om Sam Eyde kan bli stående der han står nå, uten at det kommer i konflikt med det vinnende arkitektutkastet. Dette fikk varaorfører Halvor Lurås (Sp) sin støtte fra talerstolen etterpå.
I sitt vinnende utkast til nytt Rjukan torg, "Reflejtion" har arkitektene valgt å flytte Sam Eyde mot det ene nedre hjørnet av torget, for å gi plass til åpen utsikt mot Saaheim. En tid verserte det misforståelser om Eyde skulle vende blikket vekk fra torget, men dette er avkreftet av kommunearktitekt Eli Samuelsen i det forrige møtet i eamfunnsutvalget.
Siden har kommunens utvalgte torggruppe sett på hva som kan bli løsningen, og i et møte tirsdag ettermiddag, med representanter for arkitektene til stede, ble det klart at det blir et kompromissforslag om at Sam Eyde får stå der han står nå, men man fjerner sokkelen, slik at statuen ikke blir så dominant i torgbildet.
Det var et hardt møte, der arkitektfirmaet regelrett truet tinn kommune med erstatningssøksmål dersom de ikke fikk flytte vekk statuen til nedsiden av hørnet på Torget 1.
Arkritekt Esopen Damgaard uttalte i møtet at bronsestatuer er umoderne og strider i mot det man ønsker å oppleve på et moderne torg, og uttalte i tillegg at han synes at statuen var gammelmodig og altfor dominerende.
– Vi er glade for å kunne si at vi har kommet fram til et kompromiss som vi alle kan leve med. Sam Eyde får stå der han står nå, men han blir stående på gateplan, og ikke på den høye massive sokkelen som han står på nå, sier kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm. istedet får han beholde den øverste delen av sokkelen, som omtrent er på høyde med den som statiuen av Kjakan står på nå.
– Vi er langt på vei enige om at statuen har vært for dominerende i den nye torgløsningen, men det avgjørende ble at de danske arkitektene var steile på dette. Men det omforente forslaget, som kom fra rådmann Rune Lødøen ble det som løste konflikten, sier Bystrøm, som bekrefter at dette er en endelig beslutning.
– Det er dessuten en stor fordel, for vi klarer ikke å redde denne sokkelen slik den er i dag, når vi begynner å jobbe på torget, sier Bystrøm, som forteller at statuen i mellomtiden blir transportert bort for rehabilitering, blant annet av Sam Eydes sprukne buksebein.
– Det eneste som hadde stoppet dette nå, er en enorm proteststorm til oss på kommunehuset, ler Bystrøm, som avviser at det faktisk kan bli en omkamp.
– Nå drar vi på påskeferie i 15-tida onsdag, og da blir det uaktuelt å svare på mobilen rundt dette. Nei, dette må avgjøres nå. Arbeidene skal begynne like etter påske, så det var godt å få en avgjørelse, sier Bystrøm.
– Jeg er glad fopr at jeg kunne komme med det avgjørende foralget som arkitektene godtok, sier rådmann Rune Lødøen til Radio Rjukan. Han tror ikke det blir protester av at Sam Eyde plukkes ned fra sokkelen.
– Nei, det er Sam Eyde som er hovedpoenget her, og ikke sokkelen. Den var uansett ikke særlig tiltalende, mener Lødøen, som gleder seg til at man kommer igang med de nye torgplanene.
Lødøen ønsker ikke å kommentere at arkitektfirmaet truet med søkmål dersom statuen ikke ble endret.
– Nei, det ønsker vi ikke å kommentere. Uansett er det som skjer i slike samtaler når temperaturen blir litt høy ikke nødvendigvis realiteter, sier Lødøen.
Det danske arkitektfirmaet MAA Esben Damgaard og Aron Thorsén ønsker ikke å uttale seg til Radio Rjukan, men henviser til kommunens offisielle kunngjøring som kommer rett etter påske.
OBS! Dette var Radio Rjukans 1. april-spøk på nett 2015!
Tidligere saker på Radio Rjukan
Om det vinnende torg-forslaget
Kampen om Sam Eydes plassering tar av
Åpner for at Sam Eyde kan bli stående
Fotos: Bjørn Iversen