fbpx

Fotopunktet på Miland avgjort

Radio Rjukan7. juni 20157min
fotopunktmiland-3_195d

Det har vært en sak som har versert lenge; det å få en skikkelig avkjøring der det passer seg å få fotografert Norges fineste fjelltopp. Nå er stedsvalget tatt.
– Ja, nå er det besluttet at fotopunktet blir på Miland, bekrefter varaordfører Halvor Lurås til Radio Rjukan.
– Etter en lang overveining og mange runder blir fotopunktet etablert ved minnestøtta på Miland, sier Lurås, vel vitende om at det var svært kritiske røster til stedet allerede da det ble foreslått første gangen.
Stedet er ved støtta (bildet her nedenfor), kanskje litt inn fra veien og avkjøringen som er der idag. 
""Men nå er det gjort flere runder med befaring og samtaler med grunneiere for fotopunktet som det er satt av to millioner kommunale kronere til å lage. Det er ikke nok, men når plasseringen er landet håper Lurås at det kommer penger fra Statens Vegvesen og fylket også.
– Det er satt av en million i år, og en neste år, så håper vi at vi får med flere i et spleiselag, sier Lurås.

Fotopunktet kan bli dyrt, for det er snakk om å bygge et utkikkstårn for fotograferingen. Dette var også på trappene i det opprinnelige forslaget, men da ble det nærmest latterliggjort av tinns fotomiljø.
– Det er jo latterlig at man må opp i fugletårn for å fotografere en stor fjelltopp, for å unngå hus og trær som står foran, sa en fotograf som ønsket å være anonym til Radio Rjukan den gangen. I tillegg vil det fortsette å stoppe biler mye nærmere toppen på veien opp, fordi alle ser jo at motivet blir bedre når ma kommer nærmere, sa den kritiske hobbyfotografen til Radio Rjukan. To år seinere blir likevel stedet ved minnestøtta valgt som ""sted.

– Vi har gått mange runder og har falt ned på dette alternativet, og tror det skal bli en bra plass, sier Lurås, som forteller at flere steder på veien videre oppover Gaustajordet har vært vurdert. 
Veien er smal hele veien, og det har vært et trafikksikkerhetsspørsmål at mange stopper langs veien og går ut for å fotografere den berømte og tidvis svært fotogene fjelltoppen.

Kritikerne synesd et er rart å velge et sted så langt fra toppen, der andre åssider ser større ut enn toppen i det fjerne, samt at det ligger både strømlinjer, hus og uthus, samt er på den sida av veien der biler suser forbi i 80.

""– Vil dere vurdere om det fortsatt skal være 80-sone forbi avkjøringen og fotoplassen?
– Vi har ikke vurdert det, men skal i samtaler med Vegvesenet. Veien hele veien opppover er smal for 80-sone, og men det er en helt annen skål, sier Lurås til Radio Rjukan.

Det er klart at mange av bildene som vil bli tatt av Gaustatoppen vil havne på internett. Da får vi håpe at flest mulig har zoom på kamera, slik at de unngår alt rundt som fotomiljøet ikke er begeistret for.
Radio Rjukan troppet opp på stedet, for å se hvordan det vil ta seg ut, riktig nok i overskyet vær, og dermed ikke særlig imponerende. Men likevel – her er dem!

""
Bildene viser ulike ståsteder på bakkenivå i nærheten der fotopunktet skal komme på en overskyet junidag, men som likevel gir en viss forståelse av fotomiljøets kritikk av stedsvalget.

Et bilde tatt forbi Bjørtuftsvingen 200 meter lenger fremme gir et litt annet inntrykk. (Bildet nederst er tatt lenger opp langs veien ved ett av stedene der fotopunkt også ble diskutert ved veien.)

Fotopunktet kan bli en realitet først neste år eller i 2017.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia