På bildet ovenfor ser du Åsne Linnerud foran Stoertinget, sammen med barnelege Anna Owczarz som er felles kampfelle i saken for lokalsykehusene. Hun fra sykehuset i Kristiansund.
Det er ikveld at debatten fra Loen i Stryn sendes, der Vedum og Helland møter Åsne Linderud fra Rjukan sammen med Preben Moen direktør på Kloppen hotell.
– En flott mulighet til å få fram at vi i distriktene er fullt ut i stand til å vite hva som er best for oss, og at sentraliseringsiveren raserer distriktene. Jeg håper dere vil følge debatten i kveld, sier Linnerud.
– Jeg skal snakke om distriktsopprøret mer enn sykehussaken, for det dreier seg om sentraliseringsiveren om alt fra sykehus, den såkalte nærpolitireformen, at man må til Notodden for å få pass, og at det blir tungvint å bo i distriktene. Det kan bli livlig debatt, og jeg skal gjøre mitt, sier Linnerud til Radio Rjukan.
– Jeg håper iallefall det. Jeg har snakket med programlederne og det er klart at politikerne vil snakke politikerspråk, men jeg håper jeg kan være meg sjøl og få sagt litt om avmakten vi føler i distriktene over at Stortinget sier én ting, og så gjør man det motsatte når noe gjennomføres.
– De behandler oss som bygdetullinger som ikke skjønner sitt eget beste, og det provoserer meg voldsomt. Å tvinge reformer vi vil ha over hue på oss som om vi er idioter tror jeg folk har fått rimelig nok av, sier en krystallklar Linnerud.
– Jeg er ikke politiker, men støtter nå Sp fordi de er på banen i sykehus- og distriktspolitikken. Jeg er for sær til å være politiker, men jeg er forkjemper for distriktene.
Jeg synes Sp utmerker seg og kjemper samme saken, men jeg altså er ikke politiker, men en som har stått i dette og sett mye, og jeg ser daglig konsekvenser av sykehusnedleggelsen, folk som ikke får ordentlig behandling, folk som sendes ut for tidlig og som ikke kommer inn i på sykehus i tide til å få god nok behandling, sier Linnerud.
– Jeg synes det er kritikkverdig at ingen kommer tilbake å evaluerer alle disse sentraliseringstiltakene, og hvordan kan man akseptere det at man ikke evaluerer?
– De bare fortsetter uten at det fornuft bak idéene som oppstår, og folk brukere i distriktene tilbake som taperne.
Åsne Linerud har fornylig vært på opphold for folk som har vært i store varslersaker. Det har vært nyttig, men også tungt.
– Det å stå i slike saker der folk er ute etter en gjør noe med livet ens, og jeg har lært noe om hvor alvorlig det er jeg som varsler har stått i. Jeg innser at jeg faktisk har vært livredd, og at jeg har kommet langt i å tenke framover fra det. Man blir preget av det, men samtidig henter man styrke i å stå i en tøff kamp, sier Linnerud, som har fått diverse lokale utmerkelser for sin varslervirksomhet i sykehussaken.
I 2014 fikk hun blant annet Lions Rjukans Ærespris for sin varslerkamp, og rjukanrussen utnevnte henne året etter til æresruss for det samme..
– Jeg er naïv nok til å tro at vi kan få til et sykehus igjen på Rjukan, jeg. Men det er noe om å ikke være bitter, men å gå videre. Det har kosta mye men jeg har klart meg, og nå skal jeg stå på i kampen videre for at fornuften skal vinne fram!
– Vi har lært mye om hva som jar skjedd siden nedleggelsen, og det har satt lokale partier i et voldsomt lojalitetsproblem. Det har vært mange kamper og hensyn, og dermed årsaker til at man ikke har fått til noe, men erfaringen hjelper til å lage nye forslag, så er vi på vei, mener Linnerud
– Jeg tenker det offentlige har en jobb å gjøre, og et ansvar for at vi får noe framtidsretta. Og hvis vi jobber riktig og sammen med dette og får til noe som er framtidsretta, så må bare politikerne være lojale mot en slik gruppe først og fremst og ikke bare med egne partier. Det må være romslig og større åpenhet i partiene hvis vi i lokalsamfunnet skal lykkes. Klarer vi det å skape noe godt og framtidsretta – og det gjør vi (!) – blir det vanskelig og umulig for de sentrale politikerne å si nei, dersom det er noe knakende bra som er resultatet!
– Vi kan jo så mye her, og vi får til så innmari mye her – men vi må ha med alle i kampen for noe felles, og de som vet hvordan dynamikken i dette er, bør har forståelse for det.
Og mye av det vi fikk til på sykehuset før, kan vi bruke på noe nytt. Jeg tror fullt og fast på at det er mulig.
Vi må komme fram til så gode forslag at det blir innlysende, og sende det innover slik at norsk helsevesen kan nyte godt av det i framtida, sier Linnerud, som gleder seg til debatten.
– Jeg er ikke nervøs overhodet, men jeg håper jeg får si det jeg brenner for, og at jeg ikke stoppes i å få fram det som er viktig, men veit det er streng regi på slike debatter, så jeg er spent på hva jeg får sagt, sier Linnerud.
Debatten går altså på NRK1 ikveld onsdag 23. august klokka 21.30, og vil etterpå være tilgjengelig i NRKs nettspiller.