fbpx

Bakstelauget vil skape arbeidsplassar

Radio Rjukan29. mai 20204min
bakstelauget_2cba

– Målet er å skape nye arbeidsplassar, sier Gro Hommo, Anne Underberg og Inger Marie Bakås.

Hommo driver bedriften Lega i Øyfjell, Bakås er med i Skreppa i Morgedal mens Underberg har Heimebakeriet på Gvarv. Sistnevnte har bakt kling i 26 år mens kompanjongene kan skilte med kring 20 år hver.

Hemmelig oppskrift

– Den nye klingen har ei oppskrift utan tilsetjingsstoff og med mjølk, smør og mjøl som hovudingrediensar. Me har testa ut opplegget sidan 2018 og funne ein variant som senkar produksjonskostnadene så mykje at me kan få ei bra betaling for jobben. Samstundes blir prisen grei for forbrukarane, sier kvinnene som har etablert nettverket Bakstelauget.

De vil ikke røpe mer fordi oppskrifta er litt hemmelig, men opplyser at de har samarbeidet tett med matforskningsinstituttet Nofima under produktutviklingen. Dei har også fått assistanse av turbobudeia Bodil Nordjore.

Lang og krevende utviklingsprosess

Det er nesten tre år siden Bakstelaug-gründerne gjorde de første baketestene i Nofima-bakeriet. I to fulle dager bestående av kjevling, steking, strekking og smaking, laget de mange ulike deiger. Dette gav dem bedre forståelse for hvordan de ulike råvarene, og forholdet mellom råvarene, påvirker både bakeegenskaper og smak, konsistens og utseende.

I løpet av dette besøket kom de på sporet av en god og smidig deig der både smaken, konsistensen og utseendet oppfylte forventningene. Men det gjenstod fortsatt mye arbeid, som utvikling av emballasjen. Det har vært en tidkrevende oppgave, der gründerne har fått god hjelp. Student Anja Hylland ved Universitetet i Sørøst-Norge har bidratt til den grafiske profilen, mens Hans Wilhelmsen i Backpackagers har hjulpet til med emballasjevalget.

 – Me har valt oransje som farge fordi den indikerer god sjølvtillit. Det har me etter så mange år i faget. Etter 66 år kan ein jo gjere som ein vil, seier dei imøtekomande bakarane med eit lurt smil.

Først Øst-Norge, så Berlin

Bakstelauget har fått Telemark-klingen inn i Spar-, Meny- og Joker-butikkene til NorgesGruppen i Vestfold og Telemark, Viken og Oslo. Deretter står resten av landet for tur.

Telemark-klingen har også blitt svært godt mottatt i Tyskland. På en matmesse i Berlin fikk gründerne mange positive tilbakemeldinger, og interesserte kunder som vil ha klingen i sortimentet.

Målet på sikt er at klingen skal finne veien til butikker over hele Norge, og eksporteres til Tyskland og kanskje deler av USA der det bor mange med norske aner. Vi ønsker å skape nye arbeidsplasser, avslutter gründerne.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia