Fredag publiserte Gausta skisenter et nytt interaktivt løypekart i forkant av vintersesongen 2019/20. Det nye kartet gir bedre oversikt og har innebygd GPS som skal gjøre det lettere å finne fram og navigere i Gausta-området. I løypekartet kan du dessuten se hvilke bakker og heiser som til enhver tid er åpne.
Det skjer mye på Gausta Skisenter denne vinteren. Større snøproduksjon, bredere bakker, ny skilting og en ny afterski er bare noen av nyhetene denne sesongen. I desember kommer det også et nytt løypekart, eller "destinasjonskart" som administrerende daglig leder Andreas Smith-Erichsen foretrekker å kalle det.
– Det falt seg naturlig å utarbeide et nytt kart etter sammenslåingen av Gaustablikk Skisenter og Gaustatoppen Skisenter forrige vinter. Det nye kartet blir et viktig informasjonsnav som knytter hele Gausta-området sammen, fra Vatnedalen i øst til Gaustatoppen i vest, sier Andreas Smith-Erichsen. Det er snakk om et interaktivt kart viser hvilke bakker og heiser som er åpne.
Som tidligere år vil man fremdeles kunne plukke med seg løypekartet i papirformat forskjellige steder i skianlegget. Det nye kartet har et helt nytt illustrasjonsbilde av området – det du ser ovenfor – og inneholder mer og tydeligere informasjon enn før. Men den store forandringen finner du ikke i papirutgaven, men i den interaktive utgaven som ligger på gausta.com og i Gausta-appen. I det interaktive kartet kan brukere filtrere etter blant annet overnattingssted og spisested – og ikke minst se hvilke bakker og heiser som til enhver tid er åpne.
– All informasjon om skianlegget hentes inn automatisk fra fnugg.no og oppdateres i sanntid. Det gjør det mye lettere for deg som gjest å få oversikt over hvilke bakker og heiser som er åpne og stengte, sier Andreas Smith-Erichsen.
Det nye, interaktive kartet kommer også til å vise hvor i skianlegget du som bruker befinner deg. Ved hjelp av smartteknologi kan mobilens GPS-posisjon konverteres til lengdegrad- og breddegrad-koordinater, som igjen gjøres om til et punkt på løypekartet.
GPS-posisjonering kommer i en senere versjon av det interaktive kartet og beregnet lansering er i begynnelsen av januar 2020. Den digitale versjonen av kartet kommer til å vise sanntidsstatus over åpne og stengte bakker.
Bruk av GPS på en kartillustrasjon er unikt, og systemet er utviklet i samarbeid med Henrik Reintz, som også har laget illustrasjonen. Reintz har spesialisert seg på å utarbeide nettopp løypekart og har tidligere levert kart til flere destinasjoner over hele verden. Han synes det har vært spesielt morsomt – og utfordrende – å få jobbe med Gausta.
– Som destinasjon er Gausta helt unik på grunn av Gaustatoppens høyde og den bratte dalsiden ned mot Rjukan. Det gir mange vinkler og perspektiver som må stemme, men resultatet har blitt veldig bra.
Det er Andreas Smith-Erichsen enig i.
– Alle vi som lever og jobber her, vet at Gaustaområdet er magisk, men det har vært vanskelig å få vist det fram til nye besøkende. Nå har vi endelig fått et kart som yter området rettferdighet, mener Smith-Erichsen.
Det nye løypekartet er bare første ledd i en større kartsatsing. Det foreligger planer om å lage en sommerutgave av kartet, og å installere store, interaktive skjermer rundt omkring i heisanlegget. Det interaktive kartet lanseres i begynnelsen av desember. GPS-funksjonen beregnes å være på plass i begynnelsen av januar 2020.