fbpx

Enige om sammenslåingsintensjon

Radio Rjukan30. mars 20167min
kommsammenslaing-tinn-hjart_683e

De ble som ventet enige, Tinn og Hjartdal, i deres forhandlinger om en intensjonsavtale, etter at Hjartdal kom med frieri til Tinn på natten til 17. desember ifjor om en mulig sammenslåing. Siden da har prosessen gått sin gang.
Den fremforhandlede intensjonsavtalen om en kommunesammenslåing mellom Tinn og Hjartdal vil bli presentert og signert på Gaustatoppen imorgen torsdag 31. mars, etter at pressen er innkalt til å overvære seansen.

Innholdet i avtalen er ikke kjent, og vil ikke bli offentliggjort før på pressekonferansen torsdag, men det er klart at forhandlingskilmaet har vært godt fra begge sider, og at man har overkommet de vanskelige punktene i samtalene.
Her har det dreid seg om plassering av tjenester, pengebruk og ikke minst eiendomsskatt, der Hjartdal har dette, mens Tinn ikke har hatt det. Forverrinngen i tinns kommuneøkonomi det siste året tyder imidlertid på at Tinn før eller siden usansett kommunesammenslåing eller ikke, må følge landets kommuner med eiendomsskatt.

Hjartdal har en tilsvarende intensjonsavtale med Notodden, Sauherad og Seljord kommuner, og har altså "satsa på to hester" i kommunesammenslåingsdebatten som har rast etter at kommunalminister Jan Tore Sanner har brukt både pisk og gulrot for å få ""Norges 428 kommuner ned i antall.
Bildet til høyre viser ordførerne i de fire kommunene etter at de signerte på sin intensjonsavtale 29. februar.
Nå skal altså Hjartdal være med på et tilsvarende bilde med Tinns ordfører, på Gaustatoppen torsdag.

Hjartdal kommune har, med sine 1600 innbyggere, følt kniven på strupen i forhold til de politiske signalene fra den blå-blå regjeringen, og har sagt at de vil holde en folkeavstemning i kommunen om de bør slå seg sammen med Tinn eller med trekløveret Notodden, Seljord og Sauherad.

Tinn og Hjartdal er kommuner med like næringer og satsingområder, og felles interesse rundt Gaustatoppen, mens det andre alternativet er med to kommuner som hsar vøært fasrt inventar på ROBEK-lista over kommuner som er overstyrt av staten i forhold til kommuneøkonomi.
En ny kommune bestående av Hjartdal og tinn vil i tilfelle få 7.600 innbyggere, 5.000 hytter og et areal på 2.836 kvadratkilometer, noe som er over 690 km2 mer enn Vestfold fylke, og vil tilsvare 1/5 av Telemark fylke.
Kommunen vil gå fra 28, plass (Tinn) til 15. plass over Norges største kommuner i areal. (Vinje er nr. 12.)

Spørsmålet er altså ikke avgjort, og også folkets mening skal også høres. De te rikke avgjort om befolkningen i Tinn også skal høres ved en foklkeavstemning, og heller ikke om denne er førende eller rådgivende.
Det er partipolitisk uenighet om dette i Tinn. SV er uttalt motstander av all sammenslåing, mens Høyre er for. Utenom dette er de politiske standpunkter som kan føre til en folkeavstemning ikke avgjort. 

Tidligere saker på Radio Rjukan: 
Forhandler med Hjartdal og Notodden
Vil tvinge Tinn inn i Notodden
Hjartdal med Tinn-frieri
Hjartdal i hektisk kommunefrierferd
Hjartdal med i sammenslåingsintensjon

Linker:
Fakta om Hjartdal kommune (Wikipedia)

Fakta om Tinn kommune (Wikipedia)

Hjartdal kommunes facebooksider

Hjartdal kommunes nettsider 
Tinn kommunes nettsider
Tinn kommunes facebooksider

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia