fbpx

Rjukan en del av Asker og bærum-politiet

Radio Rjukan16. februar 20158min
politiet_4420

For den som trodde at rasjonliseringsspøkelset hadde gitt seg for denne gang, så er det all grunn til å tenke om igjen.
Høyre, Frp og Venstre er nemlig enige om å kutte antallet politidistrikt fra 27 til 12, melder VG.
Så seint som i 2001 var det 54 politidistrikter her i landet.

VG har fått tilgang til oversikten over hvordan de nye 12 politidistriktene er planlagt, og disse blir altså nå mer enn halvert når politireformen legges frem onsdag. De tre samarbeidspartiene Høyre, Frp og Venstre møttes ved 16.30-tiden mandag for å legge siste hånd på verket de kaller "Nærpolitireformen". Det kan fortsatt bli endringer, men det er lite trolig ettersom partene har forhandlet i mange måneder, melder VG.

Det største endringen er i vårt distrikt. Der blir nemlig fylkene Telemark, Vestfold og Buskerud slått sammen med ASker og Bærum Politidistrikt. Fire blir altså ett!

Det nye distriktet vårt vil bestå av 25 byer.
8 i Telemark: Skien, Porsgrunn, Notodden, Kragerø, Rjukan, Langesund, Brevik, Stathelle.
8 i Vestfold: Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Horten, Holmestrand, Stavern, Stokke og Åsgårdstrand.
7 i Buskerud: Drammen, Kongsdberg, Hønefoss, Hokksund, Mjøndalen, Vestyfossen og Svelvik.
2 i Akershus: Sandvika/Bærum og Asker (Selv om asker kaller seg selv Norges største bygd.)

Nyorganiseringen av politiet er en av få saker regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti har gått hver sin vei siden regjeringsskiftet.KrF trakk seg fra samarbeidet om politireformen i oktober i fjor, mens Venstre har fortsatt å samarbeide med regjeringskameratene  Høyre og Fremskrittspartiet om et nytt politikart. Det vil i så fall gi et flertall i Stortinget med en stemme.

– Problemet er ikke antall politidistrikter. Det har folk flest et perifert forhold til. Derimot er folk opptatt av politiets fysiske tilstedeværelse der de bor. Og det var på grunn av den foruroligende utviklingen KrF ser der, at vi ikke kunne fortsette å samarbeide når vi ikke kom noen vei med vårt hovedanliggende, sier Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet idag i en kommentar.

Mens justisminister Anders Anundsen, hans statssekretær Vidar Brein Karlsen, stortingsrepresentantene Iselin Nybø (V), Anders B. Werp (H) og Ulf Lerstein (Frp) satt sammen mandag kveld for å fintegne forslaget til nytt politikart sammen med embetsfolk fra Justisdepartementet, blir Ropstad orientert gjennom media.
Det er egentlig bare et par av de nye distriktene han setter spørsmål med i forhold til befolkningsgrunnlag og geografisk utvidelse.
– Det gjelder inndelingen av Vestlandet og nye Sør-Øst med Telemark, Vestfold, Buskerud og Asker og Bærum. Der skal operasjonsleder være god i lokalgeografi når det komme inn melding om bråk i Storgata, for å si det på den måten, kommenterer Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.
– Det bør være en politisk sentral oppgave, underlagt justisministeren, å bestemme hvor det skal være lensmannskontorer og annen lokal tilstedeværelse – ikke opp til den enkelte politimester, som det blir foreslått nå. I så fall blir organiseringen av politiet lik måten helsevesenet er organisert på. Og dagens helseforetak er som kjent KrF i mot. Etter forslaget er det bare Oslo og Agder som har samme nedslagsfelt som nå. Hvordan politimesterfunksjonene blir besatt, har vi ennå ikke ofret store tanker om, sier Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Slik ser planen for nye Politi-Norge ut:
1. Østfinnmark: Østfinnmark politidistrikt
2. Nord: Troms fylke og Vestfinnmark politidistrikt
3. Nordland: Nordland fylke
4. Trøndelag: Nord- og Sør-Trøndelag fylke
5. Møre og Romsdal: Møre og Romsdal fylke
6. Vest: Hordaland politidistrikt og Sogn og Fjordane fylke
7. Rogaland: Rogaland fylke pluss Sirdal kommune og Sunnhordland/Haugaland politidistrikt
8. Agder: Vest-Agder unntatt Sirdal kommune og Aust-Agder fylke
9. Sør-Øst: Telemark, Vestfold, Buskerud fylke og Asker og Bærum politidistrikt
10. Oslo: Oslo politidistrikt
11. Øst: Follo, Romerike og Østfold politidistrikt
12. Innlandet: Oppland og Hedmark fylke

VG melder også at det ligger an til en dramatisk reduksjon i antall politi- og lensmannskontorer fra dagens 354 kontorer. Det skjer fordi politimestrene i hvert enkelt politidistrikt selv skal bestemme hvor mange kontorer de ønsker å ha. Avgjørelsene skal baseres blant annet på Politidirektoratets krav til responstid.

Oppslaget i VG
Oppslag i Dagbladet
Oppfølgingssak i Dagbladet

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia