Ordføreren hadde med seg en kommunal delegasjon på befaring i Storgata, etter at Radio Rjukan i en bildeserie kalte gata "Rjukan styggeste gate".
Foruten teknisk sjef Jan Arvid Gravklev og kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm, var også kommunearkitektene Eli Samuelsen og Thomas Haupt med på befari8ngen, og noterte flittig.
– Eier av handelshuset har nå fått beskjed om at de må få orden på bedene sine, sier Funn-Arild Bystrøm, som direkte ringer til eierne av Handelshuset No. 17 for å gi beskjed mens vandringen opp Storgata foregår, med Radio Rjukan på slep. Ordfører har tipset Radio Rjukan om at det er befaring nå, for å bekrefte tilstanden som bildene i bildeserien viser.
– Hva skjer?
– Nødvendig vedlikehold må vi klare innenfor eksisterende budsjett, men vi må også ha en plan framover for utbedringer og tilsyn, for slik det fremstår nå kan vi ikke ha det, sier ordfører Birkeland.
– Og det kortsiktige må skje før turistsesongen for alvor begynner. Vi må ha en grenseoppgang her – hva er kommunens ansvar og hvilken ting faller på gårdeiere og forretningsdrivende, sier teknisk sjef Gravklev.
– Her er det flere som må feie for egen dør.
– Kommunalsjefen (Bystrøm) har tatt initiativ overfor flere gårdeiere, og informert dem om at de har et ansvar, og minnet dem om politivedtektene som forteller hva man har ansvar for utenfor egen eiendom, sier Birkeland.
– Dette er forsømt vedlikehold over tid. Vi er beredt til å ta vårt ansvar innenfor rammene vi får tildelt, men det er ikke noe å stikke under en stol at rammene er begrensa, mener Gravklev.
– Og da har ikke vi mulighet – da er vi bundet på hender og føtter i forhold til handlingsrom på større vedlikehold, mener han.
– Her må det en plan til om hvordan vi skal tilbake på et nivå som vi ønsker.
Ordføreren lover at det vil bli tatt tak. Hans runde i storgata understreker det.
– Og det er ikke bare i Storgata – det gjelder hele sentrum, og hele Tinn om du vil. For det er mange gjengrodde steder som det må gjøres noe med. Vi må kort og godt gjøre tiltak, sier Birkeland.
– Så her har Radio Rjukan satt fokus på noe vi må ta på alvor framover. Vi kan ikke la verdensarvens gater forfalle slik.
Poenget et tatt. Det må lages en plan for hva man skal gjøre i Storgata. Det må bevilges penger, og det må linkes mot verdensarv, og de krav som stilles til det.
– Det er ikke slik at vi får gjort strukturelle endringer på kort sikt, og vi har ikke planmessig kapasitet til å gjøre det heller, men enkelt vedlikehold må man se på i samarbeid med eiendommenes eiere, sier kommunalsjef Bystrøm når han begynner oppsummeringen før alle drar på møte for å avklare hva som, skal skje.
Underveis på runden møter de også driver av Vestfjorddalen Konditori, Torbjørn Vågsland, og slår av en prat om gata, tilbakesetting av bygninger, originale vinduer og vedlikehold generelt.
Seinere på dagen skriver Birkeland følgende i sosiale medier:
– Da var jeg på befaring i dag, sammen med kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm og teknisk/plan i Storgata og Rjukan sentrum i morges. Kommune-teamet var vel enige om at Radio Rjukan sin billedreportasje ikke var overdreven, men et faktum. Nå skal kommunen ta ansvar for sitt, så må vi anmode hver gårdeier til å ta sitt ansvar også.
I sommer skal vi ta i mot tusenvis av turister både fra inn- og utland, og da må det se bedre ut enn i morges.
Det skal vi selvsagt klare, skriver Birkeland.
Se Radio Rjukans bildeserie om Storgata i forfall
Og Radio Rjukan – er vi ferdige med saken?
Nei – i sommer får hver og en se om alle tar sitt ansvar. Radio Rjukan lover å følge opp Storgata, og kanskje også andre deler av Rjukan sentrum i verdensarvbyen Rjukan.