fbpx

Teige trollbandt fullsatt lesesal

Radio Rjukan6. april 201611min
teige-signerer2_b45d

– ""Forfatter og journalist Trude Teige fra Fosnavåg på Sunnmøre bor nå i Asker, men har aldri før vært på Rjukan til tross for at hun hadde nært be kjennskap til både Joakim Rønneberg og Gunnar "Kjakan" Sønsteby. Dette fordi hennes far selv var krighelt, og kjent i det miljøet. Det gjorde at Kjakan ringte henne titt og ofte, og introduserte henne i krigheltmiljøet.
– Første gang ringte han og sa "Du må bli med ned å møte noen på hjemmefrontsmuseet", og da fikk jeg møte en rekke menn som fortalte at jeg var datteren til, sa Teige, som fortalte at både hennes historiske romaner og kriminalromaner er basert på virkelige personer i grunnidé, og der hun så har diktet opp det hun ikke vet eller har fått vite.
– Den sanne historien bak fiksjonen er noe jeg alltid har vært opptatt av, sa Teige.

Teige fortalte at hun på mange måter var opptatt av historien som ikke var blitt fortalt, men ofte fortidd. Historiene som ikke var den offisielle, eller som det var forbundet med skam eller rett og slett fortellinger ingen var interessert i på det tidspunktet.
""Teige tok fram bok etter bok som hver for seg hadde en spennende basis i virkeligheten, enten i form av situasjon eller en person, og det er tydelig at journalisten i Teige er den som driver hennes eget forfatterskap framover.
Også den neste boka som kommer bærer preg av det, da den norske psykiatrien blir gjenstand for hennes interesse – og munner ut i en kriminalroman. 

Hun fortalte om hele sitt forfatterskap, og bare litt om journalistkarrieren i TV2 og i NRK på Sunnmøre, der Joakim Rønneberg var den som dro henne med. Hun har utgitt 8 bøker, de første var om kriminalsaker. Den siste boka som kom, i 2015, der de siste har vært faktabaserte kriminalromaner, men den siste, "Mormor danset i regnet", er imidlertid en slektsroman, der hun vender tilbake til noe av det hun startet med som forfatter.
Trude Teige forteller nært og personlig om hvordan hennes egne erfaringer og familiehistorie har preget hennes forfatterskap, som har vært tilknyttet forlagshusene Aschehoug og Samlaget.
""Teige ble tildelt Kringkastingsprisen i 2008. Hun har gitt ut flere kriminalromaner med TV-journalisten Kajsa Coren i hovedrollen. Den første var "Noen vet" i 2009.

Trude Teige ble først og fremst kjent som reporter på TV for TV 2, hvor hun jobbet fra starten i 1992 til 2014. Teige debuterte i 2002 med romanen "Havet syng", mens hun fortsatte sitt arbeid som journalist.
Først arbeidet hun i Bergens Tidende og NRK før hun begynte i TV 2 i 1992. Fra januar 2008 var hun programleder i debattprogrammet Tabloid. Hun fikk senere sitt eget portrettprogram, som ble kalt "Trude". 
– Nå er jeg bare journalist på si, og tar bare debattoppdrag, fortalte Teige.
– Det er så mye jeg er opptatt av og som har fokus i forfatterskapet nå.

""Teige gikk igjennom forfatterskapet med debutromanen "Havet syng", med utgangspunkt i hennes egen families oppdagede hemmelige familiehistorie, og fortsatte med "Matminne frå mors kjøkken" og oppfølgerromanen "Lene seg mot vinden".
Etter det kom hun over på kriminalromanene, der den første "Noen vet" kom i 2009. 

– Kriminalromanen har sjangerkonvensjoner, men jeg har funnet ut at de ofte kan fortelle mye om historien. Ingen blir morder uten å ha en ødelagt barndom, sa Teige blant annet.

Hun fortalte også fengslende om historiene bak de tre neste kriminalromanene "En hjelpende hånd", inspirert av seriemorder Ludvig Nessa-saken, og "Svik" og "Jenta som sluttet å snakke". Temaene er ulike, men Teiges måte å fortelle på fengslet salen, som sørget for en lang og god applaus fra salen da hun avsluttet.

Den siste boka, som kom i fjor, "Mormor danset i regnet" ble gjenstand for mye oppmerksomhet, der hun igjen tar turen tilbake i egen familiehistorie.
– Den skal jeg ha, sa Berit Stormoen, som var tilhører, og som allerede hadde sikret seg en bag med bøker, like før.

Hun avsluttet med å vise fram noe som blir en del av hennes neste roman. Noe hun hadde fått låne fra en mentalinstitusjon der en mann satt i 50 år og eksperimenterte med å lage gull, diamanter og parfyme av blant annet sine egne kroppsvæsker blandet med rosevann. Det gikk et gisp gjennom salen da hun viste fram noe hun ikke engang hadde rukket å vise sin egen redaktør.

– Dere er de første som får se dette, utenom familien, som synes det var makabert, fortalte Teige.

""Arrangementet på Rjukan Bibliotek med Trude Teige markerte nemlig også avslutningen på vinterens lesekampanje "Kalde kapitler" da hun på slutten trakk 3 vinnere av de av bibliotekets ivrige leseres som har lest minst fem bøker. 
To av dem var tilstede, Reidun Dahle og Berit Stormoen. Sistnevnte vant førstepremien, en stor tøybag med bøker, og vi fikk også et bilde av henne etter at hun hadde kjøpt den siste av Teiges bøker etter foredraget.

Det ble en svært spennende foredragskveld med Teige, som virkelig vet å fengsle sine tilhørere. En ting er sikkert. Svært mange av de som møtte vil finne fram bøkene til Teige og begynne å lese dem.
– Det var utrolig hyggelig å være her på Rjukan, og at så mange kom. Nå håper jeg allerede at jeg blir invitert tilbake til Rjukan, sa forfatteren til Radio Rjukan, etter at hun hadde signert bøker hun hadde med til salg.

Og at Teige blir invitert tilbake – det er vi sikre på etter dette – når den nye boka foreligger neste år.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia