fbpx

Tinn Kommunes Dialektpris til Tor Dale Svendsen

Radio Rjukan2. desember 20176min
dialektprisen2017-4_03d9

""Ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland og Kultur- og Oppvekstutvalgets leder Ragnar Gunleksrud hadde tatt turen til Austbygde for å ikke bare å overvære julegrantenninga, men også for å overraske Tor Dale Svendsen med årets dialektpris.

Utdelingen fant sted like før julegrana skulle tennes utenfor Dølehalle samfunnshus i Tinn Austbygd, og ble tatt godt imot, men prisvinneren ble tatt fullstendig på senga.
Om han ikke ble mållaus, så var det ikke langt unna, men han holdt da i alle fall på tinndøldialekta.

""– Det her kom som eit sjokk. E' æ redd å må gå heim for å løggja me på soffa'n, dsa Dale Svendsen til latter fra den store frammøtte forsamlimga. Han var på julegranåpninga og ante fred og ingen fare.
Han skal ha blitt plukett ut fra 4 nominerte kandidater.

Tinn kommunes dialektpris er en nyopprettet pris og deles ut for andre gang.
Joar Lurås ble overrasket med prisen under åpningen av Rjukan Litteraturfestival i november 2016.

Kultur- og oppvekstutvalget i Tinn kommune er jury og har vurdert kandidatene etter følgende retningslinjer:

""«Prisen kan tildelast einskildpersonar, lag og verksemder som i det daglege nyttar tinnmålet offentleg på ein ekte og konsekvent måte, enten i tale eller skrift, eller som på annan måte bidrar til å styrke språkidentiteten vår. Med offentleg i tale eller skrift, meinas aviser, tv, radio, sosiale media, m.m. 

Tinn dialekten er eit viktig kulturminne som må takast vare på og haldast i hevd. Prisen skal stimulere innbyggjarane i Tinn til meir medvete bruk av målføret. Det vil vera med å styrke det lokale engasjementet kring eigen kultur og samfunnsutvikling. Ei viktig målgruppe er born og ungdom, og ein vil med meir fokus på tinnmålet auke kunnskap og interesse og oppmuntre denne gruppa til å ta i bruk det særeigne målføret. Dialekt gjev særpreg, identitet og sjølvtillit»

Dialektprisen består av et kunstdiplom laget av kunstneren Liv Solberg Andersen samt en gavesjekk på kr. 10.000

I begrunnelsen for årets dialektpris heter det: 

""Årets pris går til en mann som har holdt på morsmålet sitt, Tinndialekten, på en ekte og konsekvent måte både i dagligtale så vel som i det offentlige rom. 
Prisvinner har i mange år vært amatørskuespiller i lokalsammenheng. I «Marispelet» har han hatt flere roller på scenen og nå sist er han engasjert i ledelsen.  I Marispelet har prisvinner også vært en god lærer og rettleder, både for profesjonelle skuespillere og for de lokale amatørskuespillerne som har behov for hans kunnskap om tinndialekten. 
Prisvinneren er også lokalhistorisk interessert og har gjennom sitt innsamlingsarbeid og dokumentasjoner skaffet seg unik kunnskap om bla. Tinnbunaden. Dette laget han tidligere i år en utstilling av. Når prisvinneren holder foredrag, er det alltid ved bruk av Tinndialekten sin.
Denne ekte og konsekvente bruken av tinnmålet både i tale og skrift, ønsker Tinn kommune å hedre ved å tildele årets dialektpris til Tor Dale Svendsen."

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia