fbpx

Stående ovasjon for Salemann

Radio Rjukan16. september 201613min
img_7405_0ce7

""""Tollev Salemann annon 2016 er et svært imponerende opplegg fra start til mål. Under kyndig ledelse av Signe Eira, som har skrevet stykket, samt regi og teknisk produksjon og overoppsyn av Knut Nyheim, har en store staben av frivillige jobbet vel og lenge med å gi en totalopplevelse fra 1200-tallet. Det lykkes de veldig godt med. 

Allerede fra bilen er parkert og du leverer billetten er det gjennomført i drakter som setter deg inn i tida.
Deretter blir du med lys, lyd og musikk satt inn i stemning, får på deg en naturfarget kappe som gir alle et litt munkaktig preg, og du går en sirlig tilgjort omvei til Bakkhuslåvin, der det er flusst av overraskelser underves i form av skuespillere som gjør turen spennende, og sette deg tilbake 800 år.

Vel framme får du overblikk over det enorme og imponerende vakre Bakkhus-tunet, den store svarte Bakkhuslåvin, og så er det klart for matauk, og handel på markedet, som bugner av spennende varer.

Etter en godstund der folk koser seg bærer det inn til teaterforstilling, med fullstappede tribuner. Forteller Joar Lurås drar igang etter at v har fått sikkerhetsregler og er bedt om  slå av mobilen.

""Så dras vi ut på vidda, der vandringsmenn opplever at en liten gutt fødes langs Nordmannslepa. Det er fødselen til hovedpersonen som etterhvert skal bli en legendarisk Tessungdøl, sin opprinnelse i Eidfjord til tross.
Vi tas med på ren to-timers reise med sagnhistorie, humor, alvor, tragedie og godfølelse fra år 1217 og helt opp til idag. Du loses igjennom av historieforteller Joar Lurås, som simultanoversetter bokmålsteksten mens han lever seg – og deg som publikummer – inn i materialet på brei tinndøl.
En følelsesmessig berg-og-dalbane, der du koser deg med det lokale bygdeteateret som gjør en framifrå jobb.
Et hovedfokus blir det naturlig nok på Jostein Reiten og Gaute Midtbøen i rollene henholdsvis som den yngre og den eldre Salemann.

""Tollev Salemann er bortimot så imponerende som det er umulig å få amatørteater i en bygd som Tessungdalen.
Naturligvis er det litt varierende skuespillerprestasjoner, men de beste er virkelig proffe. Og det er mange av dem som gjør inntrykk. Både blant de som har gjort slikt mange ganger før, og de unge som er ferske i skuespiller-gamet. 

​Det fungerer, og det er interessant. Sceneskifter er ikke heseblesende, men tatt med god ro, noe som fungerer i et stykke som dette.

En tur på Tollev Salemann er rett og slett uforglemmelig. En del av Tinns sagnhistorie der du selv får vurdere hvor mye som er sant, eller ikke, men en god historie er det uansett. Og Salemann har en salig mann som fortjente helgendyrkelse. Og oppdager du en del av Tinn du ikke har sett før, så er det rein bonus.
Grautkjeringan og alle medhjelperne har all ære av opplegget rundt produksjonen som innimellom opfører Salemann. Grautkjeringan har holdt på siden 2009, og har bygd opp noe som er unikt.

""Folk koser seg underveis, skuespillerne koser seg, og når det hele er over overbringes takk til alle som har gjort det mulig, og fra varaordfører Sanja Pasovic vanker det takk og ros på hennes beste tinndøl!

Hver enkelt del av arrangementet tår ikke til sekser på terningen, men sammensetningen og totalen er en opplevelse du ikke må gå glipp av. Så konseptet får skryt, der stemningen som skapes er helt unik, og står til en sekser. Og hva skal man egentlig forlange av et amatørteater i Tessungdalen? Vi kan kort og godt ikke forvente mer! Imponerende! 

Det er billetter igjen til fredagens forestilling, mens lørdagens, som er den siste, skal være utsolgt, akkurat som torsdagens premiere.
Om det er mulig å grine seg til billetter i inngangen, vites ikke, men det vill uansett vært verdt det! Og fredag ordnes det også transport, dersom du trenger det! Mer om det nedenfor.

Se rikholdig med bilder i bildegalleriet fra turen, markedet og opplevelsen, som alle involverte har all ære av!

Mer om årets Tollev Salemann-arrangement:

Grautkjeringan mener at årets tilstelning er "3 overraskelser i 1" som det heter i Kinderegg-reklama.
Slik oppsummerer de det du får med billett til forestillingene islutten av uka:
– Me synes "3 overraskelser i 1" passar så godt på Salemann-oppsetjinga. For det er faktisk ikkje berre ei teaterframsyning, sier Kjeringan.
Kjøper du billett til Salemann, så fer du:
1- VANDRING – ei vandring gjenom skogen som tek deg tilbake til Salemans tid, og gjev deg eit innblikk i korleis livet kunne arte seg f.eks. langs Nordmannslepa. 
2- MARKNAD – i Bakkhus-tunet vil det være ein marknadder handverkera frå fjern og nær sel varene sine.
3- TEATERFORESTILLING – den spanande historia om Tollev Salemann sitt liv og virke i Tessungdalen på 1200-talet. 

– Bli med på en folkefest i Bakkhuslåvin, opplev lokale skuespillere i aksjon både ute og inne.
Opplev den spennende historien om Salemann i omgivelsene der han bodde og virket, er oppfordringen.

Soga om Bondehelgenen Tollev Salemann er spennende lokalhistiorie. 
Salemann levde i Tessungdalen på 1200-talet. Han ble dyrket som en bondehelgenen av bygdefolket i nesten 500 år. Frem til 1692 feiret tessungdølene sin "Tollevsvok". Historien som er fortalt gjennom generasjoner er fasinerende. 
Hva var det med Tollev Salemann?
Hva var det med tessungdølene og Tollevsvok?
Du vil kanskje finne svar på det ved å bli med på årets forestilling!

Nedenfor har vi plukket noen bilder som viser litt av forberedeklsene til årets arrangement, tatt av arrangøren.

Arrangementsinfo:
""Men selv om teraterforestillingen er selve krumtappen i arrangementet, vil Grautkjeringan gi deg mer når du først tar turen til Bakhuslåvin i Tessungdalen.
Fra parkeringsområdet rusler du noen hundre meter på gamle stier gjennom skogen. Tiden skal du bruke til å legge igjen nåtid og hverdagen, og gå inn i Salemann sin tid, mellomalderen.
Det er imidlertid skyss fra parkeringen for de som har problemer med å gå denne vandringen.
Vel fremme ved låven blir det marked på tunet med salg av lokale håndtverksprodukter. her bes du om å huske å ta med kontanter.
Låvekiosken har mat og drikke, og du bes å ta på godt med klær for høstkvelden er kald opp mot fjellet!
På Bakhuslåven blir du med på en multimedia forestilling med skuespill, lydkulisser og film nyskrevet og regisert til å spille på lag med det grove låverommet.

Praktisk informasjon: Forestilling 15-16 og 17. september.
Vandringen starter kl. 18.00
Manus: Signe Eira
Musikk: Knut Nyheim
Regi: Knut Nyheim
Produsent: Kamerina Kulturverksted

Billetter: Pris kr 350,- (Kjøpte billetter refunderes ikke.)
Billetter selges på www.rjukanbokking.no, Rjukan turistkontor, Gabvlen Fjelljandel og Elkjøp Tinn i Handelshuset No. 17 på Rjukan.

Arrangementet er et samarbeid mellom Grautkjeringan og Kamerina Kulturverksted.

Skyssmulighet fredag
Treng du skyss til Salemann-forestillinga? 
Fredag 16. Sep. kan du få kjøyre GRATIS med Tinn Taxi! Taxien kjøyrer frå Austbygde (Dølehalle) kl. 16.30. Kjem du frå Rjukan eller den kanten, kan du ta rutebussen som kjem til bygde på den tida. Når forestillinga er ferdig, kjøyrer taxien heilt tilbake til Rjukan. Er dette noko du kan tenkje deg? Ta kontakt med Tinn Taxi på tlf.: 90 96 77 77

Linker:
Billettbestilling
Rjukanbooking-billettkjøp
Grautkjeringans nettside
Grautkjeringan på facebook

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia