fbpx

Utstilling om Telemark-naturen i kunsten

Radio Rjukan11. januar 20193min
rjfosse-flintoe1_321a

"Det ligger i vår natur" åpner på Telemarksgalleriet lørdag 19. januar, og har pressevisning fredag 11. Utstillingen er et sanmarbeid mellom DNT og Telemarksgalleriet, som ligger under NIA.

""Den Norske Turistforening (DNT) fylte 150 år den 21. januar 2018. Som en avslutning på jubileumsåret ønsker Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) sammen med DNT å feire jubileet med en stor kunstutstilling i Telemarksgalleriet. Utstillingen viser verk av kunstnere som skildret den norske naturen på 1800-tallet, med hovedfokus på Telemark.

– Fjellturisme har funnets sted i Norge siden begynnelsen av 1700-tallet. De første fjellturistene var vitenskapsmenn og kunstnere, som produserte reiseskildringer og kunstverk basert på den norske naturen. I løpet av 1800-tallet ble Norge besøkt av et økende antall fjellturister. Mange ville oppleve Rjukanfossen i Telemark som fram til 1890-årene var Norges mest besøkte turistattraksjon. Telemark har en helt sentral rolle i den norske kunsthistorien, spesielt i den norske gullalderen. I mange år kom kunstnere til Telemark for å male, og mange kunstnere så på Telemark som «Nordens Arkadien». Kunstnerne skildret Telemark gjennom bilder som spilte en stor rolle under nasjonsbyggingen, og blitt en del av norsk identitet, heter det i pressemeldingen.

Jubileumsutstillingen viser 65 kunstverk av kjente malere som Johannes Flintoe, Hans Fr. Gude, J. C. Dahl, Gustav Wentzel, August Cappelen, Theodor Kittelsen, Joachim Frich, Johan Fr. Eckersberg m.fl.
I tillegg til kunstverk vil utstillingen vise fotografier og gjenstander knyttet til DNTs historie.

DNT er Norges største friluftslivsorganisasjon med omkring 300 000 medlemmer. Det er med stolthet Telemarksgalleriet er med å feirer DNT gjennom denne kunstutstillingen.

Arrangementsfakta:
Utstilling: det ligger i vår natur
Utstillingen åpner lørdag 19. januar kl. 13.00.
Og holder åpent fram til 5. mai.

Program:
Åpningstale ved Knut Olav Åmås, direktør i stiftelsen Fritt Ord.
Tale ved DNTs Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.
Tale ved Tor Nicolaysen, Rjukan Fjellstue. «Rjukanfossens oppdagelse og berømmelse».

Pianist Maren Selvaag fremfører bestillingsverk til DNT. Musikkstykket for flygel er komponert under Selvaags kunstneropphold ved Gjendesheim turisthytte på oppdrag fra Turistforeningen. Stykket akkompagneres av bildefremvisning med fotografier fra Gjende.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia