Fotorunden i Storgata som lokalradioen la ut på nett på Kristi Himmelfartsdag 2017, etter å ha gjort runden samme dag fikk større oppmerksomhet og større blest enn noen annen nettsak vi har laget.
Bakgrunnen var at vi 7 år tidligere hadde tatt en fotorunde i sentrum, som vi av utvalgsleder Brynjulf Einungbrekke fikk vise for det som da het samfunnsutvalget i forkant av et møte de hadde, der vi opplyste at vi hadde hatt lyst til å lage en sak på nett om manglende vedlikehold, rydding og pynting i byen.
Det var fire år før byen fikk verdensarvstatus, om enn vel godt inne i planleggingen av den.
Samfunnsutvalget takket, selv om daværende teknisk sjef var provosert over at vi fikk komme med lysbildeshowet for utvalget uten at det var avtalt på forhånd.
Se saken "Storgata på Rjukan – gata nesten ingen er glad i!?" (26. mai 2017)
Se oppfølging "Tiltak skal gjøres etter kommunebefaring i Storgata" (20. juni 2017)
Se oppføkging: "Som sagt så gjort – Dugnaden i Storgata er i gang" (21.juni 2017)
Syv år etter det altså at lokalradioen velger å gjøre det man "truet" med i det møtet, men fordi det er såpass mye stygt i byen, og såpass lite pyntet, velger vi å bare sette fokus på Storgata – byen hovedhandlegate.
En sløv Kristihimmelfartsdag 25. mai blir bildene tatt og offentliggjort dagen etter, med lovnad om at vi skal følge opp om ett år.
Ett år er gått. Dvs. med tidligere Kristihimmelfartsdag og pinse. En like sløv første pinsedag 20. mai, på 5 dager nær ett år etter, men bare 17 dager etter kongelig besøk i byen, og 3 dager etter 17.mai, noe som burde borge for mye pent og pynt.
Er det så blitt noe bedre?
Ja, det er noen få hederlige unntak, men det nok endel som ikke er noe bedre. Men æres de som æres bør.
Og her er det vi har lagt merke til av større tiltak:
1) Oppussing.
Særlig er Meierigården, og Solkaféens terrasse, samt Rjukan & Tinn Boligbyggelag, der det også feies og pyntes svært hederlige unnatak.
Her er det malt, pusset opp, pyntet og murt. Solkaféens terrasse som så ut som en ruin, er nå flott fikset opp, og flassende murpuss er fikset. Det er sågar nyasfaltert utenfor på fortauet.
Boligbyggelaget har pyntet best av alle i Storgata, og feid fint utenfor nymalt og nyoppusset hus. Men de veit nok da også betydningen av at det ser fint ut når man skal selge hus og hage.
Konditoriet har skiftet vinduer, og også justert opp kraftig innvendig.
Vi registrerer også at noen er svært flinke til å feie utenfor dørene.
Noen har nypyntet i de nyeanskaffede blomstertønnene til Rjukan Handels- og Serviceforening, men ellers er det ut som om mye er ved det samme.
For noen en voldsom oppjustering fra sist, selv om vårt hovedfokus i bilderunden var gateløpet og ikke bygningene.
Vi registrere at endel er litt flinkere til å feie fortauene, og noen har pyntet pent med blomster, selv om noen av blomstene som det er pyntet med tydeligvis ikke er godt nok dressert til å tåle å stå ute.
2) Vedlikeholdsplan under arbeid.
Tinn kommune har i det stille jobbet med en vedlikeholdsplan, ikke bare for Storgata, tror vi, men for byen.
Runden i Storgata med ordfører en måned etter fotorunden fikk høy profil.
Nå skal det presenteres en vedlikeholdsplan til kommunale møter i juni. De inneholder nok også ønsker til politikerne om å bevilge mer.
3) En Vel-forening med undertittelen "Vi jobber for verdensarven" er blitt pro-forma-stiftet på høsten 2017, noe som allerede har fått noen følger. De jobber nå med å finne sin form, og det er satt ned et interrimstyre i samarbeid med Frivilligsentralen.
4) Flere frivillige initiativ.
Mange frivillige har trådt til med meninger og ikke minst dugnadsarbeid for å gjøre brer mosefrie, busker mindre ville og søppel mindre iøyenfallende.
5) Repeterende vedlikehold.
Tinn kommune hadde en fin runde i Storgata, som startet dagen etter den kommunale befaringen. Da ble det pusset, feid og gress ble brent med blåselamper. Det regner vi med er på trappene i år også, selv om det er tydelig at det ikke holder med én gang i året.
Nå har man fått hyret inn Rjukanlys og Talenthuset i samarbeid med NAV, som tar seg av forefallende, men den endelig planen for hvordan det skal foregå foreligger altså ikke ennå.
Og så er jo hver gård- butikk- og huseier ansvarlige for sine eiendommer og sine fortau.
Hvordan skal man få alle dem til å ta sine ansvar?
Er det også endel av planen?
Relevant utdrag fra Politivedtektene for Tinn kommune:
§ 2.Eiendomsfester, bruker, leier eller bestyrer av hus eller grunn
Plikter som er lagt på eier av hus eller grunn, hviler også på den som fester, leier, bestyrer eller bruker hus eller grunn.
…
§ 15.Fortau m.v.
Eier av hus eller grunn mot offentlig sted i Rjukan plikter å sørge for renhold av fortau og rennestein i samsvar med lokal sedvane og for rengjøring av lys- og luftegraver i umiddelbar tilknytning til eiendommen.
Renholdet skal utføres slik at det blir til minst mulig ulempe. Overvannssluk må ved renhold ikke tilføres oppsop e.l.
…
Problemet i denne paragrafen er kanskje ordene "i samsvar med lokal sedvane".
En lang og tung vinter har krevd mye av ikke minst kommunens tekniske folk. De harstått på som få for å få ting unna. Men nå nærmer det seg en ny sommersesong. Turistene er allerede i byen, og vi møtte flere, akkurat som ifjor, på vår runde.
Det blir nok bra, når man får laget system på ting, men det burde kanskje ikke vært sluppet ned for mange år siden?
Viljen til å gjøre noe synes tilstede, og da gjør vi som vi lovet – tok en ny runde i gata, som en påminnelse.
Så hvordan ser så Storgatas gatebilde ut ett år etter?
Vi har tatt en ny bilderunde, tatt 20. mai 2018, som du finner i galleriet nedenfor.
Vi tar ikke lenger hensyn til om det blir oppfattet som gapestokk for huseiere eller ikke. Saken har vokst seg mye større enn som så.
Blir 2018 året da byvedlikeholdet snur?
Teknisk sjef John Arvid Gravklev har uttalt at han ser fram til at vedlikeholdspløanen er vedtatt. Men før det skal den på høring.
Og i tillegg må kanskje politikerne bevilge mer for å få det til? Teknisk sjef tviler på at han har nok mannskap og ressurser til å gjøre jobben han vil.
Men hvem skal gjøre den da?
Forslag har også kommet om å ansette flere skoleungdommer i sommer, men de må vel ha både opplæring og tilsyn for å kunne opparbeide seg kompetansen som trengs?
Uansett! Vi lover at det blir fokus på andre deler av sentrum og byen seinere i år og i årene som følger, så vær forberedt. Vi ønsker ikke å ramme noen, bare at alle er sitt by-ansvar bevisst.
Er det uløste saker, bør man finne løsning på dem.
Tidligere saker om Storgata-vedlikehold:
Se saken "Storgata – gata nesten ingen er glad i!?" (26. mai 2017)
Se oppfølging "Tiltak skal gjøres etter kommunebefaring i Storgata" (20. juni 2017)
Se oppføkging: "Som sagt så gjort – Dugnaden i Storgata er i gang" (21.juni 2017)