fbpx

Konsesjonskraftordningen blir ikke endret

Radio Rjukan4. juni 20163min
kraftlinjer_8cab

Ukas gladnyhet, og en sjelden slik en fra regjeringshold i disse sentraliseringtider er at den nåværende konsesjonskraftordningen vil bestå.

En fjerning av konsesjonskraftordningen ville betydd et direkte tap for Tinn kommunes inntekter på 45 millioner, men kunne hatt betydelig større ringvirkninger for lokale bedrifters priorieringer under konsesjonskreft-reduserte strømpriser.
Det ville også kunne betydd høytere strømpriser i Tinn kommune for å ta inn noe av det tapte.
Ringvirkningene for de kraftproduserende kommunene, som alle er ute i distrikts-Norge ville være katastrofale, mener LVK.

Samarbeidspartiene (regjeringspartiene høyre, FrP og støttepartiene Venstre og KrF) har i en pressemelding opplyst at de anser dagens konsesjonsordninger for å fungere etter intensjonen og at det ikke er hensiktsmessig å nedsette en ekspertgruppe, som var varslet i energimeldingen.
Saken skal imidlertrd opp i stortinget, og beslutningen er ikke endelig før den har vært der.

De begrunner dette med at formålet med konsesjonskraftordningene er å sikre vertskommunene en andel av verdiskapingen som vannkraftutbyggingen gir opphav til, og vertskommunene bidrar gjennom avståelse av naturressurser til denne verdiskapingen.

Landsforeningen for Vannkraftkommuner (LVK) sier i en uttalelse at de er svært tilfreds med denne avklaringen om at kommunene får beholde konsesjonskraft og konsesjonsavgifter. LVK har registrert en omfattende aktivitet fra medlemskommunene, og LVK vil nå takke alle som har bidratt i denne saken.

Komiteens innstilling vil foreligge offisielt først 9. juni, og LVK har da håp om at et samlet Storting stiller seg bak ordningene med konsesjonskraft og konsesjonsavgifter.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia