fbpx

Tinnosbanen får kulturvernmidler

Radio Rjukan24. mars 20202min
gaupespranget-bru_780_0b63

Den fredede strekningen mellom Notodden og Tinnoset får midler fra Bane NORs budsjett for kulturminnevern. Midlene skal brukes på sikkerhet og verdibevarende vedlikehold. 

– Vi er i gang med å kartlegge hvilke tiltak vi skal starte med for å få mest mulig ut av pengene. Deretter vil vi inngå kontrakt med en eller flere entreprenører som skal gjøre arbeidet i løpet av 2020, sier prosjektleder Lars Christen Kile. 

En prioritert oppgave er å kontrollere tilstanden på stikkrenner, gjerder, murer, fjellskjæringer og tunneler. Hvis kontrollene avdekker akutte mangler, skal disse utbedres først. Andre aktuelle tiltak er å bytte treverk i planoverganger og reparere gangbanene på bruer. Bane NOR skal også felle skog og fjerne avfall langs banen.

Planen er å starte med kontrollene i løpet av våren, mens reparasjoner og opprydding utføres til sommeren og høsten.

– Banen bærer dessverre preg av at det ikke har gått vanlig togtrafikk her siden 1991. Vi har ikke kunnet prioritere denne strekningen på grunn av stort etterslep i vedlikehold over hele landet. Jeg håper de midlene som nå er satt av kan bidra et stykke på vei til å ta vare på Tinnosbanen, selv om det ikke er nok til å gjøre banen kjørbar for tog, sier banesjef Bjørn Ståle Varnes. 

Tinnosbanen ble etablert tidlig på 1900-tallet for å frakte kunstgjødsel fra Hydros fabrikk på Rjukan til havna i Skien. Strekningen mellom Notodden og Tinnoset har status som UNESCO-verdensarv som en del av Rjukan–Notodden industriarv.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia