Årets UNICEF-analyse av norske kommuners tilbud, tjenester og oppvekstforhold er god lesning for befolkningen i nord-Telemark. Tinn og Vinje er helt i toppen blant landets 428 kommuner, i en undersøkelse som viser store forskjeller rundt om i landet.
UNICEF Norge har for andre år på rad kartlagt hvordan det står til i norske kommuner når det gjelder prioriteringer for og tilbud til norske barn. Områder som er svært viktige for et barns rettigheter, utvikling, framtid – og liv. De har funnet ut hvor mye penger hver kommune bruker på de forskjellige feltene – og hvordan de bruker pengene. Kartleggingen er blant annet basert på KOSTRA-tall.
Vinje rykker riktignok ned fra 1. til 4. plass sammenlignet med ifjor, men Tinn går opp fra 20. plass til 12. plass.
Førsteklassingene ved Miland skole i høst får illustrere at de kommunale tjenestene overfor barn leveres i Tinn kommune.
Det kan imidlertid være siste året førsteklassinger starter på Miland.
I 2010 ropte FN's barneorganisasjon varsku om at det var store geografiske ulikheter og stor forskjellsbehandling av barn som vokser opp rundt om i Norge. Dette kom fram i vurderingsrapporten som da ble lagt frem.
Seks år seinere er forskjellene like store.
Og dette er en undersøkelse der de store byene ikke kommer godt ut.
Blant landets 53 største byområder er enda en Telemarks-kommune med. Porsgrunn er best av alle større byområder i Norge, men havner bare på en 100. plass på lista i Norge totalt sett. Undersøkelsen viser altså krystallklart at det er best tilbud for barn, og best å vokse opp i mindre kommuner.
UNICEF har lagt inn 16 variabler i et regnestykke, der det gis poeng. Vektlagt er barnevern, barnehage, skole og kommunehelsetjeneste, men man måler også hvor mye penger som brukes på barn og unge i kommunen, kvaliteten på skoletilbudet og tilbudet til barn og unge generelt.
Inntektsgrunnlag, befolkningstetthet, kommunestørrelse og sammensetning påvirker resultatene i undersøkelsen.
Vinje kom helt på 1.plass i fjorårets undersøkelse, og er nå forbigått av 3 kommuner, men er altså fortsatt helt i toppen. Tinn rykker opp fra 20. plass til 12. plass.
I Telemark imponerer Kragerø også med en 19.plass, Tokke med 22. plass, mens Notodden også gjør det bra med 62. plass. Hjartdal er nest nederst av telemarkskommunene på 242. plass, mens Skien er helt nede på 328. plass, og klart sist i Telemark.
Oslo er forøvrig nr. 282.
Unesco skriver i sin pressemelding:
Målet med undersøkelsen er ikke å henge ut enkelte kommuner – her er mange variabler som spiller inn, men heller å få i gang en diskusjon om barn og barns rettigheter. For er det slik at norske barn har samme rettigheter og muligheter i alle landets kommuner – om de bor i Tana i nord eller Utsira i sør? Det er det ikke.
– Skal vi sikre at norske barns rettigheter ivaretas må vi se nærmere på hvordan kommunene implementerer FNs barnekonvensjon. Det er et bærende prinsipp i FNs barnekonvensjon at alle barn skal få tilgang til nødvendige tjenester basert på deres individuelle behov, uavhengig av hvor de bor, understreker Ivar Stokkereit i UNICEF Norge
Toppen i undersøkelsen:
1 Utsira 4,5
2 Rollag 4,4
3 Salangen 4,4
4 Vinje 4,2
5 Bykle 4,2
6 Bygland 4,2
7 Tydal 4,1
8 Gaular 4,0
9 Bindal 4,0
10 Granvin 3,9
11 Hemnes 3,9
12 Tinn 3,8
13 Røyrvik 3,8
14 Værøy 3,8
15 Sunndal 3,8
…
Her er hele oversikten fra 2016
Ifjor og de foregående årene finner du her.