Å ha leiebil på ferie er ofte en kjempefin måte å komme seg rundt på. Du står friere om når du vil utforske landet eller regionen du besøker. Mange steder er også selve kjøreturene en opplevelse i seg selv, for eksempel i alpene, langs den franske rivieraen, Route 66 i USA, eller på vakre kysten i Kroatia. Her får du tips som gjør leieforholdet billigere, sikrere og mer behagelig.
Bestill leiebil på forhånd.
Sammenlign tilbud fra så mange leiebilselskap som mulig. Bruk for eksempel norskeide GoAutos.no når du skal bestille kjøretøyet. Dette er en anbudstjeneste som innhenter tilbud fra samtlige leiebilselskap på stedet du trenger bilen, enten det er i Norge eller verden forøvrig. Fordelene med å bestille på nett og på forhånd er blant annet disse:
- Du får som regel de beste prisene fordi du ser tilbudene fra samtlige leiebilselskap som konkurrerer på den destinasjonen du skal leie kjøretøyet.
- Prisene er som regel betydelig lavere ved forhåndsbestilling på nett.
- Prisene du får oppgitt inkluderer også alle obligatoriske forsikringer. Du får ingen dyre overraskelser når du skal hente bilen.
- Hvis du trenger ekstrautstyr, for eksempel barnesete eller navigasjon, er dette billigere å leie på forhånd.
- Bilene du finner i anbudstjenestene på nett har som regel fri kjørelengde.
- Du kan også avbestille gratis inntil 24 timer før henting når du leier bilen på forhånd hjemme i Norge.
Vær nøye med forsikringen
Som regel inkluderer alle leiebilavtaler obligatoriske forsikringer som ansvar-, tyveri- og kollisjonsforsikring. Dette sjekker du når du bestiller bilen. Hvis leieforholdet går problemfritt vil dette holde, og du trenger ikke kaste bort penger på forsikringer du ikke behøver.
Imidlertid er det ikke uvanlig at folk havner i tvister med leiebilselskapet på grunn av forsikringsforhold. Har bilen fått en liten skade, eller du ikke oppdaget en eksisterende skade da du hentet den, kan kostnaden bli høy. Derfor anbefales egenandelsforsikring slik at du slipper sure overraskelser når bilen leveres tilbake. Egenandelsforsikring kan du skaffe deg gratis med enkelte kredittkort. Noen reiseforsikringer inkluderer også denne dekningen.
Merk deg at obligatoriske forsikringer på leiebil i USA følger sjåføren, og ikke bilen. Lån aldri bort kjøretøyet til en som ikke er registrert som sjåfør hos leiebilselskapet. Da kan du selv bli holdt ansvarlig for alle eventuelle skader. I USA bør du eller vurdere å tegne såkalt SLI-forsikring som sikrer deg mot søksmål.
Velg leiebil fra kjente merker
Det er som regel tryggest å leie bil fra de store internasjonale selskapene som Hertz, Avis, Europcar og Budget. Disse er også representerte omtrent overalt. Lokale og nasjonale aktører i enkelte land har ikke alltid det beste ryktet, og tvister og krangler skjer oftere med disse enn med de største selskapene.
Pass deg spesielt for de minste aktørene i fjerntliggende land. Er tilbudet på leiebil særdeles mye billigere enn prisen du får fra et kjent selskap, kan det hende det ligger en felle eller to der.
Sett deg inn i lokale trafikkregler
Trafikkreglene er omtrent de samme innenfor EU- og EØS-området, men det finnes forskjeller som kan bli avgjørende for deg. Stort sett vil det gå helt fint om du kjører som om du var i Norge, men det finnes både nasjoner og regioner som kan ha strengere regler på enkelte punkt enn det vi har hjemme. Skal du på ferie i USA og bruke leiebil er det enda viktigere å ha forhåndskunnskapene på plass. Mange av statene har trafikkregler som kan virke ganske merkelige, for eksempel forbud mot å ha alkoholholdige flasker inne i bilkupeen, selv om flasken skulle ligge i en bag i baksetet.
Lær litt om trafikkulturen og kjøreforholdene
Kjøreforholdene og trafikkulturen er minst like viktig å kjenne til. Du reduserer risikoen for å havne i ulykker med å lese deg opp på forhånd. For eksempel skjer det forholdsvis ofte at turister forårsaker ulykker på tyske motorveier, selv om veiene er i svært god stand. Noen av ulykkene skyldes faktisk at sjåføren holdt for lav fart på autobahn. Ligger du i venstre kjørefelt i for eksempel 140 kilometer/t kan det fort skje at du må hive bilen over til høyre på grunn av et fartsmonster som kommer bak i langt over 200 kilometer/t.
Vurder et medlemskap i NAF
Hvis du skal på ferie i Europa og bruke leiebil bør du vurdere å skaffe deg medlemskap i NAF med veihjelp. Da får du assistanse og veihjelp inkludert i medlemskapet hvis du skulle få behov for det. Veihjelp følger riktignok med i de fleste leiebilavtaler innenfor Europa, men det kan være greit med norsktalende hjelp dersom du har vært involvert i en ulykke, eller andre alvorlige forhold. Dette spesielt dersom språkkunnskapene dine er mangelfulle.
Tips når du skal hente og levere leiebil
- Dropp alkoholdige drikker på flyturen hvis du skal hente leiebilen på flyplassen.
- Husk å ta med voucher/bestillingsbekreftelse hvis du forhåndsbestilte bilen hjemmefra på nett.
- Husk å ta med pass og førerkort. Sjekk også om internasjonalt førerkort er påkrevd eller anbefalt i landet du skal leie bilen.
- Les leieavtalen nøye.
- Ikke la deg presse til å kjøpe unødvendige forsikringer. Har du en god egenandelsforsikring er for eksempel utvidet kasko for vindu og hjul unødvendig. Tyveri av eiendeler og personlig ulykkesforsikring har du som regel god nok dekning for i reiseforsikringen din.
- Lever tilbake bilen med full tank, så slipper du ekstra kostnader.
- Lever tilbake bilen innen tidsfristen du har i avtalen. Noen selskap har høye gebyr dersom du er for sen.
- Undersøk bilen nøye for skader når du henter den, og gjerne mens leiebilselskapets ansatte er tilstede. Ta bilde eller video av eventuelle skader du oppdager.
- Sjekk også bilen nøye når du leverer den tilbake. Ta bilder og video da også.
Kilde: innkommet innlegg