fbpx

Dette bør du tenke over når du søker om forbrukslån

Radio Rjukan1. januar 20216min
Beautiful young adult working on laptop outdoor.
Blondie female using computer on terrace of cafeteria.

Dersom du planlegger å søke om forbrukslån er det en del momenter du bør være klar over. Det gjelder ikke minst hva du har bruk for, og hvordan du setter opp en nedbetalingsplan.
Her gir vi deg noen gode råd underveis i planleggingen.

Hva skal pengene brukes på

Siden du vurderer et forbrukslån har du antagelig allerede en plan for hva du ønsker å bruke pengene på. Det finnes mange ulike grunner. Kanskje har du fått en brå og uforutsett utgift som ikke lar vente på seg. Da kan et slikt lån være en nyttig løsning.

Dersom du vil bruke lånet til innkjøp av noe, bør du vurdere om dette innkjøpet haster, eller om det kan vente til du har spart opp pengene du trenger. Grunnen til det er at forbrukslån generelt er dyrere enn boliglån og andre sikrede lån. Det er fordi forbrukslån er usikrede. De medfører en større risiko for banken, og risiko koster.

Uansett hva du kommer fram til, så er det viktig å begrense seg, og kun låne det du har behov for.

Vær realistisk

Når du setter opp et budsjett er det viktig å være realistisk med nedbetalingsplanen. Du må være klar over hvor mye du kan betale hver måned, og hvor raskt du dermed kan betale ned lånet. Så lenge du har et lån beregnes det renter av hele summen du skylder.

Derfor lønner det seg å betale det ned så raskt som mulig. Men vær bevisst på hva du bestemmer deg for.

Når du fyller ut en søknad skal du også skrive inn hvor lang tid du har tenkt å bruke på å betale tilbake lånet. Da bør du se nøye på alle utgiftene du allerede har, før du bestemmer deg for hvor raskt du klarer å nedbetale lånet.

Sett opp et budsjett over hvor mye du har i inntekter, og hvor mye du har i utgifter. Dersom du ikke har klart å spare så mye hittil, så er det kanskje ikke realistisk å planlegge med at du skal betale veldig høye avdrag hver måned.

Hvor mye du finner ut at du klarer å betale vil påvirke hvor mye du kan låne, og hvor lang tid det vil ta å betale lånet tilbake.

Vit hvor du står

Når banken skal vurdere deg som kunde innhenter de en kredittscore. Det bør du også gjøre selv i forkant. Da vet du hvordan de vil vurdere deg, og hva du kan forvente. Det er flere tilbydere som kan hjelpe deg med å finne egen kredittscore. Blant annet kan du kredittsjekke deg selv hos Bisnode.

Banker og andre utlånere er underlagt den nye forbrukslånforskriften. Der er blant annet betalingsevne omtalt. Det betyr at det stilles krav til hvor mye lån du kan gis i forhold til din inntektssituasjon. Dette bestemmes ut ifra hvilken prosent økning du kan klare på det beløpet du låner. Det er i dag et krav om at du skal kunne tåle 5 prosent økning.

Bankene er derfor pålagt å vurdere om du har igjen nok penger å leve for selv om lånet ditt får en renteøkning på fem prosent. Dersom du i tillegg har lån fra før, må de ta hensyn også til den gjelden.

Sammenlign långivere

Det er viktig å ikke ta det første og beste tilbudet du får, selv om det er fra en bank du har et langt kundeforhold til.

Du bør selv kontakte ulike banker, og tilbydere av forbrukslån. Du kan også søke om lån gjennom tjenester på nett som innhenter tilbud for deg. Det viktige er at du sammenligner flere, slik at du kan være trygg på at du får det beste tilbudet. På Billigeforbrukslån.no kan du sammenligne flere tilbydere av forbrukslån.

Det er mye å spare på å sjekke mange banker og finansinstitusjoner, blant annet fordi ulike banker spesialiserer seg på ulike typer lån og tjenester.

Ifølge Nettavisen er det en tommelfingerregel at nominell rente på et mellomstort forbrukslån ligger et sted mellom 8 og 20 prosent. Det er et temmelig stort sprik, så det sier seg selv at her er det mye å spare på å lande ned mot det billigste framfor det dyreste.

Så dersom du gjør litt forarbeid kan du føle deg trygg på at du får det forbrukslånet som er best for deg.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia