Åtte Vestfold-kunstnere har satt hverandre i stevne på Rjukan i en sommerutstilling som du kan se i Kinogalleriet 4 timer daglig i hele juli. Tilsvarende utstilling ifjor ble en suksess, og initiativtaker John Tore Frydenlund har igjen trommet sammen en spennende gjeng Vestfold-kunstnere som har inntatt sentrumsgalleriet i Rjukanhuset.
Du ser at sommerutstillingen i Kinogalleriet er godt skiltet, både langs veien og utenfor det staslige verdensarvbygget. Dette er kunstnere som veit å skape oppmerksomhet rundt sin utstilling.
Fredag åpnet utstillingen med vernissage i sommervarmen med alle så fremst som én av kunstnerne tilstede, og igjen hadde de fått med Øystein Haugan til å åpne det hele, for disse vestfoldkunstnerne som har så sans for Rjukan. En rekke av kunstverkene er også med Rjukanmotiver, ikke minst fra Frydenlunds hånd.
– Jeg siterer vår Dronning Sonja. Uten kunst stopper Norge, vis respekt for kunsten, vi har kalt utstillingen «En fryd for øyet», la sansene åpne seg, og bruk god tid, innledet Frydenlund.
– Det er kjempehyggelig for oss å komme hit å holde utstilling på Rjukan igjen, nå på andre året. Det er ikke umulig det kan bli en tradisjon. Det får vi se. Foreløpig tar vi ett år av gangen, sa initiativtaker John Tore Frydenlund, som forteller at utstillingen inneholder mye forskjellig og at de ønsker liten og stor innom i juli.
– Vi ønsker alle som har interesse for kreativitet og kunst velkommen. Det er naturligvis lov å komme bare for å se, og hvis en har lyst til å kjøpe noe underveis er det hyggelig, sier Frydenlund som har i to kortere perioder jobbet på Gaustablikk og er ellers godt kjent på Rjukan.
Under åpningen var det rigget til med spruddel i glasset og saltstenger, og Øystein Haugan ønsket velkommen og ba kunstnerne presentere seg selv og det de holdt på med.
Boye K. Langklep er smed og knivmaker og driver også med trearbeider. Kari Lund Ellingsen driver med keramikk, tover i ull og tekstil, Guri Anne Melkild maler abstrakte naturalistiske malerier, Benita Tornholm lager tekstil-sydde bilder, og Heidi Grading maler populære dyreportretter, mens Cath Nower stiller med keramikk og steinbruksting, og Alberto Ciainci er skulptør.
Frydenberg, Nower og Lund Elligsen deltok også i fjor, mens de andre er nye i år.
– Vi tinndøler er glad når det skjer noe her, og i sommer er det mye kunst å oppleve på Rjukan, sa Haugan, og ramset opp alt som skjer på kunstfronten i Tinn og i Verdensarven.
– Dette er bra for Rjukan som turiststed, og dere som kommer for å se har mye å glede dere til, sa Haugan.
– Kunsten er noen som tør, tør å ta sjanser, og ikke nødvendigvis det som er helt firkanta. Og slik var Sam Eyde også. Han tørte å ta sjanser, og tenke utenfor boksen. Skal du få til noe, så nytter det ikke å høre på de som sier at det ikke går. Skal man få til noe, må du tørre. Tørr å se utenfor firkanten. Det er da det ofte skjer, sa Haugan.
Det er en salgsutstilling der alle kunstnerne har fått hver sin del av Kinogalleriet og det er ingen tvil om at det er noe for enhver smak. Fredag fikk vi møte kunstnerne som presenterte sine verker, og de vil sitte på skift når utstillingen er åpen i sommer.
– Vi vil at dere skal føle dere hjemme. Vi har kalt utstillingen «En fryd for øyet», sa Frydenlund, som selv altså har vandret mye på Rjukan med staffeliet og malt flere motiver i byen og andre steder i Tinn. Han har vært spesielt fascinert av Saaheimsoperaen og Birkelandsbrua.
– Vi har fått svært god mottagelse, og det er veldig hyggelig å få hjelp av slike kapasiteter som Øystein Haugan, sa Frydenlund.
Frydenlund har fortalt at han trives svært godt på Rjukan.
– Jeg synes det er så mange fantastiske motiver i Tinn, og jeg har hentet mye inspirasjon og glede ved å finne motiver her i Tinn og i industribyen Rjukan. Og dette gjør dette fordi kulturen og historien er så flott her, og fordi vi føler oss så velkomne av folka her, sa Frydenlund under utstillingen ifjor.
– Menneskene her er utrolig hyggelige. Det er ikke et menneske her jeg har snakket med som ikke har vært utrolig imøtekommende. Det er en kultur her for å ta imot folk som er helt enestående. Det er en sann glede hver gang jeg setter meg i bilen med kursen for Tinn fordi det er så inspirerende og hyggelig, sa Frydenlund.
Det er ingen tvil om at det igjen er en av de mest varierte og spennende utstillingene som har vært i galleriet, og i alle fall en av de med størst spenn når det gjelder kunstarter og fargeglede.