Innbyggerne rundt gamle Bolkesjø hotell, som nå er planlagt omgjort til transittmottak for opp til 600 flyktninger, har i lang tid ventet på å få møte representanter fra UDI og ledelsen i kommunen for å få informasjon og dele sin bekymring. Onsdag kveld finner informasjonsmøtet sted på Gransherad skole.
Kommunal drift av stormottaket med 300–600 flyktninger er aktuelt i de to Bolkesjø-hotellene . Torsdag luftes saken i formannskapet.
– Det er best for alle om kommunen drifter et asylmottak på Bolkesjø selv – når det nå først blir sånn at asylmottaket kommer, sier ordfører Gry F. Blöchlinger (Ap) til Telen.
– For Bolkesjøs innbyggere tror jeg nok det vil føles tryggest om Notodden kommune drifter dette asylmottaket selv. Da er det kortere vei til beslutningstakerne, sier hun til avisa.
Blöchlinger har sine egne erfaringer med privatdrevet asylmottak på Gran Hotell nylig, etter flere besøk der:
– Med privat drift har ikke kommunen noen påvirkning når det gjelder innhold. Kommer det klager eller kritikk har kommunen små påvirkningsmuligheter. Vi sto uten muligheter til å gjøre ting på en bedre måte. Ved å drifte selv har vi mulighet til å påvirke drifta og til å ta hensyn til innspill fra befolkningen. Ikke bare bli avspist med «at vi følger bestillingen fra anbudet,» sier ordføreren.
Torsdag inviterer hun til en diskusjon i Notodden formannskap om saken. Et enstemmig utvalg for oppvekst vedtok sist uke å be rådmannen sette i gang en prosess, og i mandagens Telen sa også de mest sentrale politikerne i alle partiene ja til kommunal drift. Også medlemsmøtet i Notodden Ap har vedtatt at dersom det kommer et asylmottak på Bolkesjø – så skal det drives av Notodden kommune, opplyser Blöchlinger.
UDI bekreftet i Telen sist uke at anbudet for driften vil bli sendt ut tidligst i siste del av februar – og etter at bygningsmassen er godkjent til asylmottak – som byggesak. Og den byggesaken ligger nå til behandling i Notodden kommune. UDI sikter mot en åpning av asylmottaket tidligst 1. juli.
Og i denne anbudsrunden vil ordføreren at Notodden kommune skal være med. Hun vil bruke den kompetansen som finnes i Notodden, blant annet i Idea Kompetanse, til å samarbeide om et godt anbud fra Notodden kommune.
– Det er mer innhold i et transittmottak enn i et akuttmottak. Lege, sykepleier, vektertjeneste, aktivitører. Som kommune i et anbud vil vi også være med på å bestemme innholdet i asylmottaket, mener Bløchlinger.
KrFs Hanne Thürmer mener det er viktig å komme i dialog med både Lars Søreide og UDI når det gjelder mulighetene for et kommunalt driftsansvar på stormottaket på Bolkesjø. Politikerne er opptatt av å få kontroll på innhold og kvalitet knyttet til et slikt mottak både for ansatte og for dem som skal bo der. Saken drøftes under eventuelt i formannskapet torsdag.
Det er stor politisk enighet i at kommujen må engasjere seg mer i et asylmottak på Bolkesjø for at det skal fungere best mulig.