Det er historien som aldri tok slutt, Rema 1000s jakt på butikklokaler på Rjukan, som nå har passert inn i sitt tredje tiår. Dagligvarekjeden har som mål å etablere seg i alle byer og større tettsteder, og Rjukan har vært på tapetet siden tidlig på 90-tallet. Men på grunn av Rjukans politisk restriktive linje med å ikke etablere handel utenfor byens sentrum, har alle planer strandet i mangel på lokaler og grunn.
Det enorme hule 313-bygget, som ble vernet av riksantikvaren i 2014 har vært påtenkt tidligere, både ved å jevne det ved jorden, og ved å pusse det opp som butikklokale. Nå har eiendomsinvestoren Audun Aanesland i Bærumsfirmaet Risbu AS nok en gang kastet øynene på bygget, som har vært en skamplett siden en utenbys skoleklasse knuste halvparten av vinduene med tennisballer de fant utenfor – fordi de trodde bygget var kondemnabelt.
Odd Funderud kjøpte bygget som rommer 2700 kvadrat i to etasjer fra Hydro for usle 770.000 like etter at forhandlinger om at kommunen skulle kjøpe det for 5 eller 7 millioner til bruk for en Næringshage og ny brannstasjon. Kommunen og Hydro ble ikke enige, og plutselig var bygget solgt fra Hydro til Funderud som driver metallbedriften Levo i nabobygget.
Bygget er strukturelt i god og solid stand, selv om det ikke er en pryd for øyet. Rykter og spekulasjoner om at bygget ikke egner seg som butikklokale er en gang for alle avvist. Industridriften som var i bygget utgjør ingen problemer for framtidig bruk.
Nå bekrefter Aanesland overfor RA at Rema 1000 kan åpne dørene til ny butikk i 313-bygget i 2017. Investoren bak Risbu AS i Bærum vil ikke bekrefte at han har kjøpt industribygningen på Rjukan, men nåværende eier Odd Funderud i Levo Industri er ikke langt unna, skriver RA.
– Jeg kan opplyse at jeg har gitt Aanesland tilbud om å kjøpe det, sier Funderud, til avisa.
– Det er ypperlig til butikk, mener Aanesland. Det synes Rema 1000 også.
– Rema har vært og sett på bygget, og tegnet en arealdisponering som de kan tenke seg. De mener det er godt egnet for butikkdrift. Jeg har også en annen leietaker til vurdering. Det ligger godt til rette for de aktuelle formålene både inne og ute, med adkomst og garasjebygg, sier Audun Aanesland.
Det er ikke klart hvem andre som skal inn i bygget, men et råtips som ikke vil komme som noen bombe er Europris, som pleier å samlokalisere seg med Rema 1000.
Den norskeide detaljkjeden Europris, har vært på jakt etter lokaler i Tinn i en årrekke, og har ofte vært nevnt i samme slengen som Rema 1000, da de ofte samlokaliserer. Europris regnes som en "kundretrekker", da steder som har Europris tiltrekker seg opptil 280-300% mer handel enn steder der kjedebutikken ikke er etablert. Det er derfor ansett som veldig attraktivt å etablere seg i nærheten av Europris, fordi kjeden har bredt vareutvalg, noe for enhver i en handlende familie, og fordi man ikke har nettbutikk.
Alle større kjøpesentre og handelsområder i Norge ønsker seg derfor Europris inn i lokalene sammen med andre butikker.
Forsøk på å etablere Europris og Rema 1000 på Granli (Ballonghallen og området ved Hyttebyen) har tidligere strandet, og det har også Tor Dahls forsøk på å få omregulert Rjukan Metall-bygget på Svadde til detaljhandel.
3-13-bygget har tridligere vært nevnt politisk for handelsvirksomhet, for å ytterligere styrke sentrum, og for utviklingsmulighet for butikker som trenger store butikklokaler. Dette gjelder også etter fredningsvedtaket, som tillater at bygget pusses opp og brukes til ny virksomhet. Det betyr også at alle utvendige endringer må godkjennes av riksantikvaren før de blir gjennomført.
Ved fredningen bekreftet riksantikvaren overfor Radio Rjukan at fredningsvedtaket ikke ville være til hinder for butikk- eller parkeringshusetablering i bygget. Men bygget må brukes, og kan ikke rives. Det antas at bygningsmassens verdi tilsvarer en nybyggverdi på omlag 50 millioner kroner, mens en oppussing også vil koste penger.
Funderud har en stund ønsket å selge bygget som har vært lagerbygg siden den gang. Det har vært snakk om parketingshus og annet virksomhet i bygget i mellomtida, men nå kan det synes som om Rema 1000 har kommet til at det er her de må være.
Aanesland er i gang med forberedelsene til søknader om bygging og omregulering fra industri til handelsvirksomnhet.
Det er sannsynlig at politikerne vil kunne godta handel i dette bygget, da det ligger så nært knyttet opp til sentrum.
Investoren tar ifølge RA imidlertid ingen sjanser på å sette i gang prosjektet, før han vet at han har kommunen og vernemyndigheten på sin side. Han er allerede i dialog med kulturminnevernet i fylket om bruken av uteområdet med garasjer.
– Jeg jobber ikke for moro skyld. Så jeg ønsker å være sikker på at det er et prosjekt jeg får til, før jeg starter med reguleringsplanen. Det er mange små elementer som nå ser ut til å komme på plass, så jeg er optimistisk. Så skal løsningene diskuteres med kommunen og kulturminnevernet i Telemark. Jeg håper at forberedelsene er i orden før jul, så jeg kan søke rammetillatelse parallelt med reguleringsprosessen i kommune, sier Aanesland til RA
Aanesland mener investeringen på Rjukan vil lønne seg.
– Jeg har også fått vurdert kostnadsbildet av en lokalkjent aktør, og det ser greit ut. Det er et poeng å få arealbruk så det blir økonomi til å sette i stand byggets fasade.
LInker:
Rema 1000
Tidligere saker om Rema 1000 på Rjukan:
Slik kan Rema 1000 og Europris bli på Svadde
Ønsker Rema 1000 og europris i sentrum
Tidligere saker om 313-bygget:
313-bygget fredet av Riksantikvaren
Rjukan Næringshage konkurs