fbpx

Dømt til forvaring etter bildrap

Radio Rjukan4. februar 20165min
dommer_c0e0

Den 49 år gamle psykisk ustabile sjåføren av den stjålne bilen kom i stor fart over i feil kjørebane og kolliderte med en bil fra Tinn. I den satt den 74-årige tinndølen Østein Midtgard som omkom kort tid etter ulukken. Hans kone var med bilen og vitnet under saken i Aust Telemark tingrett.

Bilen var stjålet, og sjåføren kom fra det med bare mindre skader, men han ble pågrepet av politiet. Den stjålne bilen, en Opel Astra, ble meldt stjålet i Notodden sentrum bare kort tid før kollisjonen på fv 602 på en ellers oversiktlig strekning like ved Follsjø.

Notodden-mannen, som lider av en alvorlig psykisk sykdom, var psykotisk i gjerningsøyeblikket og strafferettslig utilregnelig. Det fastslo sakkyndige da saken kom opp i Aust Telemark tingrett.
Gjerningsmannen var på til Gransherad på permisjon fra sykehus, da han tok bilnøkkelen uten samtykke fra sin ledsager, og kjørte av gårde mot familiens hytte i Gransherad.
Han har forklart at stemmer fra en boks befalte ham til å begå selvmord ved å kjøre inn i et tre ved hytta. I stedet satte han opp farten da han møtte to biler ved Bolkesjø og braste inn i den ene av bilene. 
Han forklarte videre at han ikke hadde tenkt noe over at han kunne skade andre, og at han kun var opptatt av at han selv skulle dø.

Kona til den forulykkede forklarte at hun og hennes mann, ble oppmerksom på at tiltaltes bil svingte over mot deres. Det hele gikk så fort at de ikke rakk å si noe til hverandre før de ble truffet av tiltaltes bil. Hun forklarte at hun opplevde at tiltalte økte farten, og at han traff de med vilje. Hun mistet bevisstheten et øyeblikk, og da hun våknet stod bilen i grøfta, med fronten pekt mot veien. Hun oppfattet at hennes mann døde ved siden av henne i løpet av kort tid. 

I retten erklærte 50-åringen seg skyldig, men han viste ingen anger etter kollisjonen. Han er fortsatt psykotisk med vrangforestillinger. Han mangler sykdomsinnsikt og er uvillig til å ta medisiner. De sakkyndige regner ikke med særlig bedring i hans tilstand, og anser gjentakelsesfaren for nokså høy, og anbefalte retten at mannen blir skjermet fra omgivelsene av hensyn til seg selv og andre.
På denne bakgrunn og det som fremgår av rettens begrunnelse for gjentakelsesfaren anser retten det nødvendig med særreaksjon for å verne samfunnet. Av sentral betydning er tiltaltes manglende sykdomsinnsikt og uvilje mot å ta medisiner. Dette representerer et stort farepotensial.

Retten sa seg enig i tiltalebeslutningen, og dømte 49-åringen til tvungent psykisk helsevern. Han er allerede i forvaring etter lov om psykisk helsevern, men overføres nå til tvungent psykisk helsevern i medhold av straffeloven. Dommen var enstemmig.

Tidligere Radio Rjukan-oppslag om saken:
Tinndøl døde i kollisjon med stålet bil
Siktes for bildrap

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia