Fylkesmannen flytter til Vestfold i den nye regionen med Vestfold og Telemark. Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid føler seg lurt av regjeringen, og vil ta saken opp med statsminister Erna Solberg.
Alle de ansatte ved Fylkesmannen i Telemark ble innkalt til allmøte fredag klokken 10.50.
Til alt overmål har man også oppnevnt fylkesmannen, som blir FrP'eren Per-Arne Olsen fra Tønsberg i Vestfold.
Fylkesmannen er statens representant i fylket og et viktig bindeledd mellom kommunene og sentrale myndigheter.
– Dette er en demontering av Telemark fylke, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Terje Aasland til NRK.
Han er svært skuffet over at embetet legges til Vestfold.
– Dette er en svært trist dag for Telemark. Om vi får regjeringsmakt fra høsten av, vil vi omgjøre vedtaket som Høyre, Frp, Venstre og KrF gjennomførte. Vi vil også sørge for at fylkesmennene vil følge fylkesgrensene. Det betyr en egen fylkesmann i Telemark, sier Aasland.
8. juni ble det i Stortinget avgjort at Telemark og Vestfold, mot fylkestingenes vilje, skulle slås sammen til en ny region. 95 stortingsrepresentanter stemte for sammenslåingen, mens 73 stemte mot, mens partipisken var ibruk.
Laila Christensen er hovedtillitsvalgt for LO i Telemark. Hun sier det er en trist dag.
Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey sier at Skien skal beholde fylkesordføreren. Skien er den nye regionens klart største by, men får likevel ikke funksjonene. De legges til Vestfold.
Det er Fylkestinget som skal avgjøre om fylkesordføreren skal sitte i Skien eller ikke, og derfor er det en høyst usikker beslutning.
Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, sier til NRK at han føler seg lurt av regjeringen og statsråden.
– Vi føler oss lurt av regjeringen og statsråden. Vi fikk beskjed om å kjøre en regiondebatt, men ingen av argumentene er tatt hensyn til. Nå ønsker vi et møte med statsminister Erna Solberg.
Også ordfører i Skien, Hedda Foss Five er sint og frustrert, ifølge NRK.
– Nå regner jeg med at det blir et telemarksopprør. Jeg er frustrert og irritert på Vestfold i hele kroppen. Det er ikke bra at den største karrer til seg alt. Det gjør Vestfold nå ved hjelp av Staten.
– Jeg forstår at det kommer reaksjoner fra Telemark, men jeg er glad for å få jobben, og takker også for tilliten, sier den nye fylkesmannen for regionen Per Arne Olsen.
– Først og fremst fordi det er en veldig spennende prosess å lage ett embete ut av to. Jeg har vært fylkesmann i Vestfold i snart ett år, og på den tiden har jeg lært meg å kjenne embetet og ikke minst de ansatte. Jeg har blitt veldig glad i både embetet og alle de ansatte, sier han til NRK.
– Jeg hadde veldig lyst på denne jobben. Samtidig er det mange av mine fremtidige ansatte som i dag har fått beskjed om at det ikke ble en lokasjon som de likte. Det har jeg veldig forståelse for. Så jeg har litt delte følelser, men over tid er jeg helt sikker på at vi skal få et veldig bra embete ut av dette.
Olsen tok i fjor over som fylkesmann i Vestfold etter Erling Lae. Han har tidligere vært ordfører i Tønsberg, stortingsrepresentant, generalsekretær og nestleder i Fremskrittspartiet.
– Vi har også hatt gleden av å bli bedre kjent med Telemark, og jeg er veldig ydmyk overfor den jobben vi nå skal inn i. Ikke minst har jeg forståelse for de reaksjonene vi har sett fra Telemark i dag. Min jobb fremover blir å få et godt embete ut av begge deler, og ikke minst ta vare på dem som har fått beskjed om at lokasjonen blir i Tønsberg, sier fylkesmannen.
Da det ble kjent at embetet blir i Tønsberg, ble stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Terje Aasland, skuffet.
– Dette er en svært trist dag for Telemark, sa han.
Statssekretær Paul Chaffey fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier at det kom gode argumenter for både lokalisering i Telemark og Vestfold i løpet av prosessen.
– Begrunnelsen som er trukket fram av regjeringen er nærheten til de sikkerhets- og beredskapsfaglige miljøene i Tønsberg. Fylkesmannen har en viktig rolle i den sammenheng, når det gjelder koordinering av beredskap ved uforutsette hendelser, sier han til NRK.
Det nye embetet gjelder fra 1.1.2019. Frem til det er det to fylkesmannsembeter med to fylkesmenn i hvert sitt embete.
En avdeling skal legges til Telemark, i Skien, men hvilken dette blir, avgjøres senere. Olsen opplyser at alle ansatte beholder jobben, men at en del må belage seg på å pendle til Tønsberg.