Det ble en sterk kveld i Bibliotekkjelleren da Ingvild Sebu Miland inviterte til møte med temaet er "Barn på flukt" i forbindelse med Redd Barna-uka. Regionkonsulenten for Redd Barna er født og oppvokst i Tinn, og hadde valgt å ta turen "hjem" som en av turene blant mange i Redd Barna-uka, der målet er å sette fokus på barns rettigheter, og spesielt det å gi flyktningebarn som kommer til Norge en god start på livet her.
– Mange kommer med opprivende traumer og utfordringer, og det er ikke lett å komme til et nytt land, sier Miland, og viser til alle de mindreårige asaylsøkerne som kommer til Norge.
Hun hadde invitert med seg representanter fra Tinn kommune som jobber med de mindreårige asylsøkerne i Tinn, og en representant fra Mandheimen som fortalte om hvordan opplegget i Tinn var. Begge har fått mye skryt for sitt arbeid med barn og flyktninger, men fortalte samtidig om utfordringer.
Ivanir Hasson Olsen var også invitert til å fortelle om sitt arbeid med flyktningebarn rundt sirkusskolen som Sirkus Sibyla har holdt på en rekke mottak i Norge. Hun fortalte fengslende og sterkt om opplevelser med oppmerksomhetssøkende barn – ofte med deprimerte og fraværende foreldre.
– De er ekstremt oppmerksomhetssøkendse. Se på meg, se på meg, er det de utstråler, sa Hasson Olsen, som kunne fortelle om mange sterke opplevelser.
– Det har vært veldig sterkt, men samtidig tror jeg de små forestillingene vi har gjort, der barn har fått lære å stå på scenen i sirkusskolen gir dem mye. Men det er ofte vi opplever at foreldrene ikke engang kommer å ser på, så Hasson Olsen, som også fortale at de opplevde at barn som var altfor små ble skyflet innafor døra på sirkusskolen inn av foreldre før de stakk.
Til venstre et biulde av Ivanir som sirkusklovn i klovneskolen.
(Foto: Rune Fauske.)
Sebu Miland viste fite små filmsnutter som også var sterke. en av dem viser med et sekund hver dag hvordan det oppleves å bli revet opp fra en god hverdag til å bli flyktning.
(Filmen "Most shocking second a day-video" på 1.33 er lagt inn her:)
– Målet er å gi barna som kommer til Norge får en god integrering i lokalsamfunnet. Vi håper å øke firvilligheten knyttet til det å jobbe med flyktningbarn her, slik at de får en god start, sa Ingvild Sebu Miland.
Nå inviterer hun alle i tinn swom kan tenke seg til å være med å bety en forkjell for barna som kommer:
– Vi forventer ikke mye, men at noen som kan tenke seg å møte barna en gang i blant – det er målet. Det eneste sonm kreves er at man melder seg, og da vil man få informasjon om hva det innebærer, og skaffe en såkalt politiattest i forhold til vandel overfor barn.
– Vi håper å finne frivillige som kan tenke seg å bli med på å bety en liten forskljell for flyktningebarna. Noen som en gang i blant kan bruke litt tid, sa Sebu Miland, som understreker at det ikke nødvendigvis er så mye tid det dreier seg om.
– Jeg oppfordrer til at du tar kontakt, så får du vite mer om opplegget, som det også er info om på Redd Barnas nettsider.
– Redd Barna jobber for å skape en bedre hverdag for barn og ungdom i norske asylmottak og kommuner. Dette gjør vi ved å gi barn gode opplevelser gjennom aktiviteter, og ved å hjelpe barn med å stifte bekjentskap med sitt nærmiljø. Det er flere måter du kan være frivillig på for barn på flukt. Du velger selv hvor mye tid du vil bruke. Du kan bli med og lage aktiviteter for barn på asylmottak, du kan være en god nabo for en flyktningfamilie i din kommune, el. du kan bli med å arrangere møtesteder, som internasjonal cafe el. klubbkvelder for større grupper, fortalte Miland.
– Kjenner dere Dansken og finger'n? Vi har en video som vi bruker rundt dette, som forteller litt om hva det dreier seg om, sa Sebu Miland, før hun avslutningsvis vist videoen der en ung foreldreløs asylsøker fortalte om sine opplevelser.
(Litt tid kan gjøre en stopr forskjell for barn!" på 4:27 er lagt inn nedenfor:)
Linker:
Redd Barna