Hele Telemark er rystet over Maxbo-drapet lørdag. Nå kommer det fram at også til dette utrykningsstedet kom politiet sist til åstedet.
Notodden-rådmann Svein Aanestad skryter av brannfolkene som tok kontroll over situasjonen etter drapet på Maxbo på Notodden lørdag, men er kritisk til politiets responstid.
– Våre brannmenn ble sterkt involvert i hendelsen. Det var de som kom først til åstedet og fikk kontakt med gjerningsmannen som stod med øksa han hadde brukt i drapet i handa. De holdt ham også i ro i en stor sirkel frem til politiet kom og overtok, sier Aanestad, som beskriver det som skjedde som "en kraftig sak" for brannfolkene.
Begge var hjemmehørende på Notodden. Offeret (42) var en snekker og fast kunde, mens gjerningsmannen (22) jobbet i butikken. Drapet skjedde på et bakrom i byggvarehuset.
22-åringen har forklart seg, og sier at gjerningsmannen har godtatt fem ukers varetektsfengsling.
– Jeg er ikke overrasket over at politiet ikke kom først til stedet, for det er vel noe vi opplever av og til, at våre brannfolk er de første som kommer til alvorlige hendelser, sier Aanestad.
Han peker på at dette skaper utfordringer, for brannfolk har ikke samme myndighet til å gripe inn overfor enkeltpersoner som politiet har. Da havner brannfolkene i et dilemma, om de skal gripe inn.
– Politiet kom til stedet lenge etter våre brannfolk. Dette er noe vi må ta opp, ikke bare med politiet lokalt, men ha en dialog med politimesteren i vårt distrikt. Det er ikke slik ting skal foregå, slår rådmannen fast.
Ifølge politiloggen tok det 23 minutter fra operasjonssentralen ble varslet, til politiet kom til stedet.
Folserås forklarer at brannstasjonen ligger nært ved Maxbo-butikken, og at det er ofte slik at de rykker ut fra stasjonen. Men er det ikke alltid at politiet sitter på vakt på politistasjonen.
– Denne gangen var vi på utrykning på et annet oppdrag. Nærmeste patrulje på jobb var på vei til Rjukan. De fikk inn meldingen da de var et godt stykke på veien, avbrøt vi dette oppdraget og snudde med en gang, og kjørte til åstedet, sier Folserås. Også andre politipatruljer ble varslet, for eksempel på Kongsberg, og politifolk som var hjemme rykket ut. Det tok altså likevel 23 minutter før politiet kom.
de som komførst var de nærmeste som ikke var på vakt, men de brukte tid på å kle og bevæpne seg.
– Det er det vi greier å levere, fordi vi dekker flere kommuner og et stort område, sier Folserås.
Til tross for at Notodden politistasjon ligger omtrent ved byggvarehuset Maxbo, brukte politiet 23 minutter fra de ble varslet til de kom til stedet. Nærmeste patrulje var på vei til Rjukan.
– Det er det vi greier å levere, fordi vi dekker flere kommuner og et stort område, sier Folserås til NRK.
Til dagbladet forteller Folserås at Notodden politistasjon var døgnbemannet cram til 2002. Politistasjonssjefen tror likevel ikke responstida ville vært raskere med politiets tidligere organisering.
– Da hadde vi en vaktsjef som tok telefoner, svarte publikum og svarte over radio. I tillegg hadde vi kanskje også én tjenesteperson på patrulje. Vi vil ikke tilbake til den tida, og det skal godt gjøres å organisere bedre enn det er nå. Vi vil plassere oss strategisk, men det vil være kjøreavstander, sier Folserås til Dagbladet.
Leder for Politiets Fellesforbund Sør-Øst, Stine Benjaminsen Nygård, er ikke overrasket over at politiet brukte 23 minutter, selv om det er mindre enn 3 minutters kjøring fra politistasjonen.
– Det er ikke samsvar mellom det vi skal gjøre, og hva vi faktisk klarer å levere med de budsjettene vi har. Det at dette skjer midt i en by, og ikke langt utpå landet, er spesielt, men det er ikke noe nytt. Telemark er et stort område, sier hun til VG.
Mer om saken hos NRK
Mer om saken i Dagbladet
Mer om saken i VG