fbpx

Ber om Notodden og Hjartdal-samtaler

Radio Rjukan13. september 20163min
kommunesamm-notodden-hjartdal_df77

Hjartdal vil ikke klare seg så godt aleine i framtida, med sine 1600 innbyggere og nærmere 3000 hytter. Det mener fylkesmann Kari Nordheim-Larsen, og hun har derfor bedt de to kommunene gå i samtaler om en sammenslåing.

– Siden Hjartdal og Notodden ikke har noe vedtak som omfatter kun disse to kommunene, har Fylkesmannen oppfordret kommunene til å starte en dialog om en eventuell sammenslåing, skriver Nordheim-Larsen i en pressemelding.
Hun påpeker at det allerede er et tett samkvem mellom kommunene.
– Fylkesmannen vurderer de to kommunene til å utgjøre et felles bo- og arbeidsmarked basert på pendlingsmønster. Geografisk ligger det godt til rette for sammenslåing.

Mandag var ordførerne i de to kommunene innkalt til møte med fylkesmannen, og det var enighet om nye samtaler, som vil munne ut i kommunestyrevedtak.
– Det vil også bli en folkeavstemning før en evt kommunesammensling, sier Notoddens ordfører Gry Bløchlinger (Ap).

Hjartdal kommune har vært i ulike forhandlinger som har standet, men det er også klart at Notodden har vært åpen for sammenslåing med nabokommuner – også Tinn.
En ny kommune Notodden – Hjartdal vil få 14.400 innbyggere, og Tinn vil i en slik sammenslåing få Notodden som nabokommune både i sør og øst.

Notodden har flere ganger de siste år har vært på den beryktede ROBEK-lista for kommuner som har vært overstyrt av staten på grunn av dårlig økonomiskjødsel. Hjartdal kommune på sin side, har bedre økonomi, og la ifjor fram et årsresulat med 5,8 millioner i overskudd for 2015. De te rimidlertid klart at de er presset på krav om finansiering nye kommunale tjenester.

Det gjenstår nå å se hvor mange færre kommuner det blir i Telemark, men det er tydelig at antallet kommuner vil bli redusert, selv om folkeavstemninger i kommunene kan velte planene. Så gjenstår det å se om rikspolitikerne går inn for tvangssammenslåinger.

Fylkesmennene er bedt om å komme med uttalelser om kommunesammenslpåinger i egne fylker i Sanners kommunereform, og i forrige uke anbefalte Fylkesmannen også en en sammenslåing til én ny Midt-Telemark kommune mellom Bø, Sauherad og Nome. Også her skal det føres samtaler.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia