Turist- og Verdensarvbyen Rjukan har noen viktige gater, og det er heller ingen tvil om at den viktigste handlegata på Rjukan er den tradisjonsrike Storgata. For 20 år siden ble det satset tungt på Storgata, som fikk delvis brostein, beplantning og nye lysstolper. Siden har gata sakte men sikkert gått i rent forfall, og når en ny sommer står for døren er det grunn til å spørre om det er mulig å satse på turisme, handel og verdensarv i en by der "ingen" tar ansvar for hverken å rydde, plukkes søppel, rydde ugras, fikse asfalt eller å pusse litt ødelagt mur.
Radio Rjukans misjon med å vise gatas tilstand i bildeform er at vi håper det tas grep. Kommune, Handelsstand, VisitRjukan og de enkelte beboere og butikkdrivere bør ta en tur utenfor og feie for egen dør, eller blir oppfattelsen av betydningen Verdensarv noe helt annet enn det som er hensikten.
Bli med på en vandretur Kristi Himmelfartsdag torsdag 25. mai 2017 , med kamera i Storgata og de tilstøtende sidegater fra Sam Eydesgate på godt og vondt – og spør deg selv om vi ikke bør ta noen grep.
Radio Rjukan beklager overfor de som måtte føle seg uthengt. det er ikke hensikten, og når sant skal sies, er det stort sett like ille hele veien. På turen igår var det utenfor ett bygg at det var fjernet løvetannvekster, resten av gata ser ut som om den er på vei tilbake til naturen.
Men kanskje denne saken gjør at dette er sommeren da det gjøres noe nytt. Der det tas et tak for å gjøre byen litt penere for turistene, og at noen flere bryr seg. Sannsynligvis må alle gå i seg selv, eller det må innføres en ny ordning.
Bør det være et ryddekorps? Bør vi på ryddepatrulje? Bør vi få et ryddepoliti?
Underveis tilbake møtte vi to som sier det er et bra tiltak, og at de bryr seg.
Kristina S. Stavrum, som driver Team Klipp og Berit Eide som nå jobber på visitRjukan.
– Det er bra at det blir fokus på dette. Alle kan gjøre litt, og jeg tror at vi må få til en ny ordning som kan fungere på sikt. jeg har nettopp vært på Island, og i Reykjavik har de skolepatrulje, der ungdomskole og videregående skole bidrar til at byen ser pen ut. Kanskje det hadde vært en idé. det har jo oppdragende effekt også, mener Stavrum, som likevel mener at alle må feie for egen dør.
Stavrum forteller at temaet har vært oppe i Rjukan Handels- og Serviceforening, der hun er medlem.
Berit Eide husker at hun selv hadde sommerjobb i kommunen da hun var i tenåra, og mener de hadde et røsk rundt omkring i sentrum også da, selv om de var mye rundt i bed og plener.
– Jeg har jo ikke oversikt på hva som blir gjort i dag i forhold til da jeg jobbet som sommervikar i "parkvesenet" som det het den gangen, men vi var under strengt "regime" og skyfling av ugress på feil sted hadde høy prioritet. Det gjaldt bl.a. hele skråningen i kirkesvingen som nå bare ser ut som en gress-skråning. Det var det fin jord og busker. Vi stelte i bed rundt på hele Rjukan, bl.a. i rundkjøringen på Tveito og ved drosjene. Husker også vi skyflet ved gangstiene i Adminiparken og Rallarparken, slik at stier og fortau var pene, sier Eide. Hun håper at det tas tak, for både hun og Kristina synes det er flaut at ikke flere bryr seg om hvordan det ser ut rundt hus og butikker.
Det er forpliktende å være turist- og verdensarvby, mener de.
– Jeg hadde håpet at det var økonomisk rom for sommervikarer som kan ruske opp i bed, gangstier etc. Husker at vi synes jobben var topp selvom det var "hardt" arbeid. Fikk være ute i all slags vær og så var det jo spesielt stas på soldager når vi fikk litt farge også. Ivrig skoleungdom som gjør Rjukan fin om sommeren, ja det var tider det, sier Eide.
– Nå skal jeg også skjerpe meg ekstra, men det må alle gjøre. hvis alle gjør litt, så blir det bra, mener Stavrum.
Teknisk sjef Jan Arvid Gravklev er enig i at man bør tenke nytt.
– Vi gjør nok ikke nok noen av oss, og det er nok på tide å tenke nytt. Men hver enkelt må også feie for egen dør.
Det har vært møter med handelsstanden og turistnæringen, og jeg vet at handelsstanden ønsker å få til en tilsynsordning, og vi ønsker å ta tak i det som ikke er iorden, selv om vi har svært mange oppgaver og mye å gjøre, sier Gravklev.
Han synes det er bra det blir satt fokus på det, og er enig i at det bør sees på nye faste ordninger.
– Jeg minner om at alle huseiere og forretningdrivende har ansvar for sitt bygg og å holde sitt fortau feid og pent, og jeg skal se på om vi kan få til noe med sommervikarene på teknisk, selv om de har mer enn mye å gjøre med plenklipping og bed sommeren igjennom, sier Gravklev.
Se bildegalleriet for Radio Rjukans gåtur med speilreflekskamera, og kommentarer. samtidig ser du fort hvilke forretninger som i alle fall har gjort sitt for å holde det pent og rent, og pynta i blomsterkasser og bed.
Så får den som tror og mener den har et ansvar kanskje ta med hakke, spade og pose for å sørge for at Rjukan sentrum ser bedre ut i sommer enn ifjor.
Radio Rjukan ser ikke bortifra at vi tar seinere fototurer i andre bygater i sommer, så ikke vær trygg!
Kanskje det blir en tur med mer positivt fortegn neste gang!?