Etter at ordfører Steinar Bergsland og rådmann Rune Lødløen innledningsvis hadde orientert politikere og et 50-talls fremmøtte publikummere om politiske forventinger og premissene de stod overfor i sammenslåingsdebatten, ble det en saklig og god debatt med mange momenter.
I panelet stilte SVs Steinar Miland, SPs Bjørn Sverre Birkeland, Aps Trond Jore, Venstres Tor Helge Flåto og Miljøpartiet De Grønnes Svein Moen. Alle partiene har sine egne syn på kommunesammenslåingssaken, og hvorvidt det bør være folkeavstemning på spørsmålet.
SV er helt imot, men vil samarbeide både mot øst og vest, SP er imot, men er åpen for en utredning. Begge partier er klare på at de mener Tinn står best alene. Begge vil ha folkeavstemning om spørsmålet.
Miljøpartiet De Grønne er skeptiske, men vil samarbeid vestover, først og fremst med Vinje.
Ap er usikre, også på folkeavstemning.
Høyre vil utrede, og er åpne for det meste. De er ikker nødvendigvis for en folkeavstemning, men vil høre folkets mening.
Venstre har ikke tatt noen beslutning, men er betinget åpne for kommunesammenslåing, mens partiets Tor Helge Flåto på personlig grunnlag så først og fremst mot Notodden, Kongsberg, og er for en folkeavstemning, men bare rådgivende. Det er kort oppsummert saken, selv om den er så kompleks at her er ingenting egentlig klart i partiene heller, med begrunnelse i konsekvenser.
Det ble imidlertid klart at dette blir en valgkampsak, for partiene skal vite hva de mener før de går til kommunevalg i september.
Rådmann Rune Lødøen oppsummerte debatten med at de vil utrede alternativer og konsekvenser så langt det lar seg gjøre før politikerne tar sommerferie.
Avstandene ble nevnt som største utfordring blant flere, samrtidig som noen mener at det bare er å glemme i forhold til f.eks avstander i Nord-Norge, men også frykten for at Rjukan skulle bli utkant i sentraliseringsprosessen. Næringsspørsmål og framtidsutvikling er avgjørende for hva partiene vil mene om saken, når det komnmer til en avgjørelse, men også hvor kommuneadministrasjonen blir liggende.
Det er imidlertid klart at folketall ikke er avgjørende for resultatet, sett fra statlig hold, men at politiske prioriteringer fra regjeringshold kan endre kommuneøkonomi på sikt.
Debatten vil bli sendt i sin helhet på Radio Rjukan onsdag kl 21.15 og fredag kl 13 og 19.
Det er nylig blitt klart at storkommunen Lifjellet rundt er strandet. Bare Notodden og Sauherad er positive til en slik kommune nå.
Uten at alternativene var i hovedfokus igår, kan vi anta at følgende alternativer for Tinn kan komme til å utredes:
1) Tinn fortsatt som egen kommune alene (6.000 innbyggere – 2.000 km2)
2) Tinn og Vinje som ny kommune (10.500 innbyggere – 3.100 km2)
3) Tinn, Vinje og Hjartdal som ny kommune (11.500 innbyggere – 3.900 km2)
4) Tinn, Vinje, Tokke og Hjartdal som ny kommune (15.000 innbyggere – 4.900 km2)
5) Tinn og Notodden som ny kommune (18.500 innbyggere – 3.000 km2)
6) Tinn, Notodden, Hjartdal og Kongsberg som ny kommune (47.000 innbyggere – 4.600 km2)
7) Tinn, Vinje, Hjartdal og Notodden som ny kommune (25.000 innbyggere – 6.900 km2)
8) Tinn, Vinje, Tokke, Hjartdal og Notodden som ny kommune (27.500 innbyggere – 7.900 km2)
9) Tinn og Hjartdal som ny kommune (7.500 innbyggere – 2.800 km2)
10) Gaustatoppen rundt (Tinn, Vinje, Hjartdal, Notodden og Seljord) (28.000 innbyggere – 7.600 km2)
10) Andre sammenslåinger mot Buskerud-kommuner er hittil ikke nevnt, til tross for endel felles interesser.
Foruten alternativet med å bli stående som egen kommune, er det ingen alternativer som virker mer sannsynlige enn andre etter debatten.
Tallgrunnlag er hentet fra Wikipedia.