fbpx

Tungtvannsproduksjon og guidet sabotørtur på Vemork i høstferieukene

Radio Rjukan27. september 20176min
tungtvannslaging_3baf

– Fra lørdag 30. september til søndag 15. oktober, altså i de to høstferieuke, tilbyr Norsk Industriarbeidermuseum nye og morsomme aktiviteter for hele familien på Vemork, opplyser Norsk Industriarbeidermuseum.

Utgravingen av tungtvannskjelleren pågår nå, og museet tilbyr aktiviteter knyttet til dette arbeidet, som du kan følge på time lapse her.

""Hvordan lages tungtvann? Simen Ringdahl (bildet) er den som har utviklet modellen. Han har arbeidet som sommervert på Vemork i to år og er student ved NTNU i Trondheim. 
I høstferien vil vi vise hvordan tungtvann og hydrogen ble laget på Vemork under andre verdenskrig. Produksjonen foregikk i Hydrogenfabrikken, eller Vannstoffen som den også er kalt. Tungtvann var et biprodukt fra elektrolyse av vann. 
Det skjer daglig demonstrasjon klokka 11, 12.30, 15 og 16 i hele høstferien, og det er orienteringer klokka 12 og 15.
""
Tungtvannskjelleren som graves fram nå, lå i kjelleren på Hydrogenfabrikken. Museet har satt opp en modell som viser hvordan produksjonen foregikk.

Gjennom å tråkke på pedaler vil publikum få kjenne på kraften/energien som er nødvendig for å få til denne prosessen. Aktiviteten passer best for barn fra 10 år og oppover, samt voksne. Aktiviteten gjennomføres hver dag fra 30.09-15.10.

I tillegg kan du bli med guide å gå tur i Tungtvannssabotørenes fotspoor – i stien som sabotørene gikk før de ""sprengte tungtvannsanlegget på Vemork under krigen.
Oppmøte er i resepsjonen på NIA klokka 10, før det går buss til startstedet Rjukan Fjellstue. Turen er på 10 kilometer i kupert terreng, og det er mulighet for å gå ned i juvet, noe som naturligvis er helt frivillig.

NIA har shuttlebuss fra parkeringen og opp til Vemork i hele høstferien, og CAfé Vemork holder åpent i åpningstida som er fra klokka 10 til 18 hver dag.

Uke 40: 2.– 8. oktober har Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland, Vest-Agder, Vestfold, Østfold og Finnmark høstferien sin. Mens uka etter, uke 41, 9.–15. oktober er det Telemark, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Rogaland og Sogn og Fjordane som har ferieuka.
Noen fylker har helt egne opplegg: 
Nordland har bare ferie fra onsdag 4. – 8. oktober og Troms har bare ferie torsdag 5.- 8. oktober.

Linker:
Se NIAs facebookarrangement for tungtvannsdemonstrasjon 
Se NIAs facebookarrangement for tur i tungtvannssabotørenes fotspor
Se VisitVemork på nett
VisitVemork på facebook

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia