fbpx

Til Røros for å lære

Radio Rjukan27. februar 20156min
roeros_vinter-wik_7b7b

Den store telemarksdelegasjonhar dratt til Røros for å lære hvordan de har gjort nytte av verdensarvstatusen. Det er fylkeskommunens hovedutvalg for kompetanse og hovedutvalg for næring som sammen har invitert til studieturen der 50 sentrale personer, inkludert politikere, næringsliv og reiseliv fra fylket er med.

Heriblant er ordfører i Tinn Steinar Bergsland og ordfører i Notodden Jørn Christensen, samt leder for hovedutvalg for kultur Elisabeth Nilsen, leder for hovedutvalg for næringsliv Tom Egil Flata, utviklingssjef i Telemark fylkeskommune Thor Kamfjord, fylkeskultursjef Geir Berge Nordtveit, og representanter fra Visit Telemark, Visit Rjukan, Visit Grenland, Dyrskun etc.

I 1980 ble Verdensarven «Røros Bergstad» oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv; gruvedrift og byjordbruk har formet en helt spesiell fjellby, et menneskeskapt underverk med enestående kulturell verdi. I 2010 ble verdensarvstatusen utvidet til å gjelde Circumferensen, områdene rundt byen.

– Røros brukte 30 år på å fullt ut utnytte mulighetene som ligger i verdensarvstatusen. Vi skal stå på deres skuldre, og bruke tre måneder!, spøker leder av kulturutvalget, Elisabeth Nilsen i følge Fylkesnytt.

På programmet står møter med blant annet Destinasjon Røros, Ramkjellarn mikrobryggerig, Røros kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune.Rørosmat skal fortelle om tradisjonsmat som en del av et samlet verdensarvprodukt, mens Røros Næringshage skal fortelle om næringsutvikling i lys av verdensarven. Delegasjonen får også dra på Rørosmuseet og være med på en byvandring i flotte Røros.

– Kommer Rjukan og Notodden på UNESCOs verdensarvliste kan det bety store ringvirkninger for arbeidsplasser og turisme hvis Telemark vil, sier utviklingssjef i Telemark fylkeskommune, Thor Kamfjord til fylkeskommunens nettsider.
 


Fakta om Røros:
Røros er en kommune og bergstad i Sør-Trøndelag. Kommunen grenser i nord til Tydal og Holtålen, i sørvest til Os i Østerdalen, i sør til Engerdal og i øst til Härjedalen i Sverige. Grunnstenen til Rørossamfunnet var bergverksbedriften Røros Kobberverk og byen omtales følgelig som Bergstaden eller rettere Sta'a på lokal dialekt . Det er store kulturminneinteresser i området, og hele Bergstaden står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. I Røros kommune finner du to nasjonalparker, Femundsmarka nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark.

Røros har en kulderekord på –50,4 °C, satt 13. januar 1914, og er dermed et av de kaldeste stedene i Norge. Denne temperaturen er den laveste som er målt i Sør-Norge.Varmerekorden ble satt i juli 2008 og lyder på 30,7 grader.
Kilde: Wikipedia

 

""

 

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia