fbpx

Storegut seiler i sommer

Kyrre Dahl24. mars 20213min
storegut
Foto: Storegut m/flagg - Hans D. Fleger/NIA

M/F Storegut vil gå i trafikk på Tinnsjøen i sommersesongen 2021. Det melder Rjukanbanen og Norsk Industriarbeidermuseum (NIA)

Den ærverdige jernbaneferga fra 1956 vil gi publikum opplevelser med historisk sus av både industri- og skipsfart, ifølge NIA.

Om bord i Storegut vil det være mulig å besøke et imponerende maskinrom, mannskaps- og offisersavdeling og naturligvis salongene som tydelig viser klasseskillet som ble etablert fra Norsk Hydro sin barndom.

Førsteklassesalongen ble restaurert til sin originale 50-tallsinnredning, og herfra er det fantastisk utsikt over naturen og kulturminnene som finnes langs Tinnsjøen, ifølge de som er ansvarlige for driften:

– Vi er så glade for at museet kan tilby turer på Tinnsjøen med M/F Storegut i sommer, og gleder oss til å gi publikum gode opplevelser og historieformidling. Det sier avdelingsleder ved Rjukanbanen, Einar Gabrielsen.

Unike og en del av verdensarven

Jernbanefergene D/F Ammonia og M/F Storegut er de eneste i sitt slag internasjonalt, og er som eneste skip i verden skrevet inn på UNESCO’s verdensarvliste.

Når M/F Storegut ble sjøsatt i 1956 var den blant verdens største innenlands jernbaneferge og mest moderne skip.

Skipstrafikken over Tinnsjøen var en forlengelse av jernbanestrekningene Rjukanbanen og Tinnosbanen. Denne trafikken var avgjørende for å transportere en av Norges viktigste innovasjoner, kunstgjødsel, til verdensmarkedet.

Skipstrafikken var også avgjørende for alle de som jobbet og bodde på Rjukan og i Tinn, og var på mange måter navlestrengen både for industrien og folk.

Tinnsjøfergene er omfattet av Riksantikvarens program for fartøyvern, hvor mantraet i en årrekke har vært «vern gjennom bruk».

– M/F Storegut som en historisk viktig ferge bør etter museets syn være i årlig trafikk for å kunne holdes godt vedlike, og vi vet det er stor interesse for slike fartøyer blant mange ulike grupper, sier direktør Anna Hereid ved NIA.

NIA ser frem til å ønske gjester velkommen om bord fra og med mandag 21. juni. Billetter og informasjon blir publisert på nia.no etter påske. Museet vil løpende vurdere smitteverntiltak ut ifra myndighetenes råd både lokalt og nasjonalt.

Kilde: NIA – Foto: Storegut m/flagg – Hans D. Fleger/NIA

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia