Det har ligget i kortene noen år at netthandel fra utenlandske nettbutikker vil blir dyrere. Fraktprisene har gått kraftig opp de seinere årene, og det har vært bred politisk støtte til å oppheve den såkalte 350-kronersgrensa for momsfrihet på varehandel fra utlandet, med unntak av Fremskrittspartiet. Men det er nå også klart at det blir mer å sette seg inn i når du handler på nett, og du må ofte oppgi fødselsnummer.
Fra 1. januar 2024 må du betale merverdiavgift (moms) for alle varekjøp fra utlandet, også for bestillinger under 350 kroner. Det gjelder også hvis du har kjøpt en vare nå i 2023, men først får den levert over nyttår, i 2024. Handler du fra en VOEC-registrert nettbutikk får du se totalprisen og betaler alle avgifter når du handler. Du slipper ekstra avgifter og gebyrer når varen kommer til Norge.
En VOEC-registrert nettbutikk (som betyr at den er registeret i VOEC-registeret) krever inn merverdiavgift på samme måte som en norsk nettbutikk, og du får se totalprisen på varene du handler. Pakken din passerer også raskere over grensen fordi transportselskapet ikke trenger å belaste deg med ekstra tollavgift eller fortollingsgebyr.
Varer med en verdi inntil 3000 kroner fra nettbutikker i VOEC-ordningen er unntatt tollavgift. Du kan handle så mange varer du vil, og få disse sendt til deg i samme pakke, så lenge hver vare har en verdi på under 3000 kroner. Det du må betale er en merverdiavgift på 25 prosent, i tillegg til frakt og eventuelle andre kostnader.
Hvilke avgifter du må betale og hvordan du betaler disse, avhenger altså av om nettbutikken er registrert i VOEC-ordningen eller ikke, hva slags vare du kjøper og hvilken verdi varen har. I VOEC-registeret kan du søke for å sjekke om moms er inkludert.
Varer med avgiftsfritak (aviser, magasiner, bøker og så videre) er inkludert i VOEC-ordningen.
Men er butikken ikke VOEC-registrert er det ikke bare merverdiavgift du må betale, du må også betale tollavgift, fortollingsgebyr og kanskje også særavgift.
Er nettbutikken IKKE registrert i VOEC-registrert skal du betale 15 prosent moms på næringsmidler og for andre varer er merverdiavgiften 25 prosent. Dette gjelder selv om varen er tollavgiftsfri. I tillegg må du betale tollavgift på klær, matvarer og andre næringsmidler som har tollavgift. Tollavgiftssatsen kan variere ut fra type produkt og hvor varen er laget. For visse varer må det det betales særavgifter. Dett er en fellesbetegnelse på avgifter som betales ved innførsel, produksjon eller omsetning av noen typer varer, for eksempel alkohol, tobakk, sukker, med mer. Annen type virksomhet kan også være særavgiftspliktig.
Dette kan du lese mer om dette på Skatteetaten sine sider. Og så kommer tilslutt fortollingsgebyr. Den som frakter varen tar til deg tar seg som regel betalt for å tollbehandle varen. Dette er ikke et gebyr til Tolletaten, men et gebyr til fraktselskapet. Dette kommer alltid som egen faktura.
Når du deklarerer en vare til Tolletaten, må du også oppgi fødselsnummeret ditt ved deklareringen. Hvis en annen enn du selv deklarerer varene på vegne av deg, for eksempel transportøren, når du handler fra en utenlandsk nettbutikk, trenger vedkommende fødselsnummeret ditt i deklareringen til Tolletaten.
Du kan derfor bli bedt om å oppgi fødselsnummer (11 siffer) når du handler i utenlandske nettbutikker. Hvis du ikke ønsker å oppgi fødselsnummeret til nettbutikken, kan du spørre nettbutikken om du kan oppgi nummeret direkte til transportøren.
Du må betale avgifter for varen uavhengig av om du kjøper den ny eller brukt. Skatteetaten har laget en importkalkulator så du kan finne ut hvor mye du må betale i avgifter for varen.