fbpx

Forsvarer at politiet må bøtelegge ulovlig parkering på Stavsro

Radio Rjukan15. juli 20177min
bjorn-sverre-birkeland_6790

Torsdag var det syv biler som fikk P-bøter. Det har skapt en del reaksjoner på Facebook. 
-13. juli var en dag der det var mange som hadde tenkt tanken om å nå Gaustatoppen. Norsk lov gjelder også for besøkende, og vegtrafikkloven inkludert. Parkeringsplassen var full, og mange valgte å dobbeltparkere langs fylkesveien.

Politiet ble oppringt fordi det var trafikkproblemer på fylkesvegen i 12-tida, og tre kvarter seinere var de på stedet, noe som endte med 7 foreklede forelegg for parkeringsfeil.

– De syv verste parkeringene ble bøtelagt, altså biler som var parkert langt utenfor kantstripen, og som hindret andre kjøretøy i å passere, sier Birkeland, som har sjekket opp med politiet som mener de har vært så nennsomme som mulig.
Det må være mulig å komme fram, både man kjører utrykningsbiler eller buss. Men Tinns ordfører er opptatt av at man gjør det man kan for å bedre på situasjonen, og informerer så det ikke blir nødvendig å skrive ut bøter.

""– Det er ikke et problem at vi har en økning av antall gjester i Tinn kommune. Det er en ressurs, som vi må ivareta på best mulig måte også for framtiden. Men vi har en bratt læringskurve på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, enten det gjelder parkering, spisesteder, overnatting eller annet, mener Birkeland, som reagerer på endel uttalelser om at turister tas dårlig imot når de får bøter for å parkere langs fylkesveien fordi det er fullt på parkeringsplassene.

– Det anliggende er, at vi i fjor økte kapasiteten på P-plassen med ca. 40 biler, ved å utvide den, asfaltere og å merke hver P-plass. Nå er det 200 plasser ved Stavsro og 80 ved Gaustabanen.
Stavsro ligger i Hjartdal kommune, men vi har sammen med Hjartdal, fylkeskommunen og politiet et godt samarbeid rundt P-utfordringene. Det har vi også med Gaustabanen, NCC og andre aktører, forklarer Birkeland. 

– I år har vi også satt inn faste P-veiledere ved Stavsro, og vi har innført en avgift på 100 kroner dagen, hvilket er helt vanlig på liknende destinasjoner rundt om i landet vårt. Prisen kan variere, men vi har valgt å legge oss på et lavt nivå. Erfaringen viser at besøkende ikke har vansker med å betale hundrelappen, så P-plassen blir fylt opp først. Men på enkelte dager når været tilsier det, kommer det flere enn kapasiteten på P-plassen innehar. Da velger noen å kantparkere, og politiets holdning er at slike dager vil vi akseptere det, men i en slik form at større kjøretøy og utrykningskjøretøy må komme igjennom, sier Birkeland.

– I Trafikkreglene §17, pkt 3 står det: «På forkjørsveg med høyere fartsgrense enn 50 km i timen er det forbudt å parkere på kjørebanen.», siterer Birkeland. 
– Fylkesveien over Gaustaråen er en forkjørsveg, så dette faller altså innenfor de generelle reglene for motorferdsel, uansett om skiltingen kunne vært tydeligere. Uansett er det forbudt å dobbeltparkere, også innenfor 50-sonen. Det er en førers ansvar å kjenne til dette regelverket, mener Birkeland.

Han er opptatt av at besøkende i Tinn får en best mulig opplevelse, men er klar på at lover og regler må følges også av turister.

– Kjører man gjennom Rjukan sentrum i 100 km/t kan man også risikere å bli bøtelagt, selv om man er gjest i en turistkommune som Tinn. Noen få ekstremt lovbrytende eksempler finnes jo, og de må også i framtiden risikere at politiet håndhever loven.

Tinns ordfører ramser opp tiltak som er satt inn:
•     Økt synlighet og informasjon på sosiale medier og Visit Rjukan’s hjemmeside
•     God skilting på vei opp, på begge sider av fjellet.
•     Informasjon og skilting av P-plasser på begge sider, også inn mot Bygget» og Gaustablikk.
•     Informasjon om shuttlebuss (Fjellbussen)
•     På de mest besøkte dagene vil NCC patruljere for å gi de besøkende veiledninger om parkeringsmuligheter.
•     Vi legger inn flere busser og avganger med shuttlebuss.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia