fbpx

Notodden mister verdensarvsenter?

Radio Rjukan14. april 20167min
vemork-foto-trond-taugboel-riksantikvaren_be74

Notodden-politikerne diskuterer så busta fyker om det er Tinfos eller Ovnshus A på Hydro-næringsparken skal være verdensarvsenter. Men nå er det rett og slett ikke sikkert Notodden får et verdensarvsenter i det hele tatt.

Noen vil ha verdensarvsenter her i Ovnshus A i Hydroparken, som ligger rett ved E-134, mens andre vil ha det på Tinfos.
Nå vil Klima og miljødepartementet ha et møte for å snakke om det, og også om verdensarven Rjukan/Notodden skal ha et eller to verdensarvsentre. Seniorrådgiver Siri Kloster i Klima- og miljødepartementet bekrefter overfor Telen at departementet har tatt initiativ til et møte med verdensarvområdet Rjukan/Notodden om etableringen av verdensarvsenter.

""– Jeg ønsker ikke å kommentere den lokale diskusjonen om dette. Men det vil være naturlig av dette er et tema i møtet vi skal ha med kommunene og høre hva de tenker om dette, sier Kloster til Telen.
Det var ønsket fra departementet om dette møtet som var den direkte foranledningen til at saken om Tinfos/Ovnshus A på kort varsel ble trukket fra kommunestyrebehandling torsdag. Det har ligget i kortene hele tiden at i hvert fall Vemork på Rjukan skal være verdensarvsenter, som den største formidlingsinstitusjonen i distriktet. Men det ligger også i de vedtatte planene for verdensarvområdet at Notodden også skal ha et senter – om departementet tillater det.

En mulighetsstudie for bruk av Ovnshus A kan gjennomføres på kort tid. Men da må Notodden kommune være med på å betale. Det står å lese i e-post som direktør Runar Lia ved Norsk Industriarbeidermuseum sendte til Notodden-ordføreren onsdag i forrige uke, et døgn før kommunestyret skulle behandle lokaliseringen av verdensarvsenter. Det var medvirkende til at saken ble stoppet før kommunestyrebehandlingen.
Lias anbefaling var at kommunestyret bør stille seg bak prosessen knyttet til autorisasjon av senteret og at det bør legges opp til en grundigere analyse og helhetlig sak om lokalisering på et senere møte.

– Her kan også forventet medfinansiering (driftsfinansiering) fra Notodden kommune behandles, skrev Lia. Men det var altså Klima og miljødepartementets ønske om et møte med kommunene som førte til at lokaliseringssaken ble trukket fra politisk behandling.

NIA-direktør Runar Lia frykter det vil koste mer penger enn man har å etablere et verdensarvsenter i Ovnshus A. Det ligger i kortene at det vil koste langt mer penger å etablere senteret i Ovnshus A enn i tilknytning til NIAs øvrige virksomheter på Tinfos, der det allerede er publikumsfasiliteter og personale på plass.
Og penger er som kjent ikke det Notodden kommune har mest av.
 Verdensarvrådet får altså penger til ett verdensarvsenter, og ønsker to sentre. Vi får ikke noe mer penger om vi bygger to verdensarvsentre. Vi har i utgangspunktet bare økonomi til et, sier Runar Lia til avisa.

Klima og miljødepartementet vil altså møte Tinn og Notodden kommuner for å høre hva de egentlig vil. Retningslinjene fra departementet om hva et slikt senter er klare – og strenge. Det er også departementet som autoriserer NIA og senteret. Tilskuddet fra departementet gis til ett verdensarvsenter. Problemstillingen nå kan være at departementet kan kreve at disse pengene brukes på et sted – for å være sikker på at verdensarvsenteret blir best mulig – og etter retningslinjene – framfor å godkjenne at pengene brukes to steder.

– Det følger av kulturminnemeldingen, at Klima- og miljødepartementet vil bidra til etablering av verdensarvsentre ved alle verdensarvstedene i Norge. Det er et langsiktig arbeid, og da ønsker vi dialog med alle de stedene som skal ha et verdensarvsenter for å få et best mulig grunnlag for arbeidet. Derfor har vi bedt om dette møtet med Notodden/Rjukan. Vi ser det som naturlig å ha dialog med de ulike stedene i forhold til disse verdensarvsentrene, sier Kloster til avisa.

Det er så langt etablert tre verdensarvsentre i Norge: Alta, Vega og Geiranger. Rjukan/Notodden kan bli det fjerde, om arbeidet overfor departementet lykkes og NIA blir autorisert.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia