fbpx

El-avgiften reduseres for datasenterne

Radio Rjukan12. mai 201511min
elektriske-linjer_25e5

Den sær-Norske el-avgiften har medført at danskene kan opprette datacentre basert på norsk strøm, uten at de tar avgift, mens vi som produserer strømmen mister næringen. 

– En gledens dag i Telemark, sier ordfører Steinar Bergsland, som kan feire nok en budsjettseier med Høyre bak roret, når revidert nasjonalbudsjett legges fram seinere idag.
– Redusert el-avgift for datasentre er en svært viktig sak for oss, og det at den reduseres allerede i revidert nasjonalbudsjett tar vi som en stor seier, sier Bergsland til Radio Rjukan.
Dyktig innsats fra flere partier har ført til at regjeringen har gått fra å være skuldertrekkende til å inns potensialet.
Det er nemlig enorme milliardinvesterigner det er snakk om. 
Etter signede har dette fått brååpnet øynene til regjeringskollegene, med godt påtrykk fra samarbeodspartnerne i Krf og Venstre.

Idag jubles det i IKT-bransjen i Norge. Morten Hoff i IKT Norge har vært ute og gratulert både bransjen og politikerne med deres jobbing, og med regjeringens handlekraft.

Før den kuttes økes el-avgften, slik at den kommer opp i nesten 14 øre for alle. Men finansminister Siv Jensen kommer til å kutte el-avgiften for datasentre fra 2016 ned til dansk og svensk nivå, eller 0,45 øre per kilowatttime for datasentre over enn viss størrelse. Det kommer frem i forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram idag.

Det blir altså en noe tøffere periode frem til årsskiftet, etter som den allmenne el-avgiften nå skrus opp med et halvt øre. Det betyr at satsen passerer 14 øre. Men fra januar neste år skal det altså bli bedre konkurransevilkår for datasentrene. Selv om avgiftskuttet ikke kommer nå, er temaet viet en del plass i revidert for 2016, skriver Dinside.no.

Her peker departementet på at det er bygget flere store anlegg for datalagring i de nordiske landene, med tre i Norge og et fjerde på gang.

Slik beskrives konkurransesituasjonen:

– Med et felles nordisk kraftmarked, vil det i hovedsak være forskjell i avgiftene som kan gi ulik pris mellom landene, heter det i forslaget fra departementet.

Deretter følger en gjennomgang av avgiftene i de andre landene:

  • Danmark har redusert satsen for produksjonsprosesser i alle næringer.
  • Finland gir redusert sats for sentre med et strømbruk over 5 megawatt.
  • Sverige utreder sin avgift, med frist 9. oktober. Det arbeidet omfatter datalagring.

Utgangspunktet for den norske regjeringens arbeid er et oppdrag fra Stortinget om "å vurdere hvordan avgiften på elektrisk kraft bør avgrenses med redusert sats i lys av at det etableres ny, energiintensiv virksomhet utenfor tradisjonell industri, blant annet datasentre".

Det skal munne ut i et forslag i statsbudsjettet for 2016.

Nå skal Finansdepartementet samarbeide med Næringsdepartementet om å vurdere om redusert el-avgift for datasentre kan gjøres uten å komme på kollisjonskjurs med konkurransereglene.

Her er det snakk om å finne ut om datasentrene kan puttes i en kategori i det såkalte gruppeunntaket for offentlig støtte.

Hvis ikke, må det kjøres en prosess mot overvåkingsorganet ESA.

Her ser det ut til at regjeringen er innstilt på å sette hardt mot hardt, etter språkdrakten å dømme. Den slår fast at det kommer et kutt, uansett:
– I statsbudsjettet for 2016 vil regjeringa foreslå endringar slik at store datasenter betalar redusert sats, heter det i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Det blir også snakk om en tolkning: Hva er definisjonen på et stort datasenter?

Sammen med lederen for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen har ordfører Steinar Bergsland stått på for den nye industriens fotfeste på Rjukan, i Telemark og Norge. På Rjukan er det Green Mountain Data Centre som i første omgang vil nyte godt av den reduserte avgiften.
De må imidlertid vente 7 måneder. Det er nemlig først fra 1. januar 2016 at avgiftsreduksjonen trer i kraft.
En tid der nye kontrakter kan gå tapt i påvente av den nye avgiften.
Det er både Danmark, Island, Sverige, Finland og Ungarn som har blitt foretrukket foran grønn datalagring i Norge hittil.

Norsk vannkraft, med el-avgift som er 25 ganger lavere i Danmark enn i Norge, danket i mars ut Rjukan som datasenterleverandør for gigantkonsernet Apple. Da gikk Stein Lier-Hansen ut og krevde en bedring av forholdene.

Da skrev radiorjukan.no:
Apple har et enormt behov for grønn datalagring, og har som krav at den skal lagres med fornybar miljøvennlig energi, noe man får i norge. Det danske nettstedet Ingeniøren.dk og digi.no opplyser at den danske el-avgiften på norskimportert strøm er 0,5 øre per kilowatt-time, mens prisen i Norge er 12.39 øre i elavgift. El-avgiften pålegges norsk strøm først når den benyttes i Norge, og Danmark får dermed innført billigere strøm enn noen i Norge.
– Senteret blir lagt nær transformatoren Tjele, hvor energi fra Norge blir konvertert og matet inn i det danske el-nettet, skriver ingeniøren.dk.

Vi har ikke fått vite hvor mye el-avgiften er redusert for grønn datalagring. Det blir et avgjørende punkt.

– Dette er veldig bra og vil kunne føre til betydelig økt satsing på datasentere på Rjukan. Her har virkelig ordfører Steinar Bergsland stått på overfor en rekke personer og organer i partiet. Steinar holdt et meget godt innlegg om el avgift og datasentere i våres på årsmøte i Telemark Høyre med statsministeren tilstede, sier Per Lykke (Høyre) i en kommentar på facebook.

Les tidligere Radio Rjukan-sak:
"Rjukan mistet Apple-kontrakt" fra 12. mars 2015
Mer fra dinside.no: http://www.digi.no/juss_og_samfunn/2015/05/12/og-det-blir-billigere-for-datasentrene

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia